Al Jazeera u blagoj prednosti u odnosu na N1

Foto: Paul Keller flickr Iako regiji ne pristupaju na isti način, obje televizije pokazuju ujednačen nivo profesionalizma kad je u pitanju obrada tema. N1 ponekad ima senzacionalistički uklon, dok se to na Al Jazeeri dosad nije desilo. Kad je u pitanju odabir tema, N1 je bliži gledaocima u BiH, mada to ne mora biti prednost […]

Al Jazeera u blagoj prednosti u odnosu na N1

Foto: Paul Keller flickr

Iako regiji ne pristupaju na isti način, obje televizije pokazuju ujednačen nivo profesionalizma kad je u pitanju obrada tema. N1 ponekad ima senzacionalistički uklon, dok se to na Al Jazeeri dosad nije desilo. Kad je u pitanju odabir tema, N1 je bliži gledaocima u BiH, mada to ne mora biti prednost

 

Al Jazeera: Struktura dnevnika koju bi svi trebali prepisati

15. – 22. decembar 2014.

POKRIVAJU PLANETU: Ove sedmice uređivačkom konceptu centralne informativne emisije na Al Jazeeri događaji su išli naruku. Naime, kako na Al Jazeeri vijesti iz svijeta često imaju pravo prvenstva, nekoliko puta se desilo da te vijesti zaista i zaslužuju biti na samom vrhu.

Petnaestog decembra u Sydneyju je bila talačka kriza i ta vijest je u mnogim medijima bila prva, što u vijeku koji je počeo kao stoljeće borbe protiv terorizma ima itekakvo opravdanje. U vezi s tim prilogom javio se i reporter iz Australije, što je pokazalo spremnost Al Jazeere da nam približi događaj iz najudaljenijih krajeva svijeta u vrijeme njegovog dešavanja. Odmah nakon Australije obaviješteni smo da je u Francuskoj nekoliko osoba uhapšeno zbog regrutovanja ljudi na strana ratišta, što je dobar prelaz na treću vijest koja se ticala talačke krize, ali u Belgiji. Doduše, s jednim taocem.

Šesnaestog decembra prva vijest opet je opravdano bila iz svijeta – 132 djece ubijeno u Pakistanu u terorističkom aktu. Tim povodom kontaktiran je bh. ambasador u Pakistanu, što je, također, dobar potez ukoliko nemate reportera.

RASPORED BEZ GREŠKE: Sedamnaestog decembra, recimo, mogla je također kao prva vijest kotirati ona o početku pregovora između Kube i SAD-a, ali odlučili su se za hapšenje Hamdije Lipovače. Odmah poslije hapšenja riječi je bilo o formiranju kabineta Željke Cvijanović, potom samit u Beogradu pa tek onda Kuba – SAD. Ove vijesti, kako ih god rasporedite – nema greške.

Od vijesti iz BiH i regije nismo bili uskraćeni za najbitnije informacije, a sve su obrađene visoko profesionalno. Regionalno najznačajnija i najpropraćenija vijest ticala se Samita u Beogradu, što je opravdano. Eventualne zamjerke mogle bi se tražiti u vezi s dužinom pojedinih priloga ili njihovim pozicioniranjem, ali bi to bilo traženje dlake u jajetu kad je ova sedmica u pitanju.

DRUKČIJA DINAMIKA: Ono što dosad nije spomenuto u ovim analizama, a što je pozitivno u vezi s Al Jazeerom jest dinamika njene centralne informativne emisije. Nerijetko na pola emisije imamo vremensku prognozu, a vijesti iz sporta nisu nužno kraj dnevnika, nakon njih može uslijediti i priča dana. To nije uopšte loše, pod uslovom da nam se priča dana kratko najavi na početku dnevnika, što na Al Jazeeri i rade.

PLUS SEDMICE

Reportažni prilozi Adnana Rondića iz Tunisa. U Tunisu su u toku prvi demokratski predsjednički izbori, a radi se o zemlji iz koje je krenulo “arapsko proljeće” i u kojoj se jedino, koliko-toliko, došlo na “zelenu granu”, da se poslužimo tom metaforikom proljeća. S obzirom da je tome tako i da je Al Jazeera televizija snažno fokusirana na zemlje istoka, onda serija autorskih priloga s dobrim povodom iz jedne daleke zemlje ima smisla. Prilozi su izuzetno dobro urađeni i imaju širok dijapazon tema.

MINUS SEDMICE

Ove sedmice nije bilo ničega što bi se moglo naglasiti kao posebno loše.

OCJENA 9

N1: Čiji je tata Tadija Šunjić?

15. – 22. decembar 2014.

BESPOTREBNI SENZACIONALIZAM: Prateći paralelno štampu, portale, druge televizije i posebno N1, može se doći do zaključka da ako samo pratite N1, nećete ništa bitno propustiti kad su u pitanju informacije iz BiH. Međutim, na N1 se često desi bespotreban senzacionalizam koji kvari utisak. Naprimjer, 19. decembra kao prva vijest dat je bijeg osumnjičenog za ratne zločine iz BiH. Radilo se o Tadiji Šunjiću za kojeg je bespotrebno naglašeno da je otac jednog bh. fudbalskog reprezentativca. Zašto je važno čiji je otac? Da li bi to bilo važno da mu je sin, naprimjer, automehaničar? Kakvo se breme prenosi na njegovog sina koji nema nikakve veze s djelima oca, koji, usput rečeno, nije osuđen, već osumnjičen? Niz je pitanja koja nam skreću pažnju sa same informacije, a, osim toga, mogu stvoriti štetu čovjeku koji uopšte ne bi smio biti dio priče.

BLIJEDO I PRO FORME: Vijesti su u većini slučajeva dobro obrađene, ali se čini da nekim, možda i najbitnijim, nije posvećeno dovoljno pažnje. Sedamnaestog decembra hapšenje Hamdije Lipovače urađeno je kao vijest, bez reportera na licu mjesta ili barem priloga koji bi bio urađen sa slikama i sagovornicima iz Bihaća ili USK. Na isti način, blijedo i pro forme, predstavljene su nam razmirice između sindikata i Vlade USK. Vijest je išla odmah poslije one o hapšenju Lipovače. Dakle, dvije najvažnije vijesti stižu iz USK, a tamo nema nijednog novinara.

DOBAR ODABIR, ISTA TAKVA OBRADA: Kao dobar odabir vijesti i dobru obradu treba naglasiti prilog od 15. decembra o sudskim procesima protiv demonstranata koji su svoje nezadovoljstvo iskazivali u februaru ove godine. Sedamnaestog decembra također smo imali dobro podsjećanje na slučaj Abu Hamze, koji se u imigracionom centru u BiH nalazi šest godina bez dokazane krivice. Taj slučaj uvijek je dobar povod da se skrene pažnja na (ne)poštivanje osnovnih ljudskih prava u BiH. Što se tiče vijesti iz svijeta i regije, tu, također, nije bilo greške. Treba posebno izdvojiti praćenje Samita u Beogradu, gdje je učestvovala i BiH te da je N1 gotovo uvijek Samit promatrao u svjetlu potencijalne koristi za BiH.

PLUS SEDMICE

Prilog emitovan 19. decembra  povodom Dana rudara. Imali smo odlično javljanje iz rudarske jame uz buku mašina, čime je dočaran i aspekt težine komunikacije u rudniku, a odmah nakon javljanja imali smo i reportažni prikaz o Rudniku Ljubija kao o bogatstvu koje propada.

MINUS SEDMICE

Već predstavljeno skretanje pažnje s Tadije Šunjića, osumnjičenog za ratne zločine, na njegovog sina samo zbog činjenice da je ovaj poznati sportist.

OCJENA 8

KOMPARATIVNA ANALIZA

Na ovom mjestu autor ove analize dužan je izreći izvinjenje televiziji N1. Naime, ta televizija je predstavljena kao regionalna na način na koji je to i Al Jazeera. Međutim, razlike postoje. N1 paralelno realizuje dnevnike iz više studija u regiji, koji su fokusirani na te zemlje iz kojih se dnevnici emituju. Omaškom je ovaj autor dva puta na internetu gledao dnevnike iz zagrebačkog studija, dok je na TV-u išao drugi dnevnik, iz Sarajeva. To je u našoj analizi predstavljeno kao greška N1. Međutim, treba reći i da se sama N1 nije potrudila, barem putem svoje internet stranice, da to razjasni.

U svakom slučaju, iako regiji ne pristupaju na isti način, obje televizije pokazuju prilično ujednačen nivo profesionalizma kad je u pitanju obrada tema. N1 ponekad ima senzacionalistički uklon, dok se to na Al Jazeeri dosad nije desilo. Kad je u pitanju odabir tema, treba reći da je N1 bliži gledaocima u BiH, mada to ne može biti uzeto kao prednost. Pravo je svake kuće da svoj informativni fokus usmjeri na svijet, regiju ili na jednu zemlju. Odabir bilo koje teme je legitiman, a vrednuje se kvalitet obrade, gdje blagu prednost ima Al Jazeera.

(U srijedu, 24. decembra čitajte analizu Nidžare Ahmetašević: BHT1 i HAYAT TV)

About The Author