Vlada Albanije ponovno traži pooštrene kazne za klevetu

Ministarstvo pravosuđa u Albaniji saopćilo je da radi na izmjenama Krivičnog zakona koje uključuju povećanje kazne na 4,5 miliona leka (36.000 eura) za klevetu i proširenje odgovornosti ne samo na novinare već i na urednike i direktore medijskih kuća i druge. Postojeći Krivični zakon klevetu klasificira kao prekršaj koji se kažnjava novčanom kaznom do tri […]

Vlada Albanije ponovno traži pooštrene kazne za klevetu

Ministarstvo pravosuđa u Albaniji saopćilo je da radi na izmjenama Krivičnog zakona koje uključuju povećanje kazne na 4,5 miliona leka (36.000 eura) za klevetu i proširenje odgovornosti ne samo na novinare već i na urednike i direktore medijskih kuća i druge.

Postojeći Krivični zakon klevetu klasificira kao prekršaj koji se kažnjava novčanom kaznom do tri miliona leka. Također obvezuje podnositelja zahtjeva da dokaže da je optuženik namjerno distribuirao neistinite izjave, svjestan istinite činjenice.

Nova preformulacija koju je predložilo Ministarstvo uklanja taj važan kriterij, istovremeno proširujući opseg odredbe kako bi se pružila zaštita ne samo pojedincima već i institucijama, istovremeno predviđajući veće novčane kazne ako je podnositelj zahtjeva državni ili politički dužnosnik.

– Ako je krivično djelo klevete usmjereno protiv političkog tijela, upravnog ili sudskog tijela ili protiv osobe koja je predstavnik jednog od tih tijela kazna se povećava za jednu polovinu. Kada se to krivično djelo počini u štampanom mediju, odgovornost se proširuje na direktora ili, od slučaja do slučaja, na zamjenika direktora ili izdavača u slučaju da znaju za krivičnu činjenicu – navodi se u prijedlogu zakonskog rješenja.

U razgovoru za televiziju Ora, premijer Albanije Edi Rama kazao je da ne bi imao „ništa protiv da me neko zove magarcem, ali ako me nazovu lopovom, to je optužba”.

Rama je u osmoj godini mandata i više puta je negirao navode o korupciji njegove vlade ili o saradnji njegove stranke s organiziranim grupama radi pritiska na glasače na izborima. Tvrdeći da je žrtva laži i lažnih vijesti, nekoliko je puta pokušao progurati stroža zakonska rješenja protiv “klevete”.

Premijer Rama je 2015. godine predložio izmjene Krivičnog zakona kojima se uvode zatvorske kazne zbog optužbi za klevetu protiv dužnosnika. Njegova je vlada 2016. godine predložila izmjene Zakona o elektronskoj trgovini kojima su web stranicama naloženo da “odmah uklanjaju ilegalni sadržaj” kada neko tvrdi da je povrijeđena njihova reputacija.

Također, 2018. godine njegov je ured predložio stvaranje upravnog tijela za nadzor internetskih medija s ovlašću da naredi uklanjanje vijesti prijeteći velikim novčanim kaznama. Prema Rami, zakon je bio potreban da bi se “zaštitili biznismeni od medijskih napada”.

Sve ove inicijative nisu uspjele proći nakon snažne kritike lokalnih i međunarodnih organizacija i institucija za zaštitu prava.

Najnovija izmjena zakona također je blokirana u parlamentu nakon što je Venecijanska komisija kazala da bi te promjene mogle “blokirati bilo kakve kritične primjedbe protiv javnih osoba i/ li suzbiti legitimnu političku raspravu o pitanjima od javnog interesa”.

Izvor: BIRN

About The Author