Ruska radijska novinarka mogla bi dobiti sedam godina zatvora zbog komentara

Prokopyeva je već stavljena pod sudski nadzor te joj je oduzet pasoš

Ruska radijska novinarka mogla bi dobiti sedam godina zatvora zbog komentara
Foto: Ludmila Savtiskaya (RFE/RL)

Reporteri bez granica (RSF) zgroženi su načinom na koji ruske vlasti progone Svetlanu Prokopyevu, novinarku iz mjesta Pskov na sjeverozapadu zemlje, zbog radio komentara objavljenog u novembru 2018. godine.

Nakon što je trajala višemjesečna istraga, što bi trebalo biti dovoljno da se utvrdi njezina nevinost, 20. septembra ipak je optužena za “opravdavanje terorizma”, a sada je suočena sa izglednim suđenjem i kaznom do sedam godina zatvora.

Već je stavljena pod sudski nadzor, oduzeti su joj pasoš i bankovni računi te je stavljena na službeni popis “terorista”, što krši pretpostavku nevinosti, napominju iz RSF-a.

– Svetlana Prokopyeva radila je posao novinarke i strašno je vidjeti istražitelje koji je progone na ovaj način – kazao je šef ureda za istočnu Evropu i središnju Aziju RSF-a Johann Bihr.

Napomenuo je da je ova apsurdna optužba zapravo zastrašujuća poruka svim ruskim medijima, zbog čega je pozvao njene kolege novinare da se izbore za nezavisno novinarstvo sve dok pravosudne vlasti konačno ne odbace ovaj slučaj.

U komentaru objavljenom u novembru prošle godine Prokopyeva se zapitala što je natjeralo tinejdžera da se raznese ispred ulaza u Saveznu službu sigurnosti (FSB) u ruskom gradu Arkhangelsk. Bez da je ijednom izrazila odobrenje ovog samoubilačkog bombaškog napada, ona je sugerirala da je to posljedica nedostatka slobode u Rusiji, što je onemogućilo politički aktivizam.

Njen dom i lokalni ogranak radio stanice za koju radi pretresani su u februaru, a web stranice koje su objavile transkript njenog komentara morale su ga ukloniti nakon što su im izrečene velike kazne.

Izvor: Reporetri bez granica (RSF)

About The Author