BNTV I RTRS: Sve o Vučićevoj inauguraciji

Plus nedjelje

BNTV
Tema novinarke Slađane Jašarević koja je ukazala na apsurdnost prioriteta u izdvajanju novca Vlade RS. Na jednoj strani, u Istočnom Sarajevu za izgradnju administrativnog centra Vlade RS, koji stoji prazan, izdvojena je pozamašna suma iz budžeta RS-a, dok se ne nazire početak izgradnje nove bolnice (Kasindol) za koju će se RS kreditno zadužiti. Jašarević je uradila i veliku anketu među građanima Istočnog Sarajeva, koji ne kriju ogorčenje zbog uvjeta u kojima radi bolnica Kasindol.
RTRS
Nijedan izvještaj.

Minus nedjelje

BNTV
Nijedan izvještaj ne izdvajamo.
RTRS
Izvještaj Branke Kusmuk o konferenciji predstavnika Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije povodom prestanka njegovog rada krajem ove godine. Po ko zna koji put, gledaocima Javnog RTV servisa RS-a Kusmuk je uskratila pravo na informaciju. Umjesto konkretnih podataka o sadržaju konferencije, slušali smo njene komentare, opservacije, zaključke. Sudije i tužioce nazvala je “haškim hvalisavcima”, a postupke i presude koje je Tribunal u Haagu izrekao “eksperimentalnom pravdom”. Za predstavnike udruženja bošnjačkih žrtava iz minulog rata, ne krijući cinizam, navela je da “dlanove nisu štedjeli”, aludirajući na njihove pohvale na rad Tribunala. Nije bolje prošao ni glavni tužilac Tribunala Serge Brammertz, čiju izjavu objašnjava riječima “odlazeće brine što rezultati njihovih djela nisu prihvaćeni”.

BNTV I RTRS: Sve o Vučićevoj inauguraciji

Povodom inauguracije Aleksandra Vučića, BNTV i RTRS napravili su formalno slične izvještaje, ali je bijeljinsko uredništvo još jednom održalo lekciju iz profesionalizma kolegama iz Banje Luke

BNTV: Sedmica bez minusa

19.- 25. juni 2017.

EKONOMSKI PROBLEMI: O sve većim ekonomskim problemima koji se prelijevaju i na javni sektor, na jednoj strani, i rastrošnosti predstavnika vlasti, na drugoj, u bh. entitetu Republika Srpska uredništvo Dnevnika podastrlo je niz primjera. U izvještaju emitovanom u Dnevniku 23. juna, Vladimir Kovačević prenio je stavove sindikata radnika Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske koji tvrde da je najveća zdravstvena ustanova ovog entiteta na korak do zatvaranja. Razlog: izostanak budžetom planiranih tranši zbog kojih se pacijentima ne mogu obezbijediti lijekovi i hrana, a osoblju sredstva za rad. Druga strana, navodi Kovačević, nije smatrala za shodno da situaciju u UKC-u komentira.

VLADIN AVION: Isti se novinar 21. juna bavio upotrebom aviona Vlade RS pokušavajući da utvrdi koristi li se isti u službene ili privatne svrhe. Ova tema bila je predmet interesovanja uredništva BNTV-a i ranije, a i ovaj put su izostali odgovori zvaničnih institucija kojima je pitanje postavljeno.

Danina Milaković bavila se onom drugom stranom. Povod je bila analiza nevladine organizacije Transparency International BiH i poslovnog portala Capital.ba načina na koji se troše javna sredstva. Uz porazan podatak da je deset javnih preduzeća u RS-u samo na reprezentaciju tokom protekle tri godine potrošilo 4,3 miliona KM.

Novinar BNTV-a iz Trebinja Dubravko Curać donio je priču o 2,3 miliona KM koje je Elektroprivreda RS platila jednoj beogradskoj advokatskoj kući za usluge pravnog zastupanja. Uz neizostavno pitanje: Zar je moguće da u RS-u, ako najvećoj javnoj kompaniji već trebaju advokati, nema dovoljno istih za obavljanje tog posla?

VUČIĆEVA INAUGURACIJA: Svečanosti povodom inauguracije Aleksandra Vučića, novog predsjednika Srbije, posvećena je posebna pažnja. U Dnevniku 23. juna, izvještaj u trajanju od 7,5 minuta popratio je svaki detalj iste, s naglaskom ko je sve u Beograd došao, ko mu je prvi čestitao, s kim se Vučić rukovao, s kim razgovarao.

DODIK I CRNA LISTA: Od političkih tema izdvajamo i prvu odluku predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za Zapadni Balkan kojom je predsjednik RS-a Milorad Dodik i dalje ostao na takozvanoj “crnoj listi”. Osim Dodikovog komentara, Danina Milaković u izvještaju se bavila i odlukom Vlade RS koja je predložila produženje mandata Obradu Kesiću na čelu Predstavništva RS-a u SAD-u. Javnost je podsjetila na podatak da uz plaćene troškove Kesić godišnje prima i naknadu od 82 hiljade dolara, te da je RS samo za period od 2007. do 2010. godine lobistima isplatila 30 miliona dolara.

Izdvojeno

Sve veći broj printanih medija u Srbiji potpuno je tabloidiziran i žeđ za senzacijom nadvladala je profesionalne standarde. Jedan od takvih primjera je i vijest o mogućnosti terorističkih napada u Banjoj Luci na konzularna predstavništva i strane diplomate. Medij se poziva na neimenovane izvore iz sigurnosnih agencija BiH, što je policija RS-a demantovala. Ne vidimo poseban razlog zbog čega se neutemeljenim informacijama, koje uznemiravaju javnost, daje prostor.

Ocjena: 7

RTRS: Sedmica bez plusa

19.- 25. juni 2017.

IVANIĆ, NATO I DODIK: Školski primjer kako ne treba izgledati novinarski izvještaj jeste Dnevnik 20. juna, koji je kao urednik potpisao Momčilo Ostojić. Sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića s generalnim sekretarom NATO saveza bio je povod za reakciju predsjednika RS-a Milorada Dodika. Nakon što je u cijelosti pročitana Dodikova izjava agenciji Srna, gledaoci su imali priliku, uz kratku najavu prezentera, čuti i Ivanićevu izjavu nakon sastanka. Interesantno je i to što se Dodikova izjava bazira na odbijanju RS-a da BiH postane članica NATO-a, a Ivanić pak govori o aktiviranju MAP-a na koji je pristala RS i pitanju dogovora o perspektivnoj vojnoj imovini.

ZVANICE I ČEKANJE: Politički događaj ne samo Srbije nego i regiona bila je svečana inauguracija novog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. U Dnevniku 23. juna, novinar Vladimir Bekić imao je “živo javljanje” koje je obilovalo trivijalnostima poput one da su se “zvanice načekale da počne svečani program, ali nisu i dosađivale”, jer su u salonima bila postavljena jela koja predstavljaju cijelu Srbiju. Potom su gledaoci imali priliku čuti i izjave povodom inauguracije. Od bivšeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, preko mandatarke za sastav Vlade Srbije Ane Brnabić, do predsjednika RS-a Dodika. Kome je ostavljen najveći prostor.

PONOVO ČOKOLADA: Izvještaj o tome ko je od stranih zvaničnika u Beograd došao i s kim je od njih Vučić razgovarao takođe je primjer kako novinari ne bi trebali raditi. Bekić navodi da je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prvi put došla u Beograd te da je “s Vučićem razgovarala jedina u četiri oka”. Potom dodaje da je “Vučić poslije sastanka bio dobro raspoložen pa se i našalio”. I Vučićeva izjava da je na poklon dobio “čokolade i bombonjeru, hrvatske”. I sve bi bilo u redu da nakon toga, a samo Bekić zna zašto, navodi da se ne zna da li je “Vučić čokoladu podijelo s članovima Predsjedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem”. Neukusno i neprimjereno i mjestu i događaju s kojeg je izvještavao.

Izdvojeno

Da se niti jedna izjava/stav Milorada Dodika na RTRS-u ne propituje, nego, u pravilu, samo emituje, svjedočili smo i u izvještaju o produžetku sankcija SAD-a predsjedniku RS-a. Koji u reakciji na odluku američkog predsjednika između ostalog kaže da je i zbog sankcija “neugodnije ambasadorici” SAD-a u BiH nego njemu.

Ocjena: 1

Komparativna analiza

BNTV i RTRS su u dnevnicima 23. juna najviše prostora odvojili na izvještaj o svečanosti povodom inauguracije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Sadržajno, riječ je o identičnim izvještajima, ali je uredništvo BNTV-a još jednom održalo RTRS-u lekciju profesionalizma. Pa su gledaoci dnevnika BN-a dobili niz informacija, bez neprofesionalnih i neprimjerenih komentara i trivijalnih opaski kojima smo svjedočili u izvještaju dnevnika RTRS-a.

About The Author