Palestinski izvjestitelji povrijeđeni u Jeruzalemu, a 21 medij uništen u Gazi

RSF pozvao izraelske vlasti da odustanu od nesrazmjerne upotrebe sile protiv palestinskih novinara, koji se ni u kojem slučaju ne bi trebali biti tretirati kao da su strane u sukobu

Palestinski izvjestitelji povrijeđeni u Jeruzalemu, a 21 medij uništen u Gazi

Usred kontinuiranih nasilnih sukoba u Palestini među žrtvama napada izraelskih zračnih snaga na medije u gradu Gazi povrijeđeni su i palestinski izvjestitelji te Reporteri bez granica (RSF) osuđuju nerazmjernu primjenu sile Izraela protiv novinara, koji ni pod kojim okolnostima ne bi trebali biti tretirani kao strane u oružanim sukobima.

Najmanje sedam novinara povrijeđeno je gumenim mecima izraelskih vojnika koji su pokušali ukloniti učesnike protesta. Četiri palestinska freelancera koji su pratili sukobe – Saleh Zighari, Atta Awisat, Baraah Abo Ramouz i Abdul Afu Zughayer – bili su među povrijeđenima.

Izraelska policija napala je palestinskog freelancera Ibraheema Sinjlawija četiri puta kako bi ga spriječila da snima sukobe između stanovnika i policije u Sheikh Jarrah, Istočni Jeruzalem, gdje je neposredna sudska odluka o deložaciji Palestinaca pokrenula val nasilja koji je trenutno zahvatio Sveti grad.

Mahmoud Maatan i Ahmed Al-Safdi nakratko su uhapšeni zbog njihovog izvještavanja o sukobima.

Trojica novinara koji rade za tursku novinsku agenciju Anadolija – turski fotograf Turgut Alp Boyraz i palestinski fotografi Mustafa Al-Kharouf i Faiz Abu Rmeleh – bili su među pogođenima.

Granata za omamljivanje ispaljena je na turskog fotografa Esat Firasa 10. maja, dok su granate suzavca ispaljene na freelancere Usaida Amarneha, Mohammada Samreena, Liwa Abu Armilu, Ethara Abu Gharbiju i Ahmeda Jaradata.

Na snimku koji je vidi se da su palestinskog fotografa freelancera Rami Al-Khatiba izraelske snage pritisnule su u zid, a dvojica izraelskih policajaca su ga pretukla.

– Palestinski novinari, koji su se već borili za rad u uvjetima koje su nametnule izraelske vlasti, ponovno su na prvoj liniji kada izbije napetost – kazala je šefica bliskoistočnog Ureda RSF-a Sabrina Bennoui koja je pozvala izraelske vlasti da odustanu od upotrebe sile protiv palestinskih novinara, koji se ni u kojem slučaju ne bi trebali tretirati kao strane u sukobu.

Nakon što je Hamas ispalio rakete na Jeruzalem, izraelski zračni napadi u ranim satima 12. maja uništili su kulu Al-Jawhara, desetospratnicu u Gazi u kojoj je bilo smješteno 14 medija, uključujući novine Palestine Daily News i panarapski TV kanal Al-Araby.

Jučerašnji izraelski zračni napad uništio toranj Al-Shorouk u Gazi, zgradu od 14 spratova u kojoj je bilo smješteno sedam medija, uključujući radio i TV kuću Al-Aqsa. Izraelske obrambene snage tvrde da “napadaju trgovine oružjem skrivene unutar civilnih zgrada u Gazi”.

Izrael je na 86. mjestu od 180 zemalja u RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija.

Izvor: RSF

About The Author