Amnesty International upozorava na ubistva branitelja ljudskih prava i novinara

Latinska Amerika ostaje najopasnija za obranu ljudskih prava i nezavisno novinarstvo jer novinari ugrožavaju političke i ekonomske interese nekolicine

Amnesty International upozorava na ubistva branitelja ljudskih prava i novinara

S najmanje 20 branitelja ljudskih prava i četiri novinara koji su ubijeni širom regije u januaru još jednom je ukazano na opasnosti bavljenja odbranom ljudskih prava i novinarstvom u Latinskoj Americi, upozorava Amnesty International.

– Ubistvo 20 branitelja ljudskih prava i četiri novinara u samo mjesec dana alarmantno je i daje zastrašujuću sliku onoga što bi godina mogla donijeti onima koji se zalažu za ljudska prava u Americi ako države ne poduzmu hitne mjere da preokrenu ovaj trend  – kazala je direktorica Amnesty Internationala za tu regiju Erika Guevara-Rosas.

Napomenula je da postoji potreba izgradnje budućnosti u kojoj odbrana ljudskih prava na tom kontinentu neće znači riskiranje života, dodajući da je imperativ da države poduzmu hitne mjere kako bi garantirale siguran i pogodan prostor za odbranu ljudskih prava i nezavisno novinarstvo u regiji.

Ubistva su se dogodila upravo u zemljama koje su prethodnih godina smatrane najopasnijim za odbranu ljudskih prava: 13 u Kolumbiji, po tri u Brazilu i Hondurasu, dok su jedan branitelj ljudskih prava i četiri novinara ubijeni u Meksiku, najsmrtonosnijoj zemlji na kontinentu za bavljenje novinarstvom.

Od 20 ubijenih branitelja ljudskih prava, njih 18 je bilo uključeno u odbranu ljudskih prava vezanih uz oduzimanje zemljišta, zaštitu teritorija i okoliša.

– Države imaju obvezu istražiti ubistva na brz, temeljit, nezavisan i nepristran način, s primarnom linijom istrage koja uzima u obzir rad branitelja ljudskih prava ili novinarski rad – dodala je Erika Guevera-Rosas.

Smatra da je uklanjanje nekažnjivosti u ovim slučajevima ključno za postizanje sigurnog okruženja za odbranu ljudskih prava i slanje jasne poruke da se ta djela neće tolerirati.

Dvojica neidentificiranih muškaraca ubili su 9. januara Pabla Isabel Hernándeza, branitelja ljudskih prava i okoliša, dok je bio na putu prema crkvi u općini San Marcos de Caiquín, odjel Lempira u Hondurasu.

Sljedećeg dana, Thalía Rodriguez, braniteljica trans ljudskih prava, ubijena je u Tegucigalpi. Bavila se aktivizmom u nekoliko organizacija uključujući Asociación Kukulcán, Cattrachas, Colectivo Violeta i Cozumel Trans dižući svijest o ljudskim pravima i promovirajući radne alternative seksualnom radu za transrodne žene.

Ured visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava izvijestio je da je 22. januara Melvin Geovany Mejía, branitelj ljudskih prava zajednice Tolupán, pronađen mrtav s ranama od vatrenog oružja u općini Morazán.

Prema Institutu za razvoj i mirovne studije (Instituto de Estudios para el Desarrollo y la Paz), u januaru je u Kolumbiji ubijeno 13 branitelja ljudskih prava, a svi su bili povezani s odbranom zemlje, teritorija i okoliša. Osim toga, Institut je dokumentirao trinaest masakra koji su rezultirali smrću 40 ljudi koji žive u ruralnim područjima u Kolumbiji.

Jedna od ubijenih braniteljica ljudskih prava je Luz Marina Arteaga. Njezino tijelo pronađeno je 17. januara, nakon što se vodila kao nestala osoba pet dana. Luz Marina bila je poznata braniteljica prava zajednica campesino u odjelu Meta.

Mreža za obranu života i ljudska prava (Tejido de Defensa de la Vida y los Derechos Humanos, TDVD) 24. januara izvijestila je o ubistvu Albeira Camayo Güetia, bivšeg regionalnog koordinatora domorodačke garde u rezervatu Las Delicias, općina Buenos Aires, u Cauci.

Prema informacijama iz TDVD-a, Albeiro Camayo je ubijen kada su osumnjičeni pripadnici paravojne grupe pucali na zajednicu nakon što ih je domorodačka garda protjerala s teritorija.

Amnesty International izvijestio je o neuspjelim politikama prevencije i zaštite koje doprinose nesigurnom okruženju za zaštitu branitelja ljudskih prava u Kolumbiji.

– Zaštita zajednica autohtonih i afro-potomaka u Kolumbiji je neučinkovita jer ne rješava temeljne uzroke nasilja. Branitelji ugroženih zajednica su nezaštićeni, a prijetnje, napadi i ubistva su konstantni u zemlji koja se smatra najopasnijom na svijetu za odbranu ljudskih prava – kazala je Guevara-Rosas.

U San Franciscu do Xingúu, u državi Pará, u Brazilu pronađena su tijela tri člana iste porodice koja je poznata po spašavanju mladunčadi kornjača i po odbrani zemlje i zaštiti okoliša.

Federalno državno tužilaštvo (MPF) je 14. januara izjavilo da su se događaji odigrali u kontekstu ponovljenih napada na ekologe i branitelje ljudskih prava u zemlji. Zatražili su informaciju od Vojne policije o poduzetim mjerama za zaštitu porodice žrtava, ali i drugih branitelja ljudskih prava u regiji.

Novinari José Luis Gamboa Arenas, Lourdes Maldonado, Alfonso Margarito Martínez Esquivel i Roberto Toledo ubijeni su u januaru u Meksiku, a Amnesty International pozvao je meksičku vladu da poduzme konkretne, brze i učinkovite mjere kako bi garantirala sigurnost novinara.

U Temixcu, Morelos, također u Meksiku 27. januara ubijena je braniteljica ljudskih prava Ana Luisa Garduño koja se borila za pravdu nakon ubistva svoje kćeri. Amnesty International je ukazao da je Meksiko opasna zemlja za porodice koje traže pravdu u slučajevima ubistva žena.

– Naša regija ostaje najopasnija za obranu ljudskih prava i nezavisno novinarstvo jer oni ugrožavaju političke i ekonomske interese nekolicine, dok države ostaju apatične i nemarne pred nasiljem s kojim se suočavaju – kaže Guevara-Rosas.

Podvukla je da je vrijeme za djelovanje, inače će se životi i dalje gubiti i to životi onih koji su ključni za izgradnju ravnopravne i pravedne regije u kojoj su ljudska prava stvarnost.

Izvor: Amnesty International

About The Author