BAZA INTERVJUA S NOVINARIMA KOJI SU PRETRPJELI ONLINE ZASTRAŠIVANJE

Baza se trenutno sastoji od pet intervjua s novinarima i ekspertima, a dopunjavat će se u narednim mjesecima. Međunarodni institut za štampu pokrenuo je novu platformu “Glasovi protiv online uznemiravanja” koja se sastoji od videointervjua s novinarima kojima je prijećeno na internetu i medijskim ekspertima. Institut je nedavno uspostavio i bazu podataka o online zastrašivanju […]

BAZA INTERVJUA S NOVINARIMA KOJI SU PRETRPJELI ONLINE ZASTRAŠIVANJE

Baza se trenutno sastoji od pet intervjua s novinarima i ekspertima, a dopunjavat će se u narednim mjesecima.

Međunarodni institut za štampu pokrenuo je novu platformu “Glasovi protiv online uznemiravanja” koja se sastoji od videointervjua s novinarima kojima je prijećeno na internetu i medijskim ekspertima. Institut je nedavno uspostavio i bazu podataka o online zastrašivanju novinara.

“Cilj projekta je da se podigne svijest o problemu kojeg novinari kojima se prijeti online često ne prijavljuju, i kojeg medijske kuće ponekad čak i umanjuju, kao da je prijetnja na platformama socijalnih medija samo još jedna od neprilika s kojima se novinari moraju nositi u svom poslu”, poručili su iz IPI-ja.

U trenutno dostupnim videima, austrijski novinari opisuju svoje iskustvo primanja mnogih prijetećih poruka na Facebooku, koje mogu biti posebno okrutne i seksističke kada su usmjerene novinarkama.

“Glasovi protiv online uznemiravanja” dio su OnTheLine projekta, kojeg Međunarodni institut za štampu provodi kako bi pratio online uznemiravanja novinara, za početak, u tri države: Turskoj, Austriji i Mađarskoj.

media.ba

About The Author