Dodik vrijeđao novinarku u Mostaru

Vučića iznerviralo pitanje o Rezoluciji o Srebrenici koja će se uskoro naći pred Generalnom skupštinom UN-a

Dodik vrijeđao novinarku u Mostaru
Foto: Detektor.ba

Predsjednik Srbije i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Aleksandar Vučić i Milorad Dodik prisustvovali su otvaranju Privrednog sajma u Mostaru gdje nisu propustili da izvrijeđaju novinare.

Vučića je naljutilo pitanje novinarke koja je tome prisustvovala. Naime, novinarka ga je pitala o Srebrenici i o Rezoluciji o Srebrenici koja je najavljena za sjednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija za koju se zalaže niz uticajnih zemalja svijeta.

– Nije tačno, nemojte izmišljati. Utvrđeno je da Srbija ni na koji način nije odgovorna za genocid, tek toliko da imate u vidu. Nemojte obmanjivati narod kao što obmanjujete narod u Sarajevu da sam nosio snajper, da sam pucao u nekoga. Ma nemojte me prekidati – zaustavio je novinarku državnog javnog RTV servisa koja se osvrnula na haške presude.

Potom je dodao: “Problem je u tom što stalno izmišljate, što se ne možete držati činjenica, što vi u Sarajevu morate nešto izmišljati”, nastavio je pa kazao “A da vi mene saslušate”.

Dodik se uključio rekavši da je više Srba ubijeno u Sarajevu za vrijeme opsade nego što ih je ubijeno u Srebrenici.

– U Srebrenici je svakako počinjen užasan zločin. Nije bio nikakav problem da neko dođe pokazati pijetet i žaljenje. Molim vas da ne izmišljate – dodao je Vučić.

Vučić i Dodik potom su, poprilično revoltirani, odšetali dalje sajmom. Nakon toga je snimljen je i njihov razgovor u kojem, među ostalim, novinarku N1 naziva „kravom“ i tvrdi da ona ima svoju istinu, koju saopći i ode.

Reagiralo je Udruženje novinara Srbije (UNS) i pozvalo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se izvini zbog uvrede koju je uputio novinarki N1 BiH za vrijeme Sajma privrede u Mostaru.

Dodik je u srijedu, razgovarajući sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pred uključenim kamerama, novinarku nazvao „kravom“.

UNS je naveo da svako ima pravo da ne bude saglasan sa izvještavanjem novinara i medija, ali da su uvrede novinarima nedopustive i da nosioci javnih funkcija i svi učesnici u javnoj sferi moraju voditi računa o kulturi govora.

Izvor: N1

About The Author