Uhapšen uzbunjivač koji je novinarima otkrivo poslove trgovaca oružjem

Uzbunjivaču iz fabrike Krušik nije mjesto u zatvoru, kaže novinarka koja je objavila tekst, dodajući da trgovci oružjem moraju biti uhapšeni

Uhapšen uzbunjivač koji je novinarima otkrivo poslove trgovaca oružjem
Foto: N1 info

Dok su se novinari istraživači bavili dokumentacijom iz valjevske fabrike Krušik o poslovima s oružjem, o čemu je pisao i bugarski portal Arms Watch, radnik te fabrike od kojeg su dokumenta i potekla, uveliko je bio iza rešetaka.

Vijest o hapšenju 35-godišnjeg A.O. bila je pod velom tajne gotovo mjesec dana. Advokat uhapšenog radnika Ljubisav Radosavljević kaže da su optužbe koje stavljaju na teret njegovom klijentu – besmislice.

– On više nema bilo šta da uništi ili sakrije, jer svi dokazi su oduzeti i sve je u nadležnosti tužilaštva i praktično se nalazi kod njih – kazao je Radosavljević, dodajući da uzbunjivača hapse kao teroristu.

Policija kojom rukovodi ministar Nebojša Stefanović, uhapsila je radnika “Krušika” osumnjičenog da je novinarima dostavio dokumenta koja pokazuju da je upravo ministrov otac učestvovao u trgovini oružjem, kojom je ta fabrika oštećena.

Prema pisanju BIRN-a, naoružani specijalci, sa džipovima, uletjeli su u krug fabrike 18. septembra, samo tri dana pošto su na jednom bugarskom portalu objavljeni tekst i dokumenta o trgovini oružjem. Ova vijest za medije je bila tajna više od 20 dana, sve dok je, iz povjerljivih izvora nije otkrio novinar sedmičnjaka NIN Vuk Cvijić.

Bugarska novinarka i osnivačica sitea Arms Watcha Dilyana Gaytandzhieva kazala je za Cenzolovku da je šokirana saznanjem da je uhapšen uzbunjivač iz fabrike Krušik kojem nije mjesto u zatvoru, dodajući da direktor Krušika i trgovci oružjem moraju biti uhapšeni.

Nakon objavljivanja priče, Arms Watch je bio izložen hakerskim DDoS napadima, pa je u cilju zaštite neko vrijeme bio nedostupan posjetiocima iz Srbije.

Izvor: N1/Cenzolovka/Mediji

About The Author