Ansambl Narodnog pozorišta RS-a razočaran potezima vlade i RTRS-a

Pozorište kao institucija nema obavezu da ide niz dlaku politici, ni vlasti, ni opoziciji ono treba biti neka vrsta korektiva ovog društva

Ansambl Narodnog pozorišta RS-a razočaran potezima vlade i RTRS-a
Foto: N1

Nakon negativnih reakcija dijela javnosti, boračkih udruženja pa i Javnog medijskog servisa Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) zbog učešća Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) na ovogodišnjem izdanju Teatar festa “Petar Kočić”, oglasio se ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Kako su istakli tokom Tatar festa o reakcijama dijela javnosti, kažu, nisu htjeli da govore, “jer to nije pitanje niti festivala, niti pozorišta”, ali Dijana Grbić direktorica Narodnog pozorišta Republike Srpske upitala je kome je i zašto sve trebalo.

– Osjećam izuzetnu tugu, ne razočaranost i iznenađenost, prosto tugu i prazninu zbog svih dešavanja koja su se desila, jer smo sinoć zatvorili jedan od najuspješnijih festivala. Pozorišni festival je kao i sportsko takmičenje, prijavljuju se najbolji i najbolji učestvuju. Ne znam zašto mi nakon toliko godina pričamo o učešću nekog iz drugog entiteta – upitala je Grbićeva.

Ove godine SARTR je učestvovao sa predstavom “Moj sin samo malo slabije hoda”, selekcija je prošla kompletnu proceduru i kako je o njoj obaviješten i Organizacioni i Upravni odbor, kao i resorno ministarstvo i Kabinet predsjednika RS.

Glumac Boris Šavija smatra kako se brojim zakulisnim radnjama nastojao dovesti u pitanje kredibilitet ljudi u Narodnog pozorišta RS-a.

– Pozorište kao institucija nema obavezu da ide niz dlaku politici ni vlasti ni opoziciji mi moramo da budemo nekakva vrsta korektiva ovog društva, mi moramo da budemo čisti da tražimo istinu i da budemo u službi publike kojoj igramo – rekao je on.

Direktorica pozorišta sve je dovela u vezu i sa njenim nedavnim imenovanjem na čelo te institucije jer su se, kaže, napadi na nju pojačali u vrijeme u kojem je iz statusa vršiteljice dužnosti prelazila u status direktorice. Napomenula je kako, nakon objave selekcije festivala 19. aprila nikakvih negativnih reakcija nije bilo.

– Trpim izuzetno nasilje na mrežama anonimnih dopisa o čemu je obaviještena policija – kazala je ona.

Na pitanje novinara RTRS-a da li je u redu da pozorište s prefiksom “ratni” gostuje u NPRS, glumac Aleksandar Stojković je upitao da li smatraju da bi njemu kao borcu Vojske RS, ratnom vojnom invalidu, trebalo da bude zabranjeno da učestvuje na festivalima u Federaciji BiH.

– Meni, koji sam bio pripadnik VRS od prvog dana, koji sam izgubio u ratu prijatelje, zavičaj, mladost? Sramota je da 30 godina nakon rata ja treba nekome da se pravdam što smo pozvali kolege na festival. Osam godina nakon rata Njemačka i Francuska su potpisale prvi sporazum o saradnji, i danas sarađuju – kazao je Stojković.

Podsjetio je da su dvije entitetske vlade imale zajedničku sjednicu Banjoj Luci, ali njih niko ništa nije pitao, a „da li bio tamo neki zlatni ljiljan, možda i neki koji je mene ranio, pa šta”, kazao je.

Naime, Javni servis Republike Srpske (RTRS) odustao je od praćenja Teatar festa koji se održava u Banjoj Luci zbog predstave Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) koja je u takmičarskom programu festivala.

– Trajno opredjeljenje RTRS-a je da kroz medijsku podršku doprinosimo promociji umjetnosti i kulture u Republici Srpskoj, a time i Narodnog pozorišta kao nacionalne institucije kulture. Ono što ove godine nismo mogli da prihvatimo je činjenica da se na repertoaru Teatar festa našla i predstava SARTR-a te smo iz odbili da medijski podržimo ovogodišnji Teatar fest – istakla je ranije generalna direktorica RTRS-a Dijana Milanković.

Izvor: N1

About The Author