Srbija zemlja u kojoj je u medijima najviše negiran genocid, u BiH prednjači Dodik

U izvještajnom periodu identificirana 234 čina negiranja genocida u javnom odnosno medijskom prostoru u BiH i regiji

Srbija zemlja u kojoj je u medijima najviše negiran genocid, u BiH prednjači Dodik

Memorijalni centar Srebrenica predstavio je danas Godišnji izvještaj o negiranju genocida koji je obuhvatio više od 234 čina negiranja genocida u javnom i medijskom prostoru Bosne i Hercegovine i regije.

Izvještaj je obuhvatio period od 1. maja 2020. do 1. maja 2021. godine, a realiziran je zahvaljujući podršci Vladi Ujedinjenog Kraljevstva i  Fondacije Heinrich Boll.

U izvještajnom periodu identificirana su ukupno 143 aktera koja su u javnom prostoru negirala genocid, od čega se u 132 slučaja radilo o osobama, dok je ostalih 11 bilo u pitanju pravni subjekt ili grupa ljudi.

– Većina aktera locirana je u Srbiji (84), BiH (38, od čega 35 u Republici Srpskoj) i Crnoj Gori (12). Iz svih ostalih država, zabilježeno je ukupno devet slučajeva –  pojasnila je urednica Izvještaja Lejla Gačanica.

Na uređivanju verzije Izvještaja na engleskom jeziku je radila Monica Hanson-Green, a različite segmente istraživanja su realizirali Tijana Cvjetićanin, Edin Ikanović, Adem Mehmedović i Kadira Šakić. Saradnici na pripremi Izvještaja bili su Emir Suljagić, Imer Muhović i Nedim Jahić.

– U izvještajnom periodu identificirana su 234 čina negiranja genocida u javnom, to jest medijskom prostoru u BiH i regiji. Najviše ih se odigralo u Srbiji (142), u Bosni i Hercegovini (60, od čega 57 u entitetu Republika Srpska) i Crnoj Gori (19), te 14 iz svih ostalih država – rečeno je.

Najviše je aktera iz oblasti politike (50), što uključuje političke stranke, te nekadašnje i sadašnje stranačke i javne zvaničnike, slijede osobe koje rade u medijima i medijske organizacije (39), osobe i institucije iz oblasti obrazovanja i nauke (13), razni vidovi desničarski orijentiranog aktivizma (devet), te oblast kulture i umjetnosti (šest).

Zabrinjavajući je nalaz da je u 28 slučajeva osoba koja negira genocid bila zvaničnik izvršne (16) ili zakonodavne (12) vlasti, većinom u Srbiji ili u bh. entitetu Republika Srpska.

Među osobama kojima je pružena javna platforma za negiranje genocida su i niz onih koji su imali direktne uloge u ratovima devedesetih, uključujući osobe koje su bile na političkim funkcijama (Momčilo Krajišnik, Nenad Kecmanović, Srđa Trifković), te one koji su komandovali ili učestvovali u formiranju i/ili dejstvima vojnih i paravojnih formacija na teritoriji BiH i Hrvatske (Veselin Šljivančanin, Milomir Savčić, Dragoslav Bokan, Nenad Stevandić, Rajko Vasić, Vojislav Šešelj), na čelu sa Ratkom Mladićem.

Među individualnim akterima, najčešće se kao negator genocida pojavljuje član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, upozorili su iz Memorijalnog centra Srebrenica tokom prezentacije izvještaja.

About The Author