Gotovo 500 novinara umrlo od zaraze koronavirusom

Od posljedica zaraze koronavirusom od početka pandemije Covid-19 umrlo je oko 500 novinara iz 56 zemalja, objavio je Press Emblem Campaign (PEC) iz Ženeve. U izvještaju se navodi da je 489 medijskih radnika iz 56 zemalja umrlo od posljedica zaraze koronavirusom od početka marta. Naglasili su da neke zemlje nisu prijavile smrti medijskih radnika ili […]

Gotovo 500 novinara umrlo od zaraze koronavirusom

Od posljedica zaraze koronavirusom od početka pandemije Covid-19 umrlo je oko 500 novinara iz 56 zemalja, objavio je Press Emblem Campaign (PEC) iz Ženeve.

U izvještaju se navodi da je 489 medijskih radnika iz 56 zemalja umrlo od posljedica zaraze koronavirusom od početka marta.

Naglasili su da neke zemlje nisu prijavile smrti medijskih radnika ili nisu testirani i zbog toga se pretpostavlja da je broj preminulih veći.

Navedeno je da su 22 medijska radnika umrla u oktobru, a 47 u novembru.

Prema istraživanju PEC-a, zemlje Latinske Amerike imaju najviše smrtnih slučajeva od Covida-19. Tako je 93 novinara preminulo u Peruu, 51 u Indiji, 43 u Brazilu, 41 u Ekvadoru i 39 u Bangladešu.

Ukupno su 33 novinara preminula u Meksiku, 25 u Sjedinjenim Američkim Državama, 12 u Pakistanu, 11 u Panami, 10 u Engleskoj, devet u Boliviji, osam u Nigeriji, po sedam u Afganistanu, Dominikanskoj Republici i Hondurasu, šest u Argentini, Nikaragvi i Venecuali, po pet u Kolumbiji, Francuskoj, Rusiji i Španiji te četiri u Italiji.

Generalni sekretar PEC-a Blaise Lempen izjavio je da pandemija i dalje oduzima živote medijskim radnicima.

– Ovo je ogroman gubitak. Broj žrtava među novinarima raste u zemljama kao što su Indija, Brazil, Argentina i Meksiko – upozorio je Lempen.

Izvor: Al Jazeera

About The Author