Bjelorusija ukinula akreditacije svim stranim medijima

Vlasti žele da spriječe novinare u zemlji i inostranstvu da izvještavaju s protesta koji se ne smiruju dva mjeseca

Bjelorusija ukinula akreditacije svim stranim medijima
Foto: RSE

Bjelorusija je ukinula akreditacije svim novinarima koji rade za strane medijske kuće navodeći da moraju da podnesu zahtjev za nove akreditacije u postupku koji bi mogao da traje sedmicu dana i više.

Ovo je najnoviji potez bjeloruskih vlasti protiv novinara i medijskih kuća od kada su počeli protesti poslije spornih predsjedničkih izbora 9. augusta na kojima je prema zvaničnim podacima autoritarni predsjednik Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandate.

– U sadašnjoj situaciji primorani smo da sprovedemo naše suvereno pravo i primijenimo potrebne zaštitne mjere uključujući u obliku novih odredbi i propisa – navelo je bjelorusko Ministarstvo vanjskih poslova najavljujući ovu mjeru.

Ministarstvo je navelo da novinari koji rade za strane medije mogu podnijeti zahtjev za nove akreditacije od ponedjeljka, a zahtjevi za privremene akreditacije bit će razmotreni u roku od pet dana a za stalne akreditacije u roku od 30 dana.

Najveći protesti protiv predsjednika Lukašenka događali su se nedjeljom.

Ranije ove sedmice bjeloruske vlasti suspendirale su na tri mjeseca akreditacije popularnog informacionog portala Tut.by, koji je iscrpno izvještavao s protesta.

Neki strani novinari deportirani su u augustu uključujući dvoje iz AP-a, a akreditacije za dvoje bjeloruskih državljana koji rade za AP su ukinute.

Protesti koji su privukli do 200.000 ljudi u glavnom gradu Minsku i znatan broj u drugim gradovima počeli su 9. augusta poslije izbora na kojima je prema zvaničnim podacima Lukašenko osvojio 80 posto glasova. Opozicija je navela da su rezultati lažirani.

Od kada je počela predsjednička kampanja u Bjelorusiji ove godine 207 novinara je privedeno, prema Bjeloruskom udruženju novinara. Jedanaest izvještača trenutno je u zatvoru, osuđeni su na između tri do 15 dana zatvora zbog sudjelovanja u nedozvoljenim protestima.

– Vlasti žele da spriječe novinare u zemlji i inostranstvu da izvještavaju s protesta koji se ne smiruju dva mjeseca – rekao je Boris Gorecki, potpredsjednik udruženja novinara.

Izvor: Al Jazeera

About The Author