BHT1 I FTV: Draško Stanivuković i njegova izjava

Zašto nije emitovana sporna izjava Draška Stanivukovića o tome kako se protivi prodavanju imovine Bošnjacima, muslimanima, kako je obilježen Vaskrs u dnevnicima FTV-a i BHT1 te na koji način su se kreatori medijskog sadržaja odnosili prema obilježavanju Dana Armije RBiH?

BHT1 I FTV: Draško Stanivuković i njegova izjava

BHT1: Sjajna humanitarna kampanja

  1. – 18. april 2023.

ŠTA JE REKAO STANIVUKOVIĆ? Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković organizovao je doručak za građane na parkingu kod Stare autobuske stanice zbog najave uvođenja Autoprevoza u posjed zemljišta, i to prema odluci Ustavnog suda BiH. Na parkingu se okupilo nekoliko desetina građana, a do izvršenja sudske presude nije došlo jer je inspekcija utvrdila da parking nije prazan pa se odustalo od toga. I to je sve. A izjava gradonačelnika Stanivukovića koja je sporna na više nivoa, o tome da neće pristati da lokacija na kojoj se nalazi Spomenik dvanaest beba i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske pripadne Autoprevozu: “Da oni to onda prodaju nekim privatnicima, Bošnjacima, muslimanima”, e, te izjave u Dnevniku BHT1 nije bilo!

HUMANOST NA DJELU: Opravdano i zasluženo, u prvim minutama Dnevnika 2 emitovan je prilog o tome kako su Radiotelevizija Bosne i Hercegovine – BHRT i Udruženje Pomozi.ba kroz humanitarnu kampanju “Pomozi i pozovi 17006”, za pomoć nastradalima u Turskoj i Siriji, prikupili 940.745 KM. Sjajna je to vijest koja govori o dobroj volji, o generisanoj humanosti kroz pojedinačne, ali i donacije privrednih subjekata, te na koji način će upravo ova sredstva naći svoju namjenu na područjima pogođenim potresom.

IMA LI KRAJA KRIZI? Konačno rješenje krize izazvane neformiranjem Vlade FBiH se ne nazire. BHT1 donosi priču o tome kako se akteri pozivaju na sastanke, pozvani se ne odazivaju na pozive, i tako prolazi vrijeme. Je li došao trenutak da visoki predstavnik interveniše svojim bonskim ovlastima? Puno pitanja, malo odgovora, o eventualnim rješenjima visokog predstavnika još se ne zna ništa, a sugovornici BHT1 također ne daju nikakve konačne odgovore jer ih i nemaju, većina je dovedena u pat-poziciju, dok su izneseni prijedlozi jednima neprihvatljivi, a drugima primamljivi.

Ocjena: 6

FTV: Sve o Vaskrsu

  1. – 18. april 2023.

IZETBEGOVIĆ I BEZ DOKTORATA? Dobar prilog u Dnevniku 2 o poništenju titule doktora nauka Sebiji Izetbegović. Naime, Senat je na vanrednoj sjednici dao saglasnost rektoru UNSA-e da poništi doktorat direktorici Kliničkog centra. Navedeno je kako za sve što se dešava nije kriva samo gospođa Izetbegović, već i tadašnji čelnici Medicinskog fakulteta. FTV je kontaktirao i advokatski tim Sebije Izetbegović koji kaže kako je zaključak Senata nezakonit. Poredane su sve relevantne informacije, uključujući i radno-pravni status gospođe Izetbegović na Medicinskom fakultetu, a propitano je tematski i šta sa studentima koji su znanje sticali i ispite polagali upravo kod nje.

BEZ FEDERALNE VLADE: Još nema naznaka o formiranju izvršne vlasti u Federaciji BiH. FTV prenosi kako se sve svodi na pozive za sazivanje sastanaka: Refik Lendo uputio je poziv za susret sa predsjednicima SDA, HDZ-a BiH i SDP-a s rukovodstvom Federacije BiH, a ujedno Dragan Čović najavljuje niz sastanaka u FBiH te izjavljuje kako ne može biti nikakvih nametanja izmjena Izbornog zakona. Kako je izvijestila FTV, Čović je odbio poziv Milorada Dodika na istupanje Hrvata iz institucija BiH, ali se oglušio i na poziv potpredsjednika FBiH Refika Lende na sastanak s Bakirom Izetbegovićem i Nerminom Nikšićem. Kako je u prethodnim sedmicama o krizi zbog formiranja izvršne vlasti sve već rečeno, FTV se nije detaljnije bavio ovim pitanjem.

VASKRS U FOKUSU: U osvit Vaskrsa, 14. aprila, FTV donosi  priču o simbolici ovog velikog pravoslavnog praznika i ritualu farbanja jaja. Dan kasnije, nova priča o tome kako pravoslavni vjernici obilježavaju Veliku subotu, prenose se poruke mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, te emituje prilog o običajima, porodici, životu i budućnosti. O svemu tome, za Dnevnik 2 govorio je iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović. I onda na sam Vaskrs, u udarnim minutama imamo priču o običajima, tradiciji i načinu obilježavanja ovog hrišćanskog praznika, a uživo sa porodicom Mirkov javila se reporterka Adna Sušić.

Ocjena: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA

Uz protokolarne izvještaje kojim su proteklih sedam dana obilovali dnevnici oba javna servisa, Vaskrs i njegovo obilježavanje je bio jedna od važnijih tema, uz sve popratne poruke, običaje te rituale koji prate ovaj praznik. Posebna pažnja je i na BHT1 i na FTV-u posvećena i curenju Pentagonovih povjerljivih dokumenata, za šta je, kako je navedeno, odgovoran mladi entuzijasta za oružje. Milorad Dodik i dalje najavljuje otcjepljenje RS-a, ovaj put na susretu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Dok reporter FTV-a Dejan Kožul na vrlo detaljan način prati ovu posjetu Dodika Beogradu, BHT1 se odlučuje na puko prenošenje izjava aktera sastanka: Vučića i Dodika. BHT1 ipak i dalje u fokusu drži teme koje govore o poskupljenjima i teškom životu bh. građana, što je pohvalno. Posebna pažnja je posvećena i priči o grupi mladića u Baru koja je fizički napala dvojicu sportista Atletskog kluba „Sarajevo“ koji su u Crnu Goru došli na pripreme.

Ono što treba istaći kao činjenicu u sedmici kad je obilježena 30. godišnjica stradanja bošnjačkih civila u Ahmićima, ali i hrvatskih civila u Trusini, jeste da se jedna skandalozna informacija nije emitovala. Naime, Lidija Bradara, predsjednica FBiH, tokom reportaže o 30-godišnjici zločina u Ahmićima i Trusini, koju je emitovao njemački javni servis ARD, izjavila je kako su pripadnici Armije RBiH počinili zločine nad Hrvatima u selu Trusina, ali da za taj zločin niko nije odgovorao. Laž je da za zločine u Trusini niko nije odgovarao, što je ubrzo objavio i ARD, demantujući Bradaru.

Plus sedmice

BHT1 

Povodom najave novog rasta cijena, reporterka iz Tuzle Maja Nikolić donosi priču o tome kako je život u BiH postao umijeće preživljavanja. Odličan presjek situacije koja je na granici izdrživog, sa posebnim podsjećanjem kako su radničke nadnice bijedne, dok ujedno političari sebi stalno povećavaju plate i naknade. Država je odavno zakazala kad je u pitanju odnos prema radnicima u BiH – a jasan pokazatelj je i veliki odliv radne snage u zapadnoevropske zemlje, čija cijena rada je za 300 posto veća nego kod nas. Sjajan prilog u najboljem interesu javnosti, sa svim potrebnim detaljima i statičkim podacima za gledatelje kako bi dobili jasnu sliku situacije.

FTV

Jedan sasvim drugačiji prilog: o psima i mačkama, njih 600.000, koliko ih živi na ulicama Istanbula. Četrdeset ih je iz područja pogođenih nedavnim potresom pronašlo utočište u Istanbulu i čekaju na udomljavanje. Život lutalica nije lak, osim ako ne žive u Istanbulu, jer se stanovnici najvećeg grada Turske s puno ljubavi brinu o njima. Detaljan i ilustrativan prilog o tome kako treba izgledati briga o životinjama odlično se uklopio u kraj Dnevnika i poslao publici posebnu vrstu poruke.

Minus sedmice

BHT1

Mnogo manje minutaže i detaljnog pristupa na BHT1 o poništenju diplome doktora nauka Sebiji Izetbegović nego na FTV-u. Istina, prenesene su osnovne informacije o ovom slučaju, ali nije se posvetila pažnja krivici čelništva Medicinskog fakulteta, kao ni tome šta će se dalje dešavati i kako će se ovakav potez Senata Univerziteta u Sarajevu odraziti na nekadašnje studente gospođe Izetbegović.

FTV

U 19. minuti emitovan je prilog o obilježavanju Dana Armije RBiH, i to dan ranije, 14. aprila, protokolarnim izvještajem o polaganju cvijeća na mezar Alije Izetbegovića i izjavama državnih zvaničnika, bez, recimo, potrebnog uklona iz ugla nekog od bivših pripadnika Armije, o tome gdje su danas i u kakvim uslovima žive oni koji su branili BiH. Sve je ispričano kroz perspektivu onih koji zapravo nemaju najličnije iskustvo odbrambeno-oslobodilačkog rata. Dan poslije, 15. aprila, ponovo priča o Danu Armije RBiH, i to u 36. minuti, s hronološkim redanjem činjenica o tome kako je nastala, te kratkom izjavom Esada Hume, komandanta 41. Motorizovane slavne brigade ARBiH. I to je bilo sve.

About The Author