Google će se žaliti na kaznu Francuske u iznosu od 591 milion dolara zbog autorskih prava

O Googleovoj žalba odlučivat će pariški apelacijski sud, ali ne može se reći koliko će trajati žalbeni postupak

Google će se žaliti na kaznu Francuske u iznosu od 591 milion dolara zbog autorskih prava
Foto: Newsweek

Google je najavio da će se žaliti na novčanu kaznu od 500 miliona eura (591 milion dolara) koju je u julu izrekao francuski antimonopolski nadzornik zbog spora s lokalnim medijima o plaćanju za vijesti.

Kazna je uslijedila nakon sve većeg međunarodnog pritiska na internetske platforme kao što su Google, dio Alphabet Inc i Facebooka da podijele veći prihod koji ostvaruju korištenjem vijesti iz medija.

– Ne slažemo se s brojnim pravnim elementima i smatramo da je kazna nesrazmjerna našim nastojanjima da postignemo sporazum i ispoštujemo novi zakon – kazao je čelnik Google Francuske Sebastien Missoffe.

– Nastavljamo naporno raditi na rješavanju ovog slučaja i sklapanju dogovora. To uključuje proširenje ponuda na 1.200 izdavača – dodao je.

Francusko antimonopolsko tijelo izreklo je Google sankciju zbog nepoštivanja njegovih naredbi o načinu vođenja pregovora sa izdavačima.

U srijedu je rečeno da će o Googleovoj žalbi odlučivati pariški apelacijski sud, ali ne može se reći koliko će trajati žalbeni postupak.

Slučaj se fokusirao na to je li Google prekršio privremene naloge koje je izdalo tijelo, koje je reklo da bi se takvi pregovori trebali održati, u roku od tri mjeseca, sa svim izdavačima vijesti koji su ih zatražili.

Nadzorni odbor je u odluci od 13. jula rekao da američka tehnološka grupa mora u sljedeća dva mjeseca dati prijedloge o tome kako će novinskim agencijama i drugim izdavačima nadoknaditi upotrebu njihovog sadržaja. Ako to ne učini, kompanija će se suočiti s dodatnim kaznama do 900.000 eura dnevno.

Izvor: Reuters

About The Author