Za novinare u Crnoj Gori atmosfera postaje izuzetno opasna

Uvrede upućene novinarima pokazatelj su da je u Crnoj Gori sve manje tolerancije za drugačije mišljenje

Za novinare u Crnoj Gori atmosfera postaje izuzetno opasna

Biti novinar u Crnoj Gori u posljednje vrijeme je postalo veoma opasno. Dva najnovija slučaja napada na novinare koji su se dogodili istog dana, ali na različitim mjestima 22. augusta, samo pokazuju da je novinarska profesija u ovoj zemlji potpuno ugrožena.

Prvi slučaj se dogodio u Risnu u jutarnjim satima, uoči protesta na Cetinju. Tada je jedan čovjek vrijeđao novinarku Javnog servisa Radio Televizije Crne Gore, Tamaru Nikčević. Nikčević je poznata kao kritičarka Crkve i često je na meti uvreda zbog njenog rada.

Drugi slučaj se dogodio ekipi TV Vijesti tokom protesta na Cetinju povodom ustoličenja Joanikija Mićovića za mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve.

Novinarka Ljubica Milićević i kamerman Drago Matović su spriječeni da obavljaju svoj posao, jer je grupa mlađih muškaraca ometala prijenos uživo. Oni su vrijeđali novinarku i kamermana i govorili im da ne mogu da izvještavaju s protesta, a neki su čak i posezali za kamerom.

Kamerman TV Vijesti je fizički napadnut i prošle godine, a novinarka Tamara Nikčević je bila na meti uvreda zbog ličnih stavova.

Potpredsjednik Sindikata medija Crne Gore (SMCG) Radomir Kračković je rekao da anticivilizacijsko ometanje i vrijeđanje ekipe Televizije Vijesti pokazuju da su mediji koji profesionalno i objektivno izvještavaju i dalje na meti ostrašćenih i primitivnih pojedinaca koji se navodno bore za građansku Crnu Goru.

Dodao je i to da su uvrede upućene novinarki Tamari Nikčević u Risnu još jedan pokazatelj da je u Crnoj Gori sve manje tolerancije za drugačije mišljenje.

SMCG i mreža SafeJournalists od početka godine upozoravaju da, zbog usijane društveno-političke situacije u zemlji, najviše stradaju novinari i medijski radnici i to iz različitih medija, s različitim uređivačkim politikama.

– Gotovo da nema protesta ili većeg okupljanja na kojem ne dođe do nekog incidenta ili napada na novinare. S obzirom da nas i u narednom periodu vjerovatno čekaju slična okupljanja, jasno je da raste već ionako ogroman rizik za medijske radnike koji će izvještavati sa tih događaja – kaže on.

Mreža SafeJournalists izražava zabrinutost za novinarske profesionalce koji svoj posao rade posvećeno i pošteno. Zabrinuti su i zbog napada na novinare koji se u Crnoj Gori sve češće događaju, ali su također zabrinuti i zbog sve većeg jaza koji se stvara u toj zemlji.

Mreža SafeJournalists traži od Vlade i Skupštine Crne Gore da hitno preduzmu korake za usvajanje inicijative devet nevladinih organizacija, novinarskih udruženja i Sindikata medija Crne Gore, kojom bi se, između ostalog, sprečavanje novinara u vršenju profesionalnog zadatka tretiralo kao krivično djelo.

Također apelirali su na nadležne u Crnoj Gori da osiguraju veću zaštitu novinarima tokom protesta i velikih skupova, te da im osiguraju uvjete za slobodno izvještavanje, posebno na Cetinju u prvim danima septembra.

Najavili su da će o oba napada obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne organizacije, jer je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Mrežu SafeJournalists čine Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.

Izvor: Mreža SafeJournalists

About The Author