CovIDIOT: Mutirana verzija idiota

Kako je farmacija postala primarna zaštita stanovništva? Koji su simptomi mutirane verzije idiota? Kako spriječiti urušavanje imunog sistema BiH od ovih napada?

CovIDIOT: Mutirana verzija idiota
Foto: Humanity in Action

Poštujući mjere nastale usljed pandemije COVID-19, na bazi preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, već deset dana sam u samoizolaciji. U tih deset dana, kao i ostali Bosanci i Hercegovci, svjedočio sam mjerama naših vlasti, sklanjanju migranata s ulica, ograničenoj slobodi kretanja, zatvaranju ugostiteljskih objekata, zabrani izlaska djeci i starijima. Usljed medijskog izvještavanja stvorila se panika, te sam shvatio da sam se bespotrebno samoizolirao. Naime, živim sa sestrom koja svaki dan kao magistra farmacije brine o hiljadama pacijenata. Kako je farmacija postala primarna zdravstvena zaštita našeg stanovništva, koju stanovništvo naziva „farmaceutska mafija koja je sve ovo zakuhala“, ljudi su prinuđeni na prve simptome virusa pomoć potražiti u apoteci. Tako su farmaceuti, među kojima je i moja sestra (a samim tim i ja), više izloženiji riziku zaraze.

Čekajući da osjetim prve simptome, te slušajući strahove stanovništva s terena, imam dosta vremena da posmatram sunčano nebo i čitam na društvenim mrežama šta drugi rade povodom pandemije COVID-19.

Nismo više idioti, sad smo CovIDIOTI

Čitajući o ljudima koji ne poštuju mjere i protokole kako bi se pandemija okončala – CovIDIOTIMA – shvatio sam da je ona idealna za bosanskohercegovačke uvjete. CovIDIOT je osoba koja ne poštuje protokole socijalne distance i pomaže da se širi COVID-19. Primjerice, do neki dan su idioti sjedili sami ili u grupama i komunicirali putem društvenih mreža. CovIDIOT je ostavio svoj pametni telefon, jer mu je muka od medijskih naslova, panike i straha, te je otišao s drugovima u park da popiju kafu u limenci. Ili, idioti su sjedili i pušili nargile u većim grupama. CovIDIOT nema gdje da puši, pa će s društvom u planinu, čist zrak i zelenilo mu jako prija. Ili pak, 90% CovIDIOTA, prema anketi koju je objavila lokalna televizija, uvjereno je da je ovo sve zavjera, a ne opaka i ozbiljna bolest.

Primitivni zdravstveni sistem

Naklon do poda svim zdravstvenim djelatnicima koji odgovorno i dostojanstveno obavljaju svoj posao. Ali, Mostar nam je potvrdio od čega je kreiran naš sistem, i koji su njegovi simptomi, a to su politika u zdravstvu, korupcija, nepotizam i primitivizam. Gledajući ravnatelja SKB-a Mostar kako u live prenosu čačka zube te primitivno objašnjava stanje pacijenata u klinici, aludirajući da je on „glavni baja zdravlja u Mostaru“, koji ne daje otkaze – sve nam je bilo jasno.

Vrhunac CovIDIOTIZMA je ponašanje CovIDIOTA koji se vratio iz Italije, zaželio se šetnje po Mostaru, a onda kad se zabrinuo za svoje stanje, kako napisa kolega sa Žurnala, „rekao svom malom da ga vozi doturu“ a „on će ga pripaziti“. I pripaziše ga, dakako.

Na ovom primjeru smo naučili lekciju da ljudska glupost, uistinu, nema granice. I tako smo pored CovIDIOTA dobili i mutiranu verziju, verziju – dr. CovIDIOT. A to je onaj koji nepotizmom, štelom i korupcijom narušava protokole koje je uspostavio zdravstveni sistem, prije, za vrijeme i poslije epidemije.

CovIDIOT + dr. CovIDIOT = DVA CovIDIOTA

Suštinsko pitanje glasi: Koliko smo imuni i sposobni za pandemiju? Ovih dana još jednom utvrđujemo gradivo: korupcija je razorila naše društvo, sebični smo, pritom još i medijski nepismeni, nemamo trunku solidarnosti, i na koncu, vlast nam svakim danom pokazuje da nije sposobna da vodi političke i ekonomske procese.

Čekajući da pandemija prođe, u nadi da ćemo se svi opametiti i ozbiljno shvatiti situaciju koja nas je zadesila, ući u svoje domove i slušati mjere i protokole zaštite, odajem priznanje svim našim liječnicima koji odgovorno rade svoj posao, farmaceutskoj „mafiji“ koja je prva linija pomoći za naše stanovništvo, novinarima koji odgovorno i požrtvovano izvještavaju, te učiteljima koji bez ikakve pomoći vlasti organiziraju moderne časove putem interneta za svoje školarce.

Ostani kući, nemoj biti CovIDIOT!

About The Author