CovIDIOT: Mutirana verzija idiota

Kako je farmacija postala primarna zaštita stanovništva? Koji su simptomi mutirane verzije idiota? Kako spriječiti urušavanje imunog sistema BiH od ovih napada?

CovIDIOT: Mutirana verzija idiota

Poštujući mjere nastale usljed pandemije COVID-19, na bazi preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, već deset dana sam u samoizolaciji. U tih deset dana, kao i ostali Bosanci i Hercegovci, svjedočio sam mjerama naših vlasti, sklanjanju migranata s ulica, ograničenoj slobodi kretanja, zatvaranju ugostiteljskih objekata, zabrani izlaska djeci i starijima. Usljed medijskog izvještavanja stvorila se panika, te sam shvatio da sam se bespotrebno samoizolirao. Naime, živim sa sestrom koja svaki dan kao magistra farmacije brine o hiljadama pacijenata. Kako je farmacija postala primarna zdravstvena zaštita našeg stanovništva, koju stanovništvo naziva „farmaceutska mafija koja je sve ovo zakuhala“, ljudi su prinuđeni na prve simptome virusa pomoć potražiti u apoteci. Tako su farmaceuti, među kojima je i moja sestra (a samim tim i ja), više izloženiji riziku zaraze.

Čekajući da osjetim prve simptome, te slušajući strahove stanovništva s terena, imam dosta vremena da posmatram sunčano nebo i čitam na društvenim mrežama šta drugi rade povodom pandemije COVID-19.

Nismo više idioti, sad smo CovIDIOTI

Čitajući o ljudima koji ne poštuju mjere i protokole kako bi se pandemija okončala – CovIDIOTIMA – shvatio sam da je ona idealna za bosanskohercegovačke uvjete. CovIDIOT je osoba koja ne poštuje protokole socijalne distance i pomaže da se širi COVID-19. Primjerice, do neki dan su idioti sjedili sami ili u grupama i komunicirali putem društvenih mreža. CovIDIOT je ostavio svoj pametni telefon, jer mu je muka od medijskih naslova, panike i straha, te je otišao s drugovima u park da popiju kafu u limenci. Ili, idioti su sjedili i pušili nargile u većim grupama. CovIDIOT nema gdje da puši, pa će s društvom u planinu, čist zrak i zelenilo mu jako prija. Ili pak, 90% CovIDIOTA, prema anketi koju je objavila lokalna televizija, uvjereno je da je ovo sve zavjera, a ne opaka i ozbiljna bolest.

Primitivni zdravstveni sistem

Naklon do poda svim zdravstvenim djelatnicima koji odgovorno i dostojanstveno obavljaju svoj posao. Ali, Mostar nam je potvrdio od čega je kreiran naš sistem, i koji su njegovi simptomi, a to su politika u zdravstvu, korupcija, nepotizam i primitivizam. Gledajući ravnatelja SKB-a Mostar kako u live prenosu čačka zube te primitivno objašnjava stanje pacijenata u klinici, aludirajući da je on „glavni baja zdravlja u Mostaru“, koji ne daje otkaze – sve nam je bilo jasno.

Vrhunac CovIDIOTIZMA je ponašanje CovIDIOTA koji se vratio iz Italije, zaželio se šetnje po Mostaru, a onda kad se zabrinuo za svoje stanje, kako napisa kolega sa Žurnala, „rekao svom malom da ga vozi doturu“ a „on će ga pripaziti“. I pripaziše ga, dakako.

Na ovom primjeru smo naučili lekciju da ljudska glupost, uistinu, nema granice. I tako smo pored CovIDIOTA dobili i mutiranu verziju, verziju – dr. CovIDIOT. A to je onaj koji nepotizmom, štelom i korupcijom narušava protokole koje je uspostavio zdravstveni sistem, prije, za vrijeme i poslije epidemije.

CovIDIOT + dr. CovIDIOT = DVA CovIDIOTA

Suštinsko pitanje glasi: Koliko smo imuni i sposobni za pandemiju? Ovih dana još jednom utvrđujemo gradivo: korupcija je razorila naše društvo, sebični smo, pritom još i medijski nepismeni, nemamo trunku solidarnosti, i na koncu, vlast nam svakim danom pokazuje da nije sposobna da vodi političke i ekonomske procese.

Čekajući da pandemija prođe, u nadi da ćemo se svi opametiti i ozbiljno shvatiti situaciju koja nas je zadesila, ući u svoje domove i slušati mjere i protokole zaštite, odajem priznanje svim našim liječnicima koji odgovorno rade svoj posao, farmaceutskoj „mafiji“ koja je prva linija pomoći za naše stanovništvo, novinarima koji odgovorno i požrtvovano izvještavaju, te učiteljima koji bez ikakve pomoći vlasti organiziraju moderne časove putem interneta za svoje školarce.

Ostani kući, nemoj biti CovIDIOT!

About The Author

Arhiva

VIJESTI

Vijesti

Latest

Internetske platforme i ekstremizam

Potencijalni demonstranti mogu komunicirati na mnogo načina, a zatvaranje javnih kanala stvara rizik da se planiranje preseli u privatne ili šifrirane prostore koje je tijelima zakona teže nadzirati

NAJČITANIJE

Dnevni komentar, Dnevnici, Fake & Spin, Medijska i informacijska pismenost, Medijsko-političke analize, Naslovnica, Političke emisije, Twitter iz dana u dan

Latest

Koliko vrijedi djevičanstvo?

Nevinost u konačnici postaje društveni konstrukt, pitanje kontrole ženske seksualnosti i legitimnog prijenosa imovine. Vlasnik bi u toj priči uvijek trebao da bude muškarac