Austrija donosi zakon kojim bi se obustavilo štampanje Wiener Zeitunga

Prve informacije koje je podijelila kompanija otkrile su da će 100 zaposlenika biti pogođeno ovim rezovima

Austrija donosi zakon kojim bi se obustavilo štampanje Wiener Zeitunga

Novi nacrt zakona koji je predstavila austrijska ministrica medija Susanne Raab (ÖVP), a koji je predstavljen i u parlamentu trajno bi zaustavio štampanje najstarijih svjetskih dnevnih novina Wiener Zeitung zbog čega su novinarski savezi pozvali parlamentarce da odbace takav zakon.

Planovi vlade da prestane finansirati državne novine kao štampani dnevnik smatraju se udarcem na pluralizam medija i kvalitetne informacije u Austriji.

Nacrt zakona “o promociji kvalitetnog novinarstva” predviđa ukidanje štampanog izdanja Wiener Zeitunga od jula 2023. godine i premještanje na internet i dalje spominjući mogućnost deset štampanih izdanja godišnje ako to finansije dopuste.

Razlog za prekid je provedba direktive Evropske unije o korištenju digitalnih alata i postupaka u pravu trgovačkih društava, koja od kompanija zahtijeva da uklone javne oglase – zakon koji se prema kritičarima koristi kao paravan.

Novine bi pretrpjele ogroman gubitak prihoda budući da se tri četvrtine javnih sredstava izdvaja za njihovu štampanu verziju. Prve informacije koje je podijelila kompanija otkrile su da će 100 zaposlenika biti pogođeno ovim rezovima, a sveobuhvatni društveni plan tek treba biti predstavljen.

O modelu finansiranja Wiener Zeitunga, pokrenutog 1703. godine, raspravlja se već nekoliko godina, a pokušaji sadašnje i prethodnih vlada da prestanu s finansiranjem oštro su kritizirani.

Predsjednik sindikata novinara pri Austrijskoj novinskoj uniji (GPA) Eike-Clemens Kullmann naveo je da ideje u zakonu ne znače nikakvu šansu za sigurnu budućnost nezavisnog kvalitetnog medija, već samo na rate donose smrtni udarac najstarijem dnevnom listu na svijetu koji još uvijek izlazi.

– Wiener Zeitung, ali i Vijeće za štampu i javni servis ORF bit će izloženi finansijskom pritisku prema ovom zakonu. Neke izdavačke kuće već su najavile planove za smanjenje broja zaposlenih u posljednjih nekoliko dana – kazala je direktorica Evropske federacije novinara (EFJ) Renate Schroeder.

Dodaje da u zemlji koja posljednjih godina stalno gubi na indeksu slobode medija, u kojoj medijski pluralizam gotovo da i ne postoji i koja je pogođena visokoprofilnim reklamnim skandalima i miješanjem politike i medija, EFJ vjeruje da je austrijska vlada na krivom putu.

Izvor: EFJ

About The Author