Google otpustio 28 zaposlenika zbog protesta protiv ugovora s Izraelom

Softverski inženjer u Google Cloudu kazao je da ga užasava pomisao da bi kod koji piše mogao biti korišten u prvom genocidu ikada pokretanom umjetnom inteligencijom

Google otpustio 28 zaposlenika zbog protesta protiv ugovora s Izraelom

Google je otpustio 28 zaposlenika nakon protesta organizirana u dva ureda ove sedmice, stoji u internom memorandumu koji je dobio The Verge. Otkazi su uslijedili nakon što je devet zaposlenika suspendirano, a zatim uhapšeno u New Yorku i Kaliforniji u utorak.

Otpušteni zaposlenici bili su uključeni u protest protiv Googleove uključenosti u Project Nimbus, 1,2 milijarde dolara vrijedan ugovor izraelske vlade u oblaku koji također uključuje Amazon.

Neki od njih zaposjeli su ured izvršnog direktora Google Clouda Thomasa Kuriana dok ih policija nije nasilno uklonila. Prošli mjesec Google je otpustio još jednog zaposlenika zbog protesta protiv tog ugovora tokom prezentacije kompanije u Izraelu.

U dopisu poslanom svim zaposlenicima Chris Rackow, Googleov šef globalne sigurnosti, rekao je da ovakvom ponašanju nema mjesta na radnom mjestu i da ga neće tolerirati. Također je upozorio da će kompanija poduzeti dodatne mjere ako bude potrebno.

– Većina naših zaposlenika radi pravu stvar. Ako ste jedan od rijetkih koji su u iskušenju pomisliti da ćemo previdjeti ponašanje koje krši naša pravila, razmislite ponovno. Kompanija to shvaća izuzetno ozbiljno i nastavit ćemo primjenjivati naše dugogodišnje politike kako bismo poduzeli mjere protiv ometajućeg ponašanja – naveli su.

U odgovoru, grupa “No Tech for Apartheid” koja stoji iza protesta nazvala je Googleova otpuštanja “flagrantnim činom odmazde”.

– U tri godine koliko smo se organizirali protiv Projekta Nimbus, još niti jedan izvršni direktor nije odgovorio na nađe zabrinutosti. Radnici Googlea imaju pravo na miran protest protiv odredbi i uvjeta rada. Ova otpuštanja su očito bila osveta – napisala je grupa u objavi.

Naime, desetine Googleovih zaposlenika organizirali su proteste u utorak u uredima tog tehnološkog diva u New Yorku i Sunnyvaleu u Kaliforniji zbog rada kompanije s Izraelom. Google i Amazon imaju ugovor o računalstvu u oblaku i umjetnoj inteligenciji s izraelskom vladom i vojskom, ugovor poznat kao Projekt Nimbus.

Zaposlenici koji su učestvovali u protestima nosili su majice s natpisom “Drop Project Nimbus”, a bio je izvješen i transparent na kojem je pisalo “Nema tehnologije za genocid”.

Zahtijevali su da Google i Amazon odustanu od projekta Nimbus i zaustave “uznemiravanje, zastrašivanje, maltretiranje, ušutkavanje i cenzuru” palestinskih, arapskih i muslimanskih Googleovih radnika koji su izrazili zabrinutost zbog rada kompanije u Izraelu i rata s Hamasom.

– Kao softverski inženjer u Google Cloudu, užasna je pomisao da bi kod koji pišem mogla koristiti izraelska vojska u prvom genocidu ikada pokretanom umjetnom inteligencijom – rekao je softverski inženjer Google Clouda William Van Der Laar iz Sunnyvalea u izjavi.

– Nismo došli u Google raditi na tehnologiji koja ubija. Uključivanjem u ovaj ugovor vodstvo je izdalo naše povjerenje, naša načela umjetne inteligencije i našu ljudskost – kazao je.

Google je u izjavi za Times rekao da svojim uslugama računalstva u oblaku podržava brojne vlade, uključujući i izraelsku vladu, navodeći da taj rad nije usmjeren na vrlo osjetljiva, povjerljiva ili vojna radna opterećenja relevantna za oružje ili obavještajne službe.

Protesti u tehnološkoj industriji eskalirali su nakon izraelskog bombardiranja Pojasa Gaze kao odgovora na napad Hamasa 7. oktobra na Izrael u kojem je oko 1.200 ljudi ubijeno, a oko 240 uzeto kao taoci. Više od 33.000 Palestinaca u Gazi ubijeno je u izraelskoj zračnoj i kopnenoj ofenzivi.

Izvor: The Verge/The Los Angeles Times

About The Author