Umrla novinarka koja se zapalila ispred policijske stanice

Slavina je glavna i odgovorna urednica Koza Presa, malog lokalnog medija koji se reklamira kao medij bez cenzure

Umrla novinarka koja se zapalila ispred policijske stanice
Irina Slavina poses for a photo, in Nizhny Novgorod, Russia, Tuesday, Oct. 1, 2019. The editor of a Russian news website has died after setting herself on fire outside a regional police headquarters the day after officers searched her residence. Russia's Investigative Committee on Friday, Oct. 2, 2020 confirmed the death of Koza Press editor Irina Slavina in Nizhny Novgorod, a city of 1.2 million about 380 kilometers (235 miles) east of Moscow. (AP Photo)

Ruska novinarka Irina Slavina zapalila se ispred lokalne stanice policije u gradu Niži Novgorod dan nakon što joj je policija pretražila stan.

Prije očajničkog čina, Slavina, koja je preminula od opekotina, postavila je na Facebooku poruku: “Tražim od vas da krivite Rusku federaciju za moju smrt”.

Slavina je glavna i odgovorna urednica Koza Presa, malog lokalnog medija koji se reklamira kao medij “bez cenzure i bez naredbi ‘odozgo’”.

Dan pred smrt, Salina je napisala na Facebooku da su joj policijski inspektori pretražili stan u potrazi za “brošurama, lifletima i računima” opozicione grupe Otvorena Rusija koju finansira kritičar Kremlja Mihail Hodorkovski.

Prema njenim riječima, policija je zaplijenila njene bilježnice, laptop i druge uređaje, kao i kćerkin laptop i mobilni telefon njenog supruga.

Ruska opozicija navodi da je Slavina bila pod pritiskom vlasti zbog svojih aktivnosti.

– Proteklih godina sigurnosni zvaničnici su je stalno progonili zbog njenih aktivnosti – kazao je opozicionar Dmitri Gudkov.

– Užasna smrt. Izmislili su lažnu optužnicu protiv nje. I to je dovelo do ovoga – naveo je glavni ruski opozicionar Aleksej Navalni.

Izvor: Cenzolovka

About The Author