Alsu Kurmasheva ostaje u pritvoru do 5. juna

Upozoreno na ponižavajuće uvjete u pritvoru u kojima boravi američko-ruska novinarka

Alsu Kurmasheva ostaje u pritvoru do 5. juna

Američko-rusku novinarku Alsu Kurmashevu, koja radi za Radio Slobodna Evropa, ruske vlasti drže u nehumanim i ponižavajućim uvjetima od 18. oktobra, a prvi put od njezina hapšenja prije šest mjeseci rodbina je mogla čuti njezin glas.

Njezin suprug Pavel Butorin podijelio je video na društvenoj mreži X na kojem se vidi novinarka u ostakljenoj sudnici u Kazanu, gradu više od 800 kilometara udaljenom od Moskve. Neposredno prije produženja pritvora do 5. juna, uspjela je kratko progovoriti o uvjetima u kojima živi u zatvoru: skučenoj ćeliji koja se usprkos zimskim temperaturama jedva grije, s dva kreveta i policom, bez tople vode.

Otkako je uhapšena nije mogla komunicirati sa suprugom, svoje dvoje djece od 12 i 15 godina, kao ni s majkom koja je starija i bolesna. Ruske vlasti također su više puta odbile njene zahtjeve za pristup američkom konzulatu, što je njeno pravo kao američke državljanke.

U zatvoru se zdravlje Alsu Kurmasheve postupno pogoršava. U istom videu koji je na X objavio njezin suprug, ona upozorava na svoju situaciju: “nekoliko dijagnoza se pogoršalo, fizički se ne osjećam dobro”. U nedavnom intervjuu za RSF, njezin suprug, koji je zabrinut za njezino zdravlje, opisuje njezinu situaciju kao “noćnu moru”.

– Dok se zdravlje Alsu Kurmasheve i dalje pogoršava zbog loših uvjeta u ruskom zatvoru, njezina prava kao građanke SAD-a neprestano joj uskraćuju vlasti. Odbijanje da joj se odobri pristup američkoj konzularnoj pomoći očito je kršenje Bečke konvencije o konzularnim odnosima (VCCR) – kazao je voditelj odjela Reportera bez granica (RSF) za istočnu Evropu i središnju Aziju Jeanne Cavelier.

Alsu Kurmasheva otputovala je u Rusiju u maju 2023. godine zbog porodičnog hitnog slučaja. Dana 2. juna, dok se spremala napustiti zemlju, ruske su joj vlasti oduzele ruski i američki pasoš, spriječivši je da ode. Uhapšena je 18. oktobra jer se nije deklarirala kao “strani agent”.

Izvor: RSF

About The Author