Dvojica braće izvedena na suđenje zbog ubistva novinarke Caruana Galizie

Caruana Galizia bila je zaštitno ime u Malti za istraživačko novinarstvo, njeno ubistvo potegnulo je pitanja o vladavini zakona u najmanjoj članici Evropske unije

Dvojica braće izvedena na suđenje zbog ubistva novinarke Caruana Galizie

Dvije osobe izvedene su pred sud zbog ubistva malteške antikorupcijske novinarke Daphne Caruana Galizia koje se dogodilo prije pet godina i koja je stradala u eksploziji auto bombe.

Braća Alfred i George Degiorgio optuženi su za podmetanje eksplozivne naprave koja je ubila 53-godišnju novinarku pred njenim domom 16. oktobra 2017. godine. Oni su se izjasnili da nisu krivi.

U intervjuu za Reuters u ovoj godini, George Degiorgio priznao je zločin. Advokat braće također je izjavio da su dvojica ljudi tražili oprost u zamjenu za otkrivanje “svega što smo znali o drugim ubistvima, bombaškim napadima i drugim zločinima”.

Njihov zahtjev za oprostom nije prihvaćen i porota od pet muškaraca i četiri žene instruirana je da sasluša samo ono što čuje u sudnici.

Caruana Galizia bila je zaštitno ime u Malti za istraživačko novinarstvo. Njeno ubistvo potegnulo je pitanja o vladavini zakona u najmanjoj članici Evropske unije.

Sudeći po optužnici, George Degiorgio aktivirao je smrtonosnu bombu s jahte usidrene kod malteške obale, dok su Alfred Degiorgio i drugi saučesnik, Vincent Muscat, djelovali kao posmatrači.

Caruana Galizia poginula je na licu mjesta, i “dijelovi njenog tijela izletjeli su iz automobila dok su drugi ostali u zapaljenom vozilu” piše u dokumentu.

Degiorgios i Vincent Muscat uhapšeni su u decembru 2017. godine i otada su iza rešetaka. Muscat je priznao umiješanost u cjenkanje oko izjašnjavanja krivice u zamjenu za informaciju i služi 15-godišnju zatvorsku kaznu.

Veći dio postupka izgrađen je oko svjedočenja i snimaka telefonskih razgovora s posrednikom u zavjeri ubistva, Melvinom Theumom, koji je dobio predsjednički oprost u zamjenu za informaciju krajem 2019. godine.

On tvrdi da je urotu sačinio vodeći biznismen Yorgen Fenech, koji je predvodio konzorcij kome je kontroverzno dodijeljen ugovor s vladom o izgradnji elektroenergetskog objekta 2015. godine.

Fenechovo hapšenje dovelo je do ostavke Schembriha i premijera Josepha Muscata. Obojica negiraju bilo kakvu umiješanost u ubistvo novinarke i nisu krivično gonjeni.

Sudnica u današnjem uvodnom ročištu bila je nakrcana, i nekoliko članova porodice Caruane Galizie sjedilo je ispred javne galerije. Degiorgios se suočava s doživotnom robijom ukoliko bude osuđen.

Peta godišnjica ubistva bit će obilježena mitingom u nedjelju, kome će se obratiti predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

Izvor: Reuters

About The Author