RSF posjetio Dohu kako bi se sastao s novinarima evakuiranim iz Gaze

Izraelske snage pokušavaju potisnuti istinu i spriječiti novinare da rasvijetle ono što se tamo događa – kazao je Dahdouh

RSF posjetio Dohu kako bi se sastao s novinarima evakuiranim iz Gaze

Reporteri bez granica (RSF) posjetili su katarsku prijestolnicu Dohu kako bi se susreli s palestinskim novinarima koji su nedavno evakuirani iz Gaze i kako bi ponovno potvrdili podršku RSF-a i solidarnost s novinarima iz Gaze.

Proteklih sedmica, nakon odlučnih napora, konačno je bilo moguće organizirati evakuaciju nekoliko novinara iz Gaze s opkoljenog teritorija, gdje su od 7. oktobra u izraelskim napadima ubijena najmanje 103 novinara, uključujući najmanje 22 dok su obavljali svoju dužnost.

Jonathan Dagher, voditelj odjela RSF-a za Bliski istok, i Khaled Drareni, predstavnik RSF-a za Sjevernu Afriku, posjetili su Dohu od kako bi razgovarali s nedavno evakuiranim novinarima o trenutnim uvjetima za novinare i medije u Gazi.

– Kako je Doha trenutno mjesto gdje je većina novinara iz Gaze našla utočište, RSF-u je bilo važno da bude s njima tamo. Sastali smo se s njima kako bismo čuli njihove izvještaje o zločinima koje su doživjeli kao novinari. Novinari u Gazi, unutar i izvan enklave, nastavljaju pokazivati hrabrost i profesionalizam suočeni s nasiljem – kazali su predstavnici RSF-a.

Među novinarima je bila i Ola Al Zaanoon, RSF-ov dopisnica iz Gaze, koja je bila među onima koji su evakuirani iz Gaze i koji su pronašli utočište u Dohi. Uspjela je napustiti Gazu 15. februara nakon što je pet mjeseci izvještavala o ratu, tokom kojih je vidjela i lično iskusila nasilje nad novinarima.

U Dohi, RSF se također susreo i razgovarao sa šefom ureda Al Jazeere za Gazu, Waelom Dahdouhom, koji je ranjen 15. decembra u izraelskom napadu u kojem je poginuo snimatelj Al Jazeere Samer Abu Daqqa.

– Novinari su morali podnijeti velike poteškoće od početka ovog užasnog rata koji se vodi protiv Gaze. Izraelske snage pokušavaju potisnuti istinu i spriječiti novinare da rasvijetle ono što se tamo događa – kazao je Dahdouh.

Dahdouhov sin, reporter Al Jazeere Hamza Dahdouh, ubijen je u udaru na njegov automobil u Rafi 7. januara, dok je u napadu 20. novembra ubijena Dahdouhova supruga, dvoje njegove djece i jedno od njegovih unuka.

U Dohi, gdje je dobio liječničku pomoć, Dahdouh je izrazio svoju odlučnost da nastavi raditi kao novinar. “Unatoč našem prisilnom progonstvu, naša misija se nastavlja, gdje god da se nalazimo”, rekao je.

Izvor: RSF

About The Author