MOK tvrdi da je incident s nizozemskim novinarima izoliran slučaj

Novinar Sjoerd den Daas javljao se uživo javnom servisu NOS kada su ga sigurnosni dužnosnici opkolili, a jedan ga je silom odvukao

MOK tvrdi da je incident s nizozemskim novinarima izoliran slučaj

Incident s nizozemskim novinarom koji se dogodio tokom javljanja uživo kada su ga odvukli kineski sigurnosni dužnosnici bio je izolirani događaj i neće uticati na izvještavanje stranih medija na Olimpijskim igrama u Pekingu, saopćio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Novinar, Sjoerd den Daas, javljao se uživo javnom servisu NOS u petak navečer tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u kineskoj prijestolnici kada su ga sigurnosni dužnosnici opkolili, a jedan ga je silom odvukao.

Emiter je morao prekinuti vezu s novinarom, ostavljajući voditeljicu programa na televiziji zbunjenom.

– Razgovarali smo s NOS-om, državnim emiterom, i to je bila nesretna okolnost. Mislim da je neko bio pretjerano revan. On (novinar) je vrlo brzo nakon toga, uz pomoć tamošnjih službenika, mogao odraditi svoj posao pred kamerom – kaže glasnogovornik MOK-a Mark Adams.

S druge strane NOS tvrdi da nije bilo kontakta s MOK-om, a njihov glasnogovornik kaže da ni uprava NOS-a, ni glavni urednici News and Sporta, niti vodstvo olimpijskog tima u Pekingu ili njihov dopisnik nisu razgovarali ni s kim iz MOK-a o jučerašnjem incidentu.

Den Daas, dopisnik nizozemskog NOS emitera iz Kine, rekao je da mu se to nije prvi put dogodilo.

– Posljednjih sedmica novinare je nekoliko puta ometala ili zaustavljala policija dok su izvještavali o temama vezanim za Igre- napisao je Daas na Twitteru.

Pojavila se zabrinutost oko toga hoće li gostujući mediji moći slobodno obavljati svoj posao u Kini tokom Igara, no MOK ih je više puta uvjeravao da će ugovor potpisan s kineskim domaćinima omogućiti svakom učesniku, uključujući sportaše i medije, da slobodno borave unutar kruga.

– Ove se stvari događaju i mislim da je to jedan incident. Nadam se da je tako i da ćemo vas uvjeriti da ćete unutar zatvorenog prostora moći nastaviti svoj posao – kazao je Adams.

Učesnici Igara, uključujući medijske djelatnike, ograničeni su u kretanju što uključuje samo određena mjesta, medijski centar i smještaj.

Svi učesnici moraju ostati u tom predviđenom dijelu tokom cijelog trajanja Igara kao dio kineskih zdravstvenih mjera kako bi se smanjio rizik od širenja koronavirusa tokom Igara koje traju od 4. do 20. februara.

Izvor: Reuters

About The Author