TVSA I RTVZE: Sarajlije detaljno o 200.000 maraka

Oba lokalna TV servisa bavila su se obilježavanjem 24. godišnjice genocida u Srebrenici. Televizija Sarajevo je napravila rijetko viđen iskorak donoseći detalje o spornoj dodjeli 200.000 KM, dok je RTV Zenica imala prilog o sanaciji tunela Vranduk u kontekstu gubitaka u turizmu

TVSA I RTVZE: Sarajlije detaljno o 200.000 maraka
Foto: Business Magazine

TVSA: Priča o 200.000 KM u udarnom terminu

  1. – 6. juli 2019.

VIŠEMINUTNO OBRAZLAGANJE ODLUKE O DODJELI 200.000 KM: Da je naša kritika urodila plodom, svjedoči i činjenica da je u udarnom terminu 1. jula gost Dnevnika bila ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić, koja je u višeminutnom izlaganju obrazložila detalje sporne odluke o dodjeli 200.000 KM Institutu za kulturu i umjetnost. U okviru gostovanja emitovane su i izjave kantonalnog premijera Edina Forte i skupštinskog zastupnika Zvonka Marića. Iako nisu reagirali blagovremeno, kad i većina ostalih medija, vrijedi ipak pohvaliti ovaj potez uredništva TVSA.

IZMEĐU VIJESTI OD KANTONALNOG I DRŽAVNOG ZNAČAJA: TVSA je i proteklu sedmicu balansirala između vijesti od značaja za građane Kantona Sarajevo i onih kojim se obezbjeđivalo “pokrivanje slikom i tonom” informacija s viših nivoa od kantonalnog. Tako smo imali priliku saznati da počinje izgradnja osnovne škole na Šipu, da je nastavljena sanacija i asfaltiranje oštećenja na lokalnim cestama općine Novi Grad, ali i kako je obilježen Dan policije u FBiH, te da je na federalnom nivou potpisan sporazum o isporuci automobila za 60 ratnih vojnih invalida za čiju je namjenu izdvojeno 1,5 miliona KM.

Ocjena: 8

RTVZE

  1. – 6. juli 2019.

KASUMOVIĆ I SERVISNE INFORMACIJE: Skupštinska zasjedanja obilježila su proteklu sedmicu na RTV Zenica, ali i, kako je to već postalo uobičajeno, česta gostovanja na ovom mediju gradonačelnika Fuada Kasumovića, bilo da se radi o dodjeli novčanih nagrada učenicima s odličnim uspjehom ili činjenici da je potpisan ugovor o prostornom planu grada Zenice, prvi put od 1983. godine. U centralnoj informativnoj emisiji su se tokom posmatranog perioda smjenjivale servisne informacije, korisne za građane Zenice.

JOŠ JEDNOM O ZAŠTITI OKOLIŠA: Uredništvo RTV Zenica puno polaže na izvještavanje o zaštiti okoliša, odnosno na ukazivanje o zagađenju, a ovaj put je to bilo kroz prilog o mještanima naselja koja se nalaze uz pogone firme ArcelorMittal. Stanovnici su govorili o prašini, neugodnim mirisima i drugim vrstama onečišćenja. Usto, novinari su građanima Zenice ponudili savjete o tome kako se odijevati i hraniti tokom visokih temperatura uz preporuke ljekara.

Ocjena: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA

Oba lokalna javna servisa su se u informativnim emisijama bavila najdirektnijim problemima svakodnevnice – potrošačkom korpom koja za četveročlanu porodicu mjesečno iznosi 2.019 KM, dok je prosječna plata 900 KM. Prilozima je ilustrativno prikazano kako građani jedva preživljavaju. Također, obje televizije su imale priloge o pozivima za prijavu zahtjeva za poljoprivredne poticaje: Zenica želi unaprijediti voćarsku proizvodnju, dok Sarajevo planira poticati proizvođače na proizvodnju, ali i na edukaciju i učešće na sajmovima. Usto, oba servisa bavila su se pripremama za Marš mira  i obilježavanje 24. godišnjice srebreničkog genocida 11. jula.

About The Author

Plus sedmice

TVSA
Reporteri TVSA su nas izvijestili kako su tokom dvomjesečne akcije Vlade KS uređene i očišćene brojne javne površine, ali je u dobrom prilogu napravljen iskorak, te je ispričana priča o tome kako su se neke divlje deponije i nakon njihovog uklanjanja opet aktivirale, pa su iz nadležnog ministarstva najavljene oštrije sankcije.
RTV Zenica
Priča o sanaciji tunela Vranduk je u centralnoj informativnoj emisiji dobila novu dimenziju: ukazano je na probleme koje imaju radnici u turizmu, koji bilježe značajne gubitke jer turisti ne posjećuju tvrđavu Vranduk, kao ni Muzej grada Zenice, izbjegavajući da se nađu u višesatnim kolonama pred tunelom.

Minus sedmice

TVSA
Vijest o tome kako je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić donio odluku o raspuštanju organa kantonalne organizacije SDP-a u Tuzli i uvođenju povjereništva nije morala naći svoje mjesto u Dnevniku TVSA, kao ni reakcija predsjednika raspuštenog kantonalnog odbora u Tuzli Envera Bijedića.
RTV Zenica
Novinari su propustili priliku da na bolji način obrade informaciju o tome da je komunalnom preduzeću Alba data prilika da u narednih 20 godina pruža komunalne usluge. Mogla se napraviti priča o tome kako ovo preduzeće posluje i kakve su njegove reference da dobije, uslovno rečeno, koncesiju na dvije decenije komunalne djelatnosti u Zenici.