BHT1 I FTV: Zemlja koja ima ovakve ambasadore treba se brinuti za svoju budućnost

Kako izgleda izvještavanje sa bečkog panela kojem su prisustvovali Dodik, Čović i Nikšić na jednoj, a kako na drugoj televiziji?

BHT1 I FTV: Zemlja koja ima ovakve ambasadore treba se brinuti za svoju budućnost

BHT1: Sistematsko ubijanje novinara u Gazi

  1. – 19. 3. 2024.

KAD DJECA POSTANU NOVINARI: Jedanaestogodišnja Palestinka Sumaya Wishah igru je zamijenila mikrofonom i izvještavanjem o onome što se dešava oko nje. BHT1 je, za razliku od FTV-a (koji objavljuje priču na samom kraju svoje informativne emisije), ovaj prilog emitovao u 10. minuti dnevnika. Prilog propituje brojna ubistva novinara i novinarki u Gazi od početka rata 7. oktobra do danas (95 medijskih radnika je ubijeno), kao i uslove u kojima rade.

KAKVE POSLJEDICE IMAJU ONI NA CRNIM LISTAMA? Ko je sve na američkim crnim listama iz BiH – od osuđenika za ratne zločine do političara. Najnovije sankcije u nizu dobila su tri bliska saradnika Milorada Dodika zbog pomaganja u organizaciji Dana RS-a 9. januara (reporterka zaboravlja napomenuti da se radi o neustavnom obilježavanju praznika). Prilog je okrenut tome da sagovornici ističu kako su se „pridružili velikoj porodici sankcionisanih”, te propituje kakve posljedice na domaćem terenu imaju oni koji su na crnim listama velikih svjetskih sila.

IZBORI ZA RUSKOG PREDSJEDNIKA: Putin je pobijedio, opet, a prilog na BHT1 koji je prethodio izborima služi kao uvod u dubinski razgovor s politologinjom Sanjom Tepavčević. Ona gledateljima daje pregled ruske demokratije, odnosno, novo potvrđivanje diktature i novih represija koje će za posljedicu imati dodatni odliv stanovnika iz te zemlje. Politologinja nam nudi i pogled zapadnog svijeta na izbore u Rusiji, posebno u kontekstu održavanja američkih predsjedničkih izbora, kao i izbora za Evropski parlament. I poseban otklon je pogled na ishod ruskih izbora u kontekstu Zapadnog Balkana.

Ocjena: 7

 

FTV: Boks u Sarajevu, Kanton u nokautu

  1. – 19. 3. 2024.

KAKO ĆEMO U EU? Lideri SDP-a, SNSD-a i HDZ-a BiH u Beču na posebnoj panel-diskusiji o budućnosti naše zemlje. Izvještaj na FTV-u je kombinacija izjava političara datih nakon panela, te reporterskih opisa detalja: Milorad Dodik je pesimističan, Nermin Nikšić i Dragan Čović pozitivni, nadaju se najboljem mogućem odgovoru iz EU 21. marta. Harmonizacije odnosa nema na vidiku, neslaganje je vidljivo, od ukidanja OHR-a, izbornog zakona, kompromisa…

KAKO SE RUŠI UGLED BiH? Nekadašnji teniser Bojan Vujić, bh. ambasador pri UN-u, svoju zemlju u kojoj, kako navodi reporterka FTV-a, prima izuzetno visoko platu, na sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a označio je najopasnijim izvorom terorizma. Kako smijeniti ambasadora koji ruši ugled domovine u svijetu, pita se FTV i odgovara: prema trenutnoj legislativi, dva člana Predsjedništva mogu ga smijeniti, ali NSRS može oboriti tu odluku, a taj je scenarij već izvjestan. „Može me smijeniti samo gospođa Cvijanović, predsjednik RS-a Milorad Dodik ili NSRS. Radiću pošteno, uvijek govoriti istinu”, kaže Vujić. FTV donosi i pregled nediplomatskih poteza koje je Vujić vukao u dosadašnjoj ambasadorskoj karijeri.

BOKSERSKI MEČ U SKUPŠTINI: Fizički obračun zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo: Haris Zahiragić iz SDA i Elvis Vreto iz NIP-a. Kamere dosljedno prenose ove neuobičajene slike iz Skupštine, a reporterka FTV-a svojim komentatorskim uklonom, te zvučnim signalima koje očekujemo na bokserskom meču – ali ne i na skupštinskom zasjedanju – ilustrira kakve zastupnike imamo. Ovdje je nedostajalo objašnjenje na koji način će se sankcionisati nasilje koje smo vidjeli.

Ocjena 8

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

Obje medijske kuće „zagrijavaju” atmosferu pred Dan D, odnosno 21. mart, kad bismo trebali saznati da li dobijamo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. FTV prenosi kako Milorad Dodik pred odlazak u Brisel šeta Rusijom, uslovljava usvajanje Zakona o Sudu BiH, a od starih stavova ne odustaje. FTV donosi pregled evropskih medijskih sadržaja o BiH pred 21. mart i odluku EU. I BHT1 i FTV su ispratili Fikreta Hodžića u zatvor, javio se na izdržavanje petogodišnje kazne u Vojkovićima, ali BHT1 uzima i izjavu od odvjetnice ovog poduzetnika osuđenog zbog afere „Resporatori“. FTV ima odličan prilog o femicidu i (ne)poštivanju prije deset godina ratificirane Istanbulske konvencije, ali kad je smješten na sami kraj dnevnika, onda i to šalje simboličnu poruku o prioritetima. Obje televizije se bave pravima potrošača, pokušavajući saznati kako se preživljava od minimalnih plata i penzija te kako su moguća rekordna poskupljenja, uprkos mjerama nadležnih.

 

 

Plus sedmice

BHT1

Humanitarna katastrofa neslućenih razmjera, Bijela kuća u posljednje vrijeme mijenja politiku prema Izraelu, UN sumnja u izvodivost plana evakuacije civila koji je predložio Izrael. Prilog donosi i kontekstualizaciju kako sve veći broj američkih demokrata zazire od izraelske politike, po prvi put u historiji uvode se sankcije Izraelcima, te naseljima na okupiranoj Zapadnoj Obali. Prilog kojim se otvara Dnevnik BHT1 odlično nas izvještava o detaljima u Gazi, ali i zaokretima politika u kontekstu rata u ovom dijelu svijeta.

FTV

Potrošačka korpa, zaštita potrošača i divljanje cijena – u nekoliko navrata tokom sedmice FTV se bavi ovom važnom temom. Teško preživljavanje iz mjeseca u mjesec uz dvije plate u porodici, u prilogu govore oni kojih se to najviše tiče – građanke i građani BiH, ilustrirajući odgovorima kako se brzo potroši ono što se kod nas zove prosječnim primanjima. Saznajemo u ovom vrlo korisnom prilogu kako je očekivana neto plata oko 1.500 KM, a zasad ona prema određenim indikatorima iznosi 1.300 KM. Ali to nije realna slika jer plate iz javnog sektora i IT industrije dižu taj prosjek. Stručnjaci kažu da smo bliži procjeni da oko 50 posto radnika radi za platu manju od 1.000 KM.

Minus sedmice

BHT1

Kada BHT1 izvještava o bečkoj panel-diskusiji o budućnosti BiH i veliki komad priloga „obogati” izjavama Milorada Dodika, bez propitivanja njegovih stavova, koji su – u najmanju ruku – upitni, onda to dovodi u pitanje novinarsku objektivnost. Nemamo kontekstualizacije, nemamo postavljanja pitanja o tome šta bh. političari jesu uradili kako bismo imali evropsku budućnost. Prilog je mogao i morao biti puno bolji.

FTV

Ovo je vijest koja otvara Dnevnik 2 FTV-a: „Svijet milosti nema. Gaza. Ubijanje nastavljeno. Sumaya Wishah igru i školu zamijenila izvještavanjem sa ratišta. Ima samo 11 godina.“ Međutim, morali smo sačekati 27. minutu da bismo pogledali izvještaj iz Gaze koji govori o ubijanju medijskih djelatnika. Prilog je sam po sebi dobar, ali činjenica da je pozicioniran na samom kraju Dnevnika 2 govori dovoljno. Kao da je „dosadilo” otvarati centralne informativne emisije ovakvim pričama.

 

About The Author