Plavi novinarski prsluk u Gazi djeluje kao meta

Palestinski novinari pozvali američke medije da bojkotiraju večeru s Bidenom

Plavi novinarski prsluk u Gazi djeluje kao meta

Palestinski novinari pozvali su svoje američke kolege da bojkotiraju večeru Udruženja dopisnika Bijele kuće zbog umiješanosti administracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena u izraelske akcije u Gazi.

Apel, koji je podržalo 25 palestinskih novinara iz Gaze i iz drugih zemalja, službeno je objavljen u utorak nakon kampanje podrške koja je trajala nekoliko sedmica.

– Kao palestinski novinari, hitno apeliramo na naše kolege širom svijeta, sa zahtjevom za hitnom i nepokolebljivom akcijom protiv tekućeg saučesništva Bidenove administracije u sistemskom pokolju i progonu novinara u Gazi. Za palestinske novinare u Gazi, plavi novinarski prsluk ne pruža zaštitu, već funkcionira kao crvena meta – napisali su u apelu.

Medijski nadzornici izvijestili su da je najmanje 97 novinara i medijskih djelatnika među više od 34.000 ubijenih od početka sukoba 7. listopada. Mnogi drugi su nestali ili su zatvoreni od strane izraelske vojske “samo zbog ispunjavanja naših novinarskih dužnosti”.

Oko 25 novinara potpisalo je pismo, iako su neki odlučili ostati anonimni zbog straha od odmazde izraelske vojske. Pismo uključuje potpise renomiranih novinara iz Gaze kao što su Bisan Owda i fotoreporteri Mohamed Almasri, Ali Jadallah, Hosam Salem i Mohammed Zaanoun.

Apel su također podržali Sindikat palestinskih novinara i palestinski novinari koji rade izvan Gaze, uključujući Mariam Barghouti, Mohammeda El-Kurda i Saida Arikata, šefa Washingtonskog ureda za novine Al-Quds.

U pismu se kritizira godišnji događaj zakazan za 27. aprila kao pokušaj američke administracije da manipulira medijima žrtvujući novinarsku etiku.

– Za novinare bratimljenje na događaju s predsjednikom Bidenom i potpredsjednicom Kamalom Harris značilo bi normalizirati ulogu administracije u genocidu. Mediji imaju ključnu ulogu u suprotstavljanju nepravdi rasvjetljavanjem istine i pozivanjem na odgovornost – naveli su.

Kažu da novinari u Gazi ne mogu i dalje sami nositi teret, dodajući da je došlo vrijeme da novinari poduzmu nešto za novinare u Gazi.

Izvor: ArabNews

About The Author