Vijeće za štampu pozvalo novinare da ne šire paniku među stanovništvom

Iz Društva novinara kažu da što više relevantne institucije daju informacije medijima, sužava se prostor za širenje dezinformacija

Vijeće za štampu pozvalo novinare da ne šire paniku među stanovništvom

Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije, podsjetilo je novinare, posebno urednike štampe i online medija, na važnost istinitog, odgovornog i opreznog izvještavanja, posebno u situaciji povećavanja broja zaraženih osoba virusom COVID-19.

Pozvali su novinare da ne šire paniku među stanovništvom te su istaknuli da informacije koje se plasiraju o virusu moraju biti prikupljene od kredibilnih izvora, moraju biti precizne, blagovremene i plasirane samo u svrhu informiranja javnosti.

Iz Vijeća ističu da u vrijeme kada smo preplavljeni lažnim vijestima, mediji moraju pokazati profesionalnost pridržavajući se Kodeksa za štampu i online medije BiH, u kojem se navodi da novinari imaju obavezu da prema javnosti održavaju visoke etičke standarde u bilo kojem trenutku i pod bilo kakvim okolnostima.

Vijeće za štampu u BiH, također, skreće pažnju novinarima da ne koriste izraze poput „Wuhan virus“ i podsjeća na smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u kojima se preporučuje da se ne koriste geografski nazivi kad se imenuju bolesti, jer to može stigmatizirati ljude koji ondje žive.

Na štetne posljedice širenja dezinformacija upozorio je danas i generalni sekretar Društva novinara BiH Fedžad Forto koji je pozvao građane da se informiraju o virusu putem relevantnih medija koji bi trebali pokazati najviše odgovornosti u tom smislu.

Gostujući na N1 televiziji najavio je za narednu sedmicu konferenciju o kriznom komuniciranju u vrijeme širenja virusa koju Društvo novinara organizira u saradnji s predstavnicima WHO-a i Ambasade Narodne Republike Kine u BiH.

Upozorio je da situacija sa širenjem novog koronavirusa nije bezazlena te da sada nije vrijeme za takmičenje u broju lajkova, komentara te ekskluzivnih informacija nego je važno biti odgovoran u plasiranju informacija.

– U vrijeme društvenih mreža teško se u potpunosti zaštiti od različitih informacija. Kada bi ova zemlja bila drugačijeg političkog režima, čak i kada bismo živjeli u diktaturi bilo bi teško spriječiti širenje lažnih vijesti jer je teško potpuno zatvoriti kanale dezinformacija – dodao je Forto.

Za njega je od iznimne važnosti da javni emiteri, ali i najjači privatni mediji izvještavaju odgovorno te da relevantne institucije daju informacije medijima, jer kada ne postoje tačne informacije od relevantnih izvora ,ostavlja se prostor za širenje dezinformacija.

About The Author