BHT1 I FTV: UREDNIČKI GAF I MLAKO NOVINARSTVO

PLUS SEDMICE

BHT1
Nije bilo priloga ili pristupa koji su se izdvojili zapažajućim kvalitetom.
FTV
Prilog Zerine Ćosić Vrabac. Mali istraživački pothvat u Dnevniku 2.

MINUS SEDMICE

BHT1
Vijest o hapšenju “najtraženijeg čovjeka Evrope” prošle sedmice morala je otvoriti Dnevnik 2.
FTV
Političkim prilozima su nedostajali žurnalistička lucidnost i sloboda. Nije dovoljno prenijeti izjave vodećih političara, već ih je potrebno ispitati, protivrječiti im, pa ako je zgodno i ironisati nad njima. Kao onda kada Mladen Ivanić šalje najsrdačnije pozdrave svom političkom protivniku ili saigraču Miloradu Dodiku.

BHT1 I FTV: UREDNIČKI GAF I MLAKO NOVINARSTVO

Ne baš sjajna sedmica na obje televizije, ali FTV nije imao gafove i propuste kakve je upisao BHT1. Prepoznali su i ispoštovali udarnu svjetsku vijest o teroristi iz Berlina, dok je državni javni servis ponovno bio van svjetskih tokova

 

BHT1: ONO ŠTO JE UDARNA VIJEST U EVROPI NIJE I U BiH?

20. – 26. decembar 2016.

VAN SVJETSKIH TOKOVA: Naša publika nema visoka očekivanja od domaćih medija kada je u pitanju obrada svjetskih aktuelnosti. Manje-više očekuje se pristojan izvod iz agencijskih vijesti i oslanjanje na vodeće svjetske medije. Ali ako nas odavno ne ljuti to što nismo u mogućnosti imati svoje dopisnike i izvještače s lica mjesta, onda nas treba ljutiti kada nam javni servis šalje poruku da smo van svih tokova i da ono što interesuje ostatak Evrope nije baš najbitnija stvar za nas. Pogotovo ako se zdrav razum suprotstavlja uredničkoj odluci Benjamina Butkovića (petak) da vijest o ubistvu, u tom času “najtraženijeg čovjeka u Evropi” (kovanica koju je sam BHT1 koristio), bude smještena u petnaestoj minuti, daleko od udarnih informacija. Pojedini događaji zaslužuju ekskluzivitet prvih vijesti, i ako ih smjestite na sredinu ili kraj Dnevnika, demonstrirate da ne razaznajete bitno od nebitnog, ili bitno od najbitnijeg. Okončanje sage o potjeri za  teroristom koji je poslije smrtonosnog berlinskog napada bjekstvom dodatno širio strah starim kontinentom, nesumnjivo spada u prvorazredne medijske događaje. Zbog njih se prave specijalizovane naslovnice i emisije. U našem slučaju, nisu se zadobile niti prve minute, a kamoli nešto više od toga.

IZ BANJALUKE BEZ RUŽIČASTIH NAOČALA: Dvije banjalučke priče Olge Urukalo Desnica o neizvjesnoj grijnoj sezoni i poskupljenju gradskog prevoza s pravom su našle mjesto u Dnevniku 2 jer drugi najveći grad i njegovi nagomilani problemi zaslužuju pažnju državnog javnog medija. Posebice ako se zna da je RTRS zarobljeni medij koji u ružičastvo boji banjalučku stvarnost. Prilozi su osvijetlili temu s više strana, ali dugovi Toplane i neslavna istorija njenog poslovanja možda su ipak zaslužili nešto izdašniju novinarsku posvetu. Ili direktnije prozivanje odgovornih, na primjer, novoizabranog gradonačelnika koji se pojavio tek pukim priznanjem kako je magija to što se uopšte održava grijanje.

IZDVOJENO:

SDA-ovi parlamentarci koji su se otisnuli u posebnu stranačku struju, koja prkosi rukovodstvu stranke kao samoprozvana reformska skupina, za sada su uspješni u stvaranju publiciteta. Prati se svaki njihov korak i sve u vezi s njima. U ponedjeljak (urednica Svjetlana Topalić) mogli smo opet čuti njihove stavove o najnovijim stranačkim dešavanjima, te hoće li se ili neće sastati s najvišim stranačkim dužnosnicima. Ali u pravljenju političkih priloga uvijek treba imati na umu šta interesuje gledatelje? Šta to oni žele znati? Unutarstranački sukobi jesu napeti i značajni, ali samo ako se direktni akteri više isprovociraju. Ako ih se smjelije pita čime nisu zadovoljni, da li je na pomolu razlaz sa strankom i slično. Ili ako se više sagovornika isprovocira da otvorenije i nesputanije komentariše zbivanja. U suprotnom, javnost gubi interesovanje za moralisanja stranačkih “pobunjenika” i njihovih protivnika iliti saboraca.

OCJENA: 5

 

FTV: HAPŠENJE NAJTRAŽENIJEG BJEGUNCA JE UDARNA VIJEST

20. – 26. decembar 2016.

DOBRA TV PRIČA: Zerina Ćosić Vrabac spada u novinare čije su pripreme temeljne i sveobuhvatne, a ovoga puta se pitala da li recikliramo smeće i šta radimo sa njim? Njene priče obiluju podacima i informacijama za koje niste znali, ne gube se u opštim mjestima i redovito su edukativnog karaktera. Zanatski su uvijek besprijekorne jer uključuju više sagovornika, i to onih pažljivo probranih, s aspekta njihove relevantnosti za prilog. Ukratko, prava poslastica za štovatelje dobrih reportaža.

NEDOSTAJALA SLOBODNIJA PRIPREMA: FTV se znao izdvojiti slasnim političkim prilozima, ali sukobi unutar SDA ili su se iscrpili ili im se i ne pokušava pronaći detalj vrijedan pažnje kroz obradu bulevarskih glasina (ponedjeljak, urednica Amra Zaklan). Obje televizije su samo prenijele izjave buntovnika unutar vladajuće stranke, bez da su se upustili u procjene ili provociranje drugih i drugačijih stavova od onih očekivanih s obje, navodno, suprotstavljene strane. Naprimjer, RTRS, koji važi za javni servis koji se izvrnuo u propagandističku mašineriju, imao je sinoć u Dnevniku 3 iznimno slobodnu pripremu o prilikama unutar SDA koju, nažalost, ne praktikuju u odnosu na vladajuće stranke u Republici Srpskoj. Ali korisno je sagledati kako su se njihovi novinari ovdje oslobodili pa su isticali naslove i kovanice “unutarstranačka kriza uveliko potresa SDA”, ”disidenti” i sl. Novinari imaju tu slobodu da politička gibanja sami kreiraju kroz slobodnije režirane priloge i obradu događaja.

IZDVOJENO:

Edina Šečerović nije sebi dopustila urednički gaf u petak, pa je FTV kao i većina drugih domaćih i svjetskih medija otpočeo Dnevnik s viješću da je ubijen napadač s berlinskog božićnog marketa. Da, bile su tog dana i druge vijesti u našoj zemlji, kao što je odluka Ustavnog suda o Zakonu o državnoj službi u FBiH, ali ako se bruji o ubistvu čovjeka za kojim je tragala cijela Evropa, nemoguće je drugačije započeti emisiju. Sve osim toga izraz je medijske nedoraslosti i političke nekulture. Na svu sreću, FTV nas je, za razliku od drugog državnog medija, držao priključene za svjetske tokove.

OCJENA: 6

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Ne baš sjajna sedmica na obje televizije, ali FTV nije imao gafove i propuste kakve je upisao BHT1. Prepoznali su i ispoštovali udarnu svjetsku vijest o teroristi iz Berlina, dok je državni javni servis ponovno bio van svjetskih tokova. Uredništvo je na momenat zaboravilo da su oči Evrope u petak bile uprte u Milano. Oba medija su u blagdanskim danima blagi prema vodećim političarima, pa su top političke vijesti praćenje bez novinarskog njuškanja i osluškivanja kuloara. To prijeti da naše javne servise pretvori u mikrofon koji se postavi ispod političara dok se očekuje njihova izjava koja se potom izručuje sirova ili poluobrađena. Pratiti politička kretanja znači biti beskompromisan. Oštar na riječima. Pun neprovjerenih i pažljivo ušuškanih informacija. Slobodan i zajedljiv. Gledateljstvo koje plaća RTV pretplatu ne želi da se štede kreatori naše zbilje. Naprotiv. Žele smjele obrade i suvisla pitanja.

 

About The Author