Ustavni sud BiH ocijenio da kriminalizacija klevete nije protuustavna

Kriminalizaciju klevete osudile su ranije brojne domaće i međunarodne organizacije

Ustavni sud BiH ocijenio da kriminalizacija klevete nije protuustavna
Foto: Milorad Milojević/RFE

Prilikom ocjenjivanja ustavnosti izmjena Krivičnog zakona Republike Srpske, koje su žestoko kritizirale domaće i međunarodne organizacije zbog ponovnog uvođenja klevete kao krivičnog djela, Ustavni sud Bosne i Hercegovine naveo je da ovo djelo, samo po sebi, nije protivno Ustavu BiH ili Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Ipak, u saopćenju iz Suda stoji da je potrebna posebna pažnja pri primjenjivanju ovih odredbi zakona i presuđivanju po njima.

– Nadležni organi Republike Srpske trebaju postupati s posebnom pažnjom u slučaju krivičnog progona za djela propisana ovim članovima, a naročito voditi računa da osporene odredbe primjenjuju u skladu sa standardima utvrđenim dugogodišnjom praksom Evropskog, ali i Ustavnog suda – dodaje se u saopćenju.

Ustavni sud donio je odluku na zahtjev dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića, koji je podnio apelaciju u vezi s kriminalizacijom klevete i odredbi kojima se brani vrijeđanje “časti i ugleda”. Ustavni sud je naveo da su sve odredbe u skladu sa Ustavom izuzev člana koji se odnosi na “povredu ugleda Republike Srpske i njenih naroda”.

Pojašnjavajući takvu odluku, iz Ustavnog suda su naveli kako smatraju da obim djela koja se mogu smatrati kažnjivim u skladu s ovim članom dovodi u pitanje proporcionalnost miješanja kroz krivične sankcije. Dodali su i da ovaj član zakona predviđa mogućnost da optuženima bude određen i pritvor, što “dodatno potvrđuje odvraćajući učinak”.

Ustavni sud je zaključio da takvo miješanje u slobodu izražavanja nije “neophodno u demokratskom društvu”.

Kriminalizaciju klevete osudile su brojne domaće i međunarodne organizacije. U zajedničkom saopćenju koje su Ujedinjene nacije, Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), Vijeće Evrope i Delegacija EU u BiH poslali nakon usvajanja izmjena zakona, navedeno je da je to korak koji je protivan međunarodnim obavezama BiH u oblasti ljudskih prava.

U saopćenju je navedeno da izmjene nisu u skladu s evropskim putem BiH, kao i sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, posebno s onim o povoljnom okruženju za civilno društvo i o slobodi izražavanja.

Detektor je ranije pisao da su vlasti RS-a nakon usvajanja zakona tvrdile da se u kriminalizaciju klevete ide zbog potrebe “sređivanja javnog prostora” i da cilj nije progon medija i novinara koji objavljuju istinu. Govoreći o primjeni zakona, Ustavni sud zaključuje kako bi nadležne vlasti trebale, što je moguće više, izbjegavati primjenu novih odredbi.

– Nadležni organi trebali bi, koliko je to moguće, izbjegavati korištenje pravnih lijekova koji bi mogli odvratiti građane, a posebno novinare, od iznošenja kritičkog mišljenja o pitanjima od javnog interesa zbog straha od krivičnih i drugih sankcija – zaključeno je u saopćenju iz Ustavnog suda.

Izvor: Detektor

About The Author