Amnesty International: Ebrahim Raisi mora biti procesuiran zbog zločina protiv čovječnosti

Pozvali države članice Vijeća Ujedinjenih nacija za ljudska prava da hitno poduzmu konkretne korake u rješavanju krize sistemske nekažnjivosti u Iranu

Amnesty International: Ebrahim Raisi mora biti procesuiran zbog zločina protiv čovječnosti

Odgovarajući na objavu kojom je Ebrahima Raisija proglašen iranskim predsjednikom, glavna tajnica Amnesty Internationala Agnès Callamard kazala je da je umjesto toga Raisi trebao biti pod istragom zbog zločina protiv čovječnosti, ubistava, prisilnih nestanaka i mučenja.

Ocijenila je da je takva situacija zapravo mračan podsjetnik da u Iranu vlada nekažnjivost budući da je Amnesty International 2018. godine dokumentirao da je Ebrahim Raisi bio član, kako su kazali,  „komisije za smrt“ zbog koje su prisilno nestajale osobe, a izvanparnično u tajnosti su pogubljene hiljade političkih neistomišljenika u zatvorima Evin i Gohardasht u blizini Teherana 1988. godine.

– Okolnosti oko sudbine žrtava i mjesta gdje su njihova tijela pokopana iranske vlasti i danas sistemski prikrivaju, što predstavlja trajni zločin protiv čovječnosti – upozorila je.

Kao šef iranskog pravosuđa, Ebrahim Raisi podržavao je napade na ljudska prava u kojima je stotine neistomišljenika, branitelja ljudskih prava i članova progonjenih manjinskih grupa samovoljno privedeno.

Pod njegovim nadzorom, pravosuđe je također odobrilo nekažnjavanje vladinim dužnosnicima i snagama sigurnosti odgovornim za nezakonito ubijanje stotina muškaraca, žena i djece i izlaganje hiljade učesnika protesta hapšenjima. Najmanje stotine njih su nestali, mučeni su i bili su izloženi drugim zločinima i nakon protesta širom zemlje u novembru 2019. godine.

– Uspon Ebrahima Raisija na predsjedničko mjesto uslijedio je nakon izbornog procesa koji je proveden u izrazito represivnom okruženju i zabranio je kandidaturu ženama, pripadnicima vjerskih manjina i kandidatima sa suprotnim stavovima – podvukla je Callamard.

Ponovo su pozvali na istragu Ebrahima Raisija zbog njegove umiješanosti u zločine prema međunarodnom pravu, uključujući države koje imaju međunarodnu nadležnost.

– Sada je hitnije nego ikad da države članice Vijeća Ujedinjenih nacija za ljudska prava poduzmu konkretne korake u rješavanju krize sistemske nekažnjivosti u Iranu, uključujući uspostavljanje nepristranog mehanizma za prikupljanje i analizu dokaza o najtežim zločinima počinjenim u međunarodnom pravu u Iranu kako bi se osigurao pravedan i nezavisan krivični postupak – zaključila je.

Izvor: Amnesty International

About The Author