(V)LAŽNE VIJESTI: Vijeće ministara odriče se službenih automobila, pozivaju Predsjedništvo da učini isto

Slijedimo najbolje primjere i prakse evropske politike, poručuju državni ministri i pozivaju niže nivoe vlasti da im se pridruže

(V)LAŽNE VIJESTI: Vijeće ministara odriče se službenih automobila, pozivaju Predsjedništvo da učini isto
Foto: Haber.ba

Vijeće ministara donijelo je internu preporuku, za sada tajnu, kojom se svi državni ministri jednoglasno odriču buduće upotrebe službenih vozila. Agencija Fake & Spin ipak je nekako uspjela doći do ovog ultratajnog dokumenta i u mogućnosti je predstaviti ga široj publici. U toj preporuci, koju su neki ministri već proveli u djelo, piše da će ubuduće na posao dolaziti ili pješke, ili javnim prevozom, ili taksijem koji će sami plaćati, ili biciklom.

– Vrijeme je da u Bosni i Hercegovini neko konačno povuče ovakav potez – rekao je na raspravi koja je prethodila ovoj mjeri Denis Zvizdić. – Stalno čitamo o originalnim potezima skandinavskih političara, što oduševaljava našu javnost. Pa zašto onda i mi ne bismo uradili nešto slično? Ako lideri nekih od najbogatijih zemalja svijeta na posao mogu dolaziti biciklom ili pješke, koji su to adeti da mi, koji vodimo jednu ekstremno siromašnu zemlju, do radnog mjesta, ljetovališta ili vikendice idemo narodnim Audijima, Passatima, Superbima, čak i Mercedesima.

Zvizdića je u ovakvom razmišljanju oštro podržao i ministar Vjekoslav Bevanda, koji je obećao da više nikada neće službenim vozilom ići u Split, da bi tamo kao do sada završavao privatne, ultraprivatne i tajne poslove.

Ni ostali ministri nisu sjedili šutke. Mirko Šarović je rekao da javnost već decenijama očekuje jednu ovakvu mjeru i da je Vijeće ministara najpozvanije da sopstvenim primjerom pozove i druge slojeve vlasti na skromnost, skrušenost, tihovanje i ibadet.

– Nisu problem samo skupi automobili u siromašnoj zemlji – istakao je Šarović. – Jedan mi je vulkanizer u povjerenju pričao da mu dođu službeni vozači i kažu: „Piši četiri gume državi, dvije meni.“ Mi moramo zaustaviti praksu bacanja poreskog novca na autombile, opravke, održavanja i pranje. Ovo su sasvim druga vremena. Od političara se traži da budu primjer moralnosti i štednje.

Vijeće ministara, kao nikada u svojoj povijesti, bilo je potpuno složno i tajni dokument sačinjen je i izglasan jednoglasno. Također, uputit će uskoro i javni apel drugim nivoima vlasti da krenu njihovim putem. U prvom redu to se odnosi na Predsjedništvo  BiH.

– Mi znamo da su gospoda Dodik, Komšić i Džaferović izuzetno otvoreni za promjene i pozitivne inicijative. Uopće nije upitno da će nam se oni pridružiti, nego je samo pitanje hoće li to izvesti sad, u julu, ili ćemo zbog godišnjih odmora morati da čekamo august. Kako god da bilo, mi smo optimisti.

Dakle, nemojte se iznenaditi ako uskoro Denisa Zvizdića, Vjekoslava Bevandu, Mirka Šarovića i druge službenike naroda vidite u tramvaju, komercijali, vozu, autobusu…. Ili čak na biciklu. Pušu neki novi vjetrovi, Bosna i Hercegovina hrabro kroči putem napretka i novih, ludih inicijativa.

Podržimo ih. Svi na bicikle, romobile i rolšue!

               (Ovaj tekst je ekstremno šaljivog karaktera)   

About The Author