Sud u Bihaću obustavio prekršajni postupak protiv novinara Kambera

Od marta 2021. godine posredstvom advokatskog tima Linije za pomoć novinarima doneseno sedam presuda i sudskih rješenja u korist novinara

Sud u Bihaću obustavio prekršajni postupak protiv novinara Kambera
Foto: Diskriminacija.ba

Općinski sud u Bihaću donio je 12. jula ove godine rješenje kojim se obustavlja prekršajni postupak protiv freelance novinara i snimatelja Ajdina Kambera.

Kamber je 20. aprila 2020. godine dobio prekršajnu prijavu od Policijske stanice Bihać zbog navodnog kršenja policijskog sata, koji je u to vrijeme bio na snazi po naredbi federalnog Kriznog štaba.

Kako je u obrazloženju sudskog rješenja naveo sudija Zlatan Dedić, Općinski sud u Bihaću je odlučio obustaviti prekršajni postupak jer je utvrđeno da je Kamber u vrijeme kada mu je izdat prekršajni nalog obavljao novinarske zadatke, a to je dokazao i policiji na licu mjesta pokazavši im novinarsku akreditaciju.

Sud je također uzeo u obzir i presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je usvojena apelacija određenog broja osoba o pravu na slobodu kretanja i narušenom pravu na privatnost, a nakon naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva kojima je uveden policijski sat.

Novinara Ajdina Kambera je u ovom postupku zastupala braniteljica Jasmina Šarić Hasanović koju je angažiralo Udruženje BH novinari putem servisa Linija za pomoć novinarima.

Od marta 2021. godine posredstvom advokatskog tima Linije za pomoć novinarima doneseno je sedam presuda i sudskih rješenja u korist novinara, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

About The Author