BHT1 I FTV: Gdje je nestalo nasilje nad ženama?

Odluka Evropskog suda za ljudska prava, dopunjena optužnica protiv Milorada Dodika, policijska brutalnost nad povratnicima, sve su te teme razložno praćene, ali su iz fokusa izbačeni nasilje nad ženama i femicid

BHT1 I FTV: Gdje je nestalo nasilje nad ženama?

 

BHT1: Optužnica i oko nje

  1. – 29. august 2023.

DOPUNJENA OPTUŽNICA PROTIV DODIKA: Sud Bosne i Hercegovine primio je iz Tužilaštva BiH dopunjenu optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, međutim, u Dnevniku 2 priča je okrenuta u drugom pravcu i javnosti je ponuđen ugao o zatraženom izuzeću sutkinje Jasmine Ćosić Dedović. Istina, reporteri BHT1 pokušali su doći do odgovora na pitanje po čemu je dopunjena optužnica drugačija u odnosu na prethodnu, ali institucije im ga nisu dostavile.

ŠTA RADI OPOZICIJA U RS-u? Lideri opozicije u RS-u, izvještava BHT1, žestoko zamjeraju Miloradu Dodiku zato što su, kako kažu, odluke usvojene u NSRS-u pogažene, a SNSD i Dodik trguju s partnerima u Sarajevu. Prilog donosi izjave čelnika SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red, tražeći da se održi posebna sjednica NSRS-a i definiše stav o tome da li se odluke ovog tijela poštuju, ili se prenos nadležnosti, protiv čega su bili, ipak počinje provoditi. Dobro je imati ovakav pogled na opoziciju u RS-u jer onda postaje jasnije da u djelovanju nema prevelike razlike između nje i pozicije – samo su nijanse i ubiranje političkih poena u pitanju.

O PRIORITETIMA TEMA: Osnivač plaćeničke grupe Wagner, Jevgenij Prigožin, navodno je poginuo u padu aviona u Rusiji, ali koliko god ova vijest bila važna na geopolitičkom planu, pitanje je zašto u tolikoj mjeri potiskuje neke druge važne teme. Kao što je, recimo, konstantno postavljanje dileme kad će institutucije BiH početi provoditi odredbe Istanbulske konvencije, boriti se protiv nasilja nad ženama. To bi bilo korisno i važno, dalo bi nam uvid u sve ono što izabrani zvaničnici (ne) rade, a trebali bi. Postoji, istina, prilog emitovan 27. augusta koji se bavi reformskim zakonima kojima se približavamo pristupnim pregovorima sa EU-om, ali on je običnim gledateljima birokratski i nevješto predstavljen.

Ocjena: 5

 

FTV: Moć analitičkog pristupa

  1. – 29. august 2023.

MOĆ PROMJENE MIŠLJENJA: Reporterka Hana Porić pravi sjajan prilog o Ustavnom sudu BiH i pokušajima blokade ove institucije. Već godinama je ova institucija meta SNSD-a – čiji je cilj sud bez stranih sudija, napadi, pokušaji blokada, izglasavanje zakona o nenadležnostima. A sve kako bi nam pokazala da se stavovi političara mogu mijenjati preko noći te da je Milorad Dodik krajem jula pomirljivim tonom najavio popunu Ustavnog suda BiH (što je dotad rezolutno odbijao). Dogovori postoje, samo ih od medijskih šumova koji se proizvode po instrukcijama političkih centara moći teško vidimo. Ovakvi prilozi demonstriraju moć analitičkog pristupa u kombinaciji sa novinarskim znanjem. Ostavlja novinarka Porić sve svoje sugovornike da budu oprezni, podozrivi, nepovjerljivi, ali ujedno donosi sveukupni pregled političkih reperkusija u BiH te zaključuje: „Nakon krize, svi su na broju.“

POLICIJA TRENIRA STROGOĆU: Vijest o tome da je maloljetnik Ajdin Jusić u policijskoj stanici pretrpio torturu i zlostavljanje uznemirila je javnost. FTV donosi pojedinosti ovog slučaja: u povratničkom naselju Osmaci, u policijskoj stanici pretučen je tinejdžer. Otac je slušao dječakove jauke dok je sjedio u susjednoj prostoriji. Prilog demonstrira položaj povratnika u Republici Srpskoj, gdje se zakonito postupanje policijskih službenika može posmatrati kroz prizmu nacionalnosti onih koji se nađu u nekoj vrsti kontakta sa policijom. Utvrđivanje odgovornosti je važno u ovom slučaju kako bi se preduprijedili svi slični pokušaji. FTV prati ovaj primjer policijske brutalnosti i u danima koji slijede, kao i sve reakcije koje je napad na dječaka izazvao.

KRIMINALIZACIJA KLEVETE: U Republici Srpskoj na snagu su stupile izmjene Krivičnog zakonika kojima je kleveta postala krivično djelo. Medijska zajednica, OSCE i brojne druge organizacije upozoravaju: Zakon je suprotan Međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava. Sloboda medija postaje kažnjiva, novinari protestiraju, međunarodne organizacije alarmiraju, ali zakon je, uprkos svim reakcijama javnosti, stupio na snagu. Kao i mjesecima ranije, FTV ponovno razlaže slojeve bh. društva i politike u pokušaju da objasni šta će sve (za sve nas) značiti novi Krivični zakonik.

Ocjena: 6

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

Gdje je nestala radna snaga? Odličan uvod na FTV-u o tome kako su radnici naše zemlje (kao i bivše države) nekad gradili puteve, mostove i hidrocentrale po cijelom svijetu, a danas, umjesto domaće radne snage i pameti, u situaciji smo da konzorciji iz bijelog svijeta rade i grade kod nas. Priča o zapošljavanju stranih radnika i nedostatku domaće radne snage je važna tema koju je FTV dobro obradio.

Svoje važno mjesto u dnevnicima oba servisa našlo je obilježavanje godišnjice paljenja Vijećnice, kao i hapšenje pa puštanje Donalda Trumpa da se brani sa slobode (odlični prilozi na oba servisa koji donose temeljan uvid u sudske procese pokrenute protiv bivšeg predsjednika SAD-a, ali i odnos snaga republikanaca i demokrata).

FTV dominira kad su u pitanju rudari. U povodu obilježavanja 33. godišnjice najveće rudarske nesreće u BiH u kojoj je stradalo 180 rudara, a samo jedan preživio, reporteri FTV-a postavljaju važno pitanje: Šta se promijenilo i u kakvim uslovima danas rudari zarađuju hljeb sa sedam kora?

Plus sedmice

BHT1 

BHT1 pokazao je dobar način da se najavi Bledski strateški forum, skup lidera srednje i jugoistočne Evrope: pitali su članove Vijeća ministara BiH Edina Fortu i Dinu Konakovića šta planiraju raditi na ovim susretima i kako će se to odraziti na BiH. U najavi priloga se ističe i kako se skup organizira pod nazivom “Solidarnost za globalnu sigurnost” te okuplja sudionike iz različitih oblasti i potiče ih na razmjenu ideja za prevazilaženje sadašnjih i budućih izazova.

FTV

Najburnija tema sedmice je bila presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Slavena Kovačevića. FTV donosi pregled reakcija, ističući kako je politička retorika opet proključala. Od izjava kako presuda mora biti sprovedena do tvrdnji da se to nikad neće desiti. Vraćanje aktivnog biračkog prava u fokus medija, koncept po kojem svako ne može biti biran niti birati, kroz medijsko djelovanje FTV donosi niz najrazličitijih gledanja na ovu problematiku. I pohvalno je što se FTV jako posvećuje presudi, kao i činjenici da bi ova odluka Evropskog suda za ljudska prava mogla promijeniti odnos snaga i političke moći u BiH.

Minus sedmice

BHT1

Iako često bude pohvaljen upravo zbog konzistentnosti tema od kojih ne odustaje, poput onih o pravima potrošača i divljanju cijena, javni servis BHT1 ovaj put nije bio na visini zadatka kad je u pitanju nasilje nad ženama. Nakon prve dvije sedmice, prisutno je povlačenje ove teme iz Dnevnika, a takve nam sada najviše trebaju upravo zato što pritisak javnosti i medija može izroditi i reakciju donositelja odluka. Femicid, nasilje svake vrste nad ženama i rodna ravnopravnost jednostavno moraju biti stalno praćeni. Isto vrijedi i za FTV.

FTV

U najavi press-konferencije stranaka Trojke upriličene u sjedištu SDP-a, voditeljica Dnevnika 2 kaže kako je bilo burno, ali ona bura koja je postala viralna na internetu nije prikazana. Radi se o napadu lidera NiP-a Dine Konakovića na novinarku Hayata. Neprimjeren i povišen ton – čak i ako imate problem sa TV kućom za koju novinarka radi – te primjedbe na njihovu pristranost, jednostavno nisu prihvatljivi. Zašto je FTV odlučio da nam to ne prikaže, nije jasno. Kolegijalnost, kao ni ljudska prava, što je mnogo puta kazano u javnom prostoru, nisu švedski sto. Važno je napomenuti kako se ova tema nije našla ni u dnevnicima BHT1.

 

 

About The Author