PRAVDA ZA DAVIDA: Svako vrijeme ima svog Davida Štrpca

IZDVAJAMO

Ipak, medijska prepirka Davora Dragičevića i Igora Radojičića, koja je prethodila ovakvoj odluci, navodi nas da sumnjamo u ovo opravdanje. Naime, početkom decembra je Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, koji skoro 280 dana stoji na Trgu Krajine, rekao da se protivi bilo kakvom veselju na tom mjestu. Zajedno s članovima grupe „Pravda za Davida“ poigrao se sloganom najavljivanih koncerata i izvođačima poručio: „Banjaluka vas ne zove“.

PRAVDA ZA DAVIDA: Svako vrijeme ima svog Davida Štrpca
Foto: Siniša Pašalić

Evo šta je prethodilo hapšenjima i neredima u Banjoj Luci. Uskoro donosimo najnovije detalje s Trga Krajine

Saslušanje u tužilaštvu u Prijedoru, prekršajne prijave, prerušavanje u Davida Štrpca, prijetnje Vojina Pavlovića, sastanak sa Željkom Komšićem. Dodajmo tome RTRS-ovu iskrivljenu stvarnost, te još jednu pobjedu nad Igorom Radojičićem i dobićemo dešavanja u vezi s grupom „Pravda za Davida“ tokom samo posljednjih desetak dana.

Odlučili, ali pod prisilom

Novogodišnji koncerti u Banjaluci ovaj put će se održavati na parkingu kod Muzeja savremene umjetnosti RS-a, umjesto na Trgu Krajine. Razlog za promjenu lokacije je što je parking akustičniji i adekvatniji od Trga, kažu iz Gradske uprave Banjaluka.

Ipak, medijska prepirka Davora Dragičevića i Igora Radojičića, koja je prethodila ovakvoj odluci, navodi nas da sumnjamo u ovo opravdanje. Naime, početkom decembra je Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, koji skoro 280 dana stoji na Trgu Krajine, rekao da se protivi bilo kakvom veselju na tom mjestu. Zajedno s članovima grupe „Pravda za Davida“ poigrao se sloganom najavljivanih koncerata i izvođačima poručio: „Banjaluka vas ne zove“.

„Nama nije do pjesme i veselja! Ako ne možete otkazati, tražite drugu lokaciju. Trg ispred RTRS-a je i do sada bio mjesto gdje su se održavali koncerti, na Trgu Davida Dragičevića bi u najmanju ruku bilo bezdušno i neumjesno pjevati“, poručili su oni.

Foto: Siniša Pašalić

Ubrzo se tim povodom oglasio i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je jasno stavio do znanja da promjene lokacije neće biti.

„Ovo treba da bude novogodišnja proslava i Trg Krajine bi bio optimalna lokacija, već su svi hoteli rasprodati u gradu. Dolazi hiljade turista i zaista ne bismo željeli da bilo ko prepada goste po gradu, da bilo ko ugrožava bezbjednost. Vjerujem da će tu biti racionalnosti sa svih strana“, kazao je on, dodajući da ne može „zaključati grad“.

Do promjene lokacije ipak je došlo.

Davor Dragičević kao David Štrbac

Odazivajući se na poziv Okružnog tužilaštva u Prijedoru, Davor Dragičević pojavio se u ovoj instituciji kako bi bio ispitan kao osumnjičeni za ugrožavanje sigurnosti službenika MUP-a RS-a. On je došao obučen kao glavni junak pripovijetke „Jazavac pred sudom“ Petra Kočića, a osim slanja jasne poruke svojim izgledom, Dragičević je tražio izuzeće postupajućeg tužioca, kao i tužilaštva u Prijedoru, ali i svih ostalih tužilaštava u RS-u.

„Neprovođenje istrage o ubistvu mog sina Davida od Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka i Republičkog javnog tužilaštva RS-a predstavlja okolnost koja izaziva razumnu sumnju u nepristrasnost tih tužilaštava“, objasnio je on.

Već sutradan, Dragičević se u istom ruhu pojavio i pred Narodnom Skupštinom RS-a, zajedno s članovima grupe „Pravda za Davida“. Te večeri poslanici su raspravljali o novoj Vladi RS-a, a razlog za okupljanje je prijedlog mandatara Radovana Viškovića da Dragan Lukač ostane na mjestu ministra unutrašnjih poslova RS-a, čak i nakon niza propusta u istrazi koja već devet mjeseci okupira pažnju bh. javnosti. Okupljenima se u jednom trenutku pridružio poslanik Nebojša Vukanović, dok su iz skupštinske sale nakratko izašli poslanici Draško Stanivuković i Jelena Trivić.

„Moguće je, znači, da jedan ministar pljune na moje dijete, ostane živ i na funkciji i da ne osjeti poslije 273 dana nimalo sramote, nimalo stida“, kazala je nedavno Davidova majka Suzana Radanović, prilikom okupljanja na Trgu Krajine.

Ubrzo su protiv 20 članova grupe „Pravda za Davida“, kao i Vukanovića i Stanivukovića podnesene prekršajne prijave jer je „okupljanje građana organizovano na prostoru koji nije određen odlukom o određivanju prostora za održavanje javnih skupova, niti je održavanje ovog skupa prijavljeno i održano u skladu sa zakonom“.

Sastanak s Komšićem

Davor Dragičević i Muriz Memić sastali su se s članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, od koga su tražili da im pomogne kako bi Tužilaštvo BiH preuzelo slučaj u vezi s ubistvom Davida Dragičevića. Nakon sastanka Dragičević je naglasio da pravnu borbu nastavlja s advokatom Ifetom Feragetom, koji je jedini nastavio raditi na ovom slučaju od prvobitnog četvoročlanog tima.

Prilikom gostovanja u emisiji „Pressing“ na televiziji N1, Davor Dragičević je nagovijestio bitna dešavanja u narednoj godini.

„Nisam ja obilježio ovu godinu, obilježiću narednu. Ovu godinu su obilježile ubice mog djeteta. MUP Republike Srpske i vrh vlasti Republike Srpske, oni su ličnosti godine, a ja ću biti sljedeće“, poručio je on.

„Istočna alternativa“ ponovo prijeti

„Nemam ništa protiv toga da Davor Dragičević i članovi njegove grupe nastave sa zahtjevima da se riješi slučaj tragičnog stradanja njegovog sina. Međutim, nikom na ovom svijetu ne može se dozvoliti da skoro godinu dana uzurpira javnu površinu u centru grada, da vrijeđa i prijeti institucijama Srpske, da se sastaje i dogovora s otvorenim mrziteljima RS-a kao što je Željko Komšić. Ako do 9. januara Komunalna policija grada Banjaluka, MUP RS-a i ostali nadležni ne sklone članove te grupe sa Trga Krajine, ne uklone onu stisnutu pesnicu i omoguće normalan nastavak života svim građanima, mi ćemo na istom mjestu organizovati skup naših pristalica, pa nek nas onda policija razdvaja“, zaprijetio je predsjednik Udruženja građana „Istočna alternativa” Vojin Pavlović putem medija.

Pavlović je i ranije prijetio organizovanjem kontraskupova, koji se nikada nisu desili. Inače, Pavlović je na oktobarskim izborima bio kandidat za predsjednika RS-a, te osvojio tek 1.021 glas.

„Cilj našeg protesta nije izazivanje nemira, nego da spriječimo rušioce Republike Srpske da ostvare svoje planove. Mi smo na strani Srpske“, poručio je Pavlović prije samo dva mjeseca.

RTRS i dalje pri svome

RTRS i dalje svojim gledaocima i čitaocima prenosi iskrivljenu sliku javnosti. Tako u tekstu o slučaju Dragičević, pod naslovom „Prekršajne prijave grupi ‘Pravda za Davida’ nisu dovoljne“, nepotpisani autor čitaoce podsjeća da se grupa okuplja svakog dana na Trgu Krajine, iako za to nema dozvolu.

„Kršeći zakon, onemogućili su održavanje brojnih manifestacija na tom mjestu. Posljednje u nizu, spriječili su da na Trgu bude organizovana tradicionalna proslava Nove godine“, navodi se na portalu RTRS-a, ali se ne pominje zašto se građani okupljaju niti čime su izrevoltirani.

U međuvremenu, grupa „Pravda za Davida“ dobila je i pravni oblik. Rješenje o registraciji je stiglo iz suda, te ona počinje svoj život kao udruženje građana. Kako kažu njeni osnivači, s radom kreću već početkom 2019. godine.

About The Author