Google će zabraniti političko oglašavanje uoči filipinskih izbora

Platforme društvenih medija poput Facebooka pomogle su jačanju Duterteove baze podrške, a analitičari ih smatraju ključnim za njegovu izbornu pobjedu 2016. godine

Google će zabraniti političko oglašavanje uoči filipinskih izbora

Google je najavio da će zabraniti političko oglašavanje na svojoj platformi uoči filipinskih izbora u maju sljedeće godine kada se bira nasljednik predsjednika Rodriga Dutertea.

Taj potez dolazi usred pritiska na platforme društvenih medija zbog njihovog postupanja s političkim oglašavanjem tokom predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama 2020. godine.

Platforme društvenih medija postale su političko bojno polje u toj zemlji jugoistočne Azije, a studije pokazuju da su Filipinci na vrhu globalne ljestvice po vremenu provedenom na društvenim mrežama.

Predizborni oglasi koji promoviraju ili protive se bilo kojoj političkoj stranci ili kandidaturi bilo koje osobe ili stranke za javnu dužnost neće se smjeti prikazivati između 8. februara i 9. maja 2022. godine, navodi Google u ažuriranju svojih pravila o političkom sadržaju.

Datumi pokrivaju period kampanje na Filipinima do dana izbora 9. maja, a Google je rekao da će oglašivačima na koje se to odnosi biti poslane obavijesti o ažuriranju pravila.

Ranije su zabranili političko oglašavanje na svojoj platformi, uključujući savezne izbore u Kanadi 2019. godine i prije izbora u Singapuru 2020. godine.

Platforme društvenih medija poput Facebooka pomogle su jačanju Duterteove baze podrške, a analitičari ih smatraju ključnim za njegovu izbornu pobjedu 2016. godine i poraz njegovih saveznika u anketama na sredini mandata prošle godine.

Filipini će birati nasljednika Dutertea, koji prema ustavu ne smije tražiti novi mandat, ali će se kandidirati za mjesto senatora.

Izvor: Reuters

About The Author