Džaferović tražio preventivne mjere na zaštiti novinara, Radončić tvrdi da su mjere poduzete

Dopisivanja donosioca odluka i udruženja o pomoći medijskim djelatnicima u Bosni Hercegovini i polemika o zaštiti novinara u vremenu borbe protiv virusa Covid-19

Džaferović tražio preventivne mjere na zaštiti novinara, Radončić tvrdi da su mjere poduzete
Foto: Jabuka.tv

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je, u ime Predsjedništva BiH, pismo Koordinacionom tijelu BiH za zaštitu i spašavanje u kojem traži od tog tijela, vlada i kriznih štabova na svim nivoima vlasti, da nastave pravovremeno izvještavati javnost o svim važnim informacijama u vezi s pandemijom koronavirusa (COVID -19).

Upozorio je da je redovno informiranje javnosti od posebnog značaja, ali je pri tome nužno poduzeti sve mjere kako bi rad svih zvaničnika koji se obraćaju javnosti i svih novinara i drugih medijskih radnika bio siguran.

– Stoga je u novonastaloj situaciji potrebno poduzeti sve neophodne preventivne mjere na efikasnijoj zaštiti uposlenih u medijskim kućama, koji zbog prirode posla i velikog broja kontakata s drugim osobama spadaju u rizične grupe građana – stoji u pismu.

Od Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje Predsjedništvo BiH traži da svim kriznim štabovima i institucijama, kao i medijskim kućama, proslijede preporuku u kojoj će biti neophodne mjere koje je potrebno poduzeti.

To se prije svega odnosi na osiguravanje većih prozračnih prostorija za održavanje konferencija za medije ili njihovo održavanje na otvorenom prostoru, ograničavanje broja prisutnih na konferencijama na funkcionalni minimum te korištenje savremenih tehnologija koje omogućavaju prenose uživo, snimanje video obraćanja koja će biti dostavljena svim medijima, informiranje putem društvenih mreža i ostalih komunikacijskih kanala.

Istovremeno, od svih medijskih kuća u BiH zatraženo je da izvještavaju istinito, objektivno i odgovorno da bi se spriječio senzacionalizam ili širenje lažnih vijesti što može dovesti do panike.

Pozvao je sve medijske kuće da svoj rad prilagode novonastaloj situaciji te da međusobno i uz pomoć novinarskih udruženja koordiniraju svoj rad što se naročito odnosi na slanje minimalnog broja novinara i snimatelja na konferencije za medije i razmjenu snimljenog materijala.

U cilju zaštite novinarskih ekipa na terenu i prevencije širenja koronavirusa, pozvane su nadležne institucije da poduzmu mjere koje će omogućiti nabavku i podjelu neophodnih količina zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava medijskim kućama.

Predsjedništvo BiH je pozvalo građane BiH da se strogo pridržavaju propisanih naredbi, uputstava i preporuka vlada, kriznih štabova i drugih nadležnih institucija, ali i da prilikom informiranja koriste isključivo informacije čiji su izvor zvanične institucije i stručne osobe i koje objavljuju kredibilni mediji.

Na pismo je odgovorio predsjednik Koordinacionog tijela i ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, tvrdeći da su poduzeli mjere da se konferencije za medije održavaju u holu Parlamentarne skupštine BiH gdje novinari mogu međusobno biti udaljeni po više metara ili ispred zgrade.

Navodi da su zabrinuti za zdravlje svakog novinara i drugih uposlenika medijskih kuća, ali i svakog građanina BiH ili pripadnika bilo koje struke i segmenta društva jer od zdravlja i samozaštite zavisi strateško održavanje i funkcioniranje života bh. građana BiH, te je također pozvao Predsjedništvo BiH da svi oni budu jednaka briga pojedinih članova Predsjedništva BiH.

Međutim, nakon dopisivanja Džaferovića i Radončića uslijedio je javni protest Upravnog odbora Udruženja BH novinari koji su još ranije tražili adekvatniju zaštitu novinara i osiguranje takozvanog medijskog poola čime bi se smanjilo kretanje i odlazak na pres-konferencije u ovakvoj situaciji.

Oni tvrde da je Radončić netačno protumačio legitimni zahtjev novinara za formiranje medijskog poola i stvaranje epidemiološki i zdravstveno sigurnih uvjeta za rad novinara koji prate zbivanja u vezi s novim koronavirusom Covid-19 u Sarajevu i drugim bh. gradovima.

Pojašnjavaju da nisu tražili privilegiju za novinarske ekipe, nego sigurne uvjete rada, kakve zahtijevaju i preporučuju sve međunarodne zdravstvene i medijske organizacije i udruženja, ali i bh. organi vlasti, krizni štabovi i civilna zaštita.

Primjeri održavanja pres-konferencija na siguran način, bez okupljanja velikog broja novinarskih ekipa postoje u Evropi, ali i u BiH – u Banjoj Luci, te u Sarajevu gdje Vijeće ministara BiH pokušava s BHRT-om pronaći najbolje i najsigurnije načine organiziranja konferencija za medije.

– Zahtjev novinara je opravdan i utemeljen je na činjenici da su neki novinari u samoizolaciji i ne mogu obavljati profesionalne zadatke, zbog prisustva pres-konferencijama ili drugim javnim skupovima. Također, bez zdravih i zaštićenih medijskih djelatnika, neće biti moguće adekvatno informirati niti educirani građane BiH o neophodnim mjerama i zaštiti koju trebaju poduzeti u sprečavanju širenja virusa – istaknuli su.

Upravni odbor Udruženja BH novinari upozorilo je ministra Radončića da će sam snositi odgovornost ukoliko se desi da još neko od medijskih profesionalaca bude zaražen tokom pres – konferencija koje neće biti organizirane ne propisan i siguran način.

Dopisivanje se ipak nije na tome zaustavilo, Radončić je odgovorio na javni protest strukovnog udruženja optužujući generalnu sekretarku Udruženja Borku Rudić da je uputila polemičku reakciju u vezi s njegovim odgovorom na poziv Džaferovića.

Umjesto polemike kazao je da se zaista brine i hoće da se brine o novinarima i njihovoj zaštiti te da se isto odnosi i na pojedine političare s kojima ima međusobni problem jedino zato što oni imaju previše, a on nimalo slobodnog vremena.

Hoće li mjere biti zaista poduzete i hoće li medijskim djelatnicima zaista biti osigurane sve potrebne tačne i provjerene informacije pokazat će naredni dani nakon što je u Bosni i Hercegovini na snazi stanje prirodne i druge nesreće i kada su krizni štabovi oba bh. entiteta donijeli niz naredbi o zabrani kretanja uključujući  i policijski sat.

About The Author