BHT1 I FTV: Koliko politike je dovoljno i zašto je tako malo ima?

PLUS SEDMICE

BHT1
Mini istraživanje Aleksandra Brezara o tome kako se hrane naši vojnici. Zabrinjavajući nalazi parlamentarnog povjerenika su prošireni, a posebno je pohvalno kako je novinar kritički interpretirao oficijelni stav Ministarstva odbrane.
FTV
Izvještaj sa Zukićevog suđenja. FTV nastavlja pratiti korupcionaške procese.

MINUS SEDMICE

BHT1
U maniru ranijih propusta izostao je izvještaj sa suđenja akterima korupcionaške afere “Zukić i ostali”.
FTV
Zašto nedostaje stav druge strane u političkoj priči o HNS-u?

BHT1 I FTV: Koliko politike je dovoljno i zašto je tako malo ima?

Političari mogu biti zadovoljni ovakvim javnim televizijama. Njihovi sukobi i verbalni obračuni obrađuju se obazrivo, a rijetka gostovanja praćena su blagim pitanjima i VIP tretmanom

 

BHT1: Kad vijest stane u naslov

20. – 26. juni 2017.

SPORAN STIL: Nedjeljni dnevnik se bavio poslovnim okruženjem u našoj zemlji, i to tragom upozorenja iz Izvještaja Evropske komisije (urednik Nikola Marković). Ponavljale su se već poznate mantre da bilježimo nedovoljan priliv stranih investicija, kao i da domaći propisi nisu dovoljno liberalizovani. Naslov koji je pratio priču glasio je “Poslovni ambijent na niskom nivou”, i kao takav on ništa za sebe nije govorio. Bez jasne poente i stilski nezgrapan, bio je to naslov koji se nije morao desiti BHT1. Trebalo bi izbjegavati upotrebu formulacija i rečenica koje liče na politički novogovor u kojem se imenica nivo često sreće. Žurnalistički jezik, za razliku od političkog, ne robuje frazama, a i kad robuje, poigrava se s njima i koristi ih kako bi naglasio svoju poruku.

VERBALNI OBRAČUN OSTAO SAMO U NASLOVU: Dnevnik 2 je u ponedjeljak pompezno otvoren naslovom o novom verbalnom obračunu između prvog bezbjednjaka Dragana Mektića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika (priredila Olga Urukalo Desnica). Ministar je optužio predsjednika da je, kako veli, u džepu unio više od dvjesto hiljada evra, a prilog se potom ponajviše bavio istraživanjem da li je novac unijet u skladu s važećim propisima. Nakon što smo saznali da jeste, tu je stavljena i tačka, mada je verbalni sukob dva političara prije trebao biti povod da se prisjetimo historije njihovog burnog odnosa. Bila je to i idealna prilika da se prikupe komentari o aktuelnoj političkoj zbilji sa pitanjem da li se to već zahuktava predizborna kampanja?

IZDVOJENO:

Beogradska dopisnica Biljana Pekušić je u četvrtak poslala jedan od svojih boljih uradaka, pokrivajući Vučićevu inauguraciju. Prepoznatljivim stilom naglašene zvaničnosti i upečatljive jasnoće, Pekušić je ukratko sumirala događaj, ističući na kraju kakve su poruke poslali zvanični London i Washington.

OCJENA: 5

 

FTV: Bolji za vijest o Zukićevom suđenju

20. – 26. juni 2017.

ZUKIĆ I OSTALI: Polako se spušta prašina na predmet “Amir Zukić i drugi”, u kojem su najviši stranački dužnosnici SDA, uključujući generalnog sekretara i potpredsjednika stranke, optuženi za niz krivičnih djela korupcije zbog stranačkog zapošljavanja u Elektroprivredi.  Ali ne i Dnevniku 2 FTV-a, jer urednica Jadranka Milošević posvetila je u utorak osrednji prilog nastavku suđenja u okviru kojeg su uvrštene i izjave branioca. Iako je za svaku pohvalu što je Federalna spomenula suđenje, nemoguće je ne oteti se dojmu da bi se o ovom procesu moglo mnogo efektnije izvijestiti i da mu ne bi škodilo i da se izvede dramatičnija priprema. Naprimjer, javnost zanima šta to o suđenju kažu njihove stranačke kolege, zatim, mogle su se ponoviti pikanterije iz itekako pitoreskne optužnice.

HDZ 1990 VS. HDZ: Urednica Antonija Avram bavila se u subotu Hrvatskim narodnim saborom, koji inače ima više no pristojan tretman na FTV-u, u smislu datog prostora i izdvojene minutaže njihovim brojnim reakcijama i stavovima. No, sada se debatovalo da li je HDZ BiH majorizirao sve druge hrvatske političke opcije u Saboru, koji bi trebao biti političko tijelo u kojem sve hrvatske stranke ravnopravno sudjeluju. Svoju sumnju je izrazio Ilija Cvitošević iz HDZ 1990, ali ostaje nejasno zašto se prostor za direktan komentar nije izdvojio za prozivane hadezeovce koji u nazivu nemaju godinu svog osnivanja.

DODIK VS. MEKTIĆ: I FTV je, kao i BHT1, Dnevnik u ponedjeljak (urednica J. Milošević) otvorio sukobom između Dodika i Mektića oko porijekla novca koji je predsjednik RS-a unio u zemlju krajem maja. Njihova priča je bila obogaćena podsjećanjima na ranije sumnje u vezi s imovinom lidera SNSD-a, što je državna televizija izostavila u svojoj obradi.

IZDVOJENO:

Urednica Avram je nedjeljno bajramsko izdanje razvukla na obilazak nekoliko gradova, šaljući iz svakog sliku iz centralne džamije i ponavljajući kako su se u posebnoj prazničnoj atmosferi okupili vjernici. Ovdje smo više puta isticali da bi vjerski praznici u informativnim emisijama trebali biti svedeni na razumnu mjeru i da oni sami po sebi ne predstavljaju vijest koja zaslužuje iscrpan pristup. Istina, minutaža ovoga puta nije bila predugačka, ali se isti efekat mogao postići i u znatno manje vremena. Čini se da je državna televizija tu pronašla mnogu bolju mjeru, jer je Bajram kratkim pomenom izmjestila u drugi dio Dnevnika.

OCJENA: 6

KOMPARATIVNA ANALIZA:

S ovakvim javnim televizijama naši političari mogu biti mirni. Njihovi politički sukobi, ratovi ili verbalni obračuni ostaju na površini onoga što bi oni voljeli da se čuje i kaže. Rijetka gostovanja su uglavnom praćena blagim pitanjima i tretmanom kakav dobijaju uglednici koji su nas nečim zadužili.  FTV i BHT1 rijetko kada vršljaju po kuloarima ili ranijim izjavama aktera političke scene, kako bi kontekstualizovali prilike. Naprimjer, novi verbalni rat Mektića i Dodika završio je u bombastičnom naslovu i s nekoliko uzgrednih rečenica, iako je to mogao biti povod da se ozbiljno propitaju zaoštrene retorike ili da se isprovociraju mišljenja drugih političara. Uprkos opštem uvjerenju da smo preopterećeni politikom, centralne informativne emisije ne zalaze dublje u prirodu političkih odnosa i svode politiku na puko citiranje saopštenja ili izjava.

About The Author