UBISTVO DAVIDA DRAGIČEVIĆA: Tužilaštvo luta, MUP ne odstupa

Interes svjetskih medija za ovaj slučaj ne jenjava, kao što ne jenjavaju ni nastojanja MUP-a RS i vladajućih struktura da sve zataškaju

UBISTVO DAVIDA DRAGIČEVIĆA: Tužilaštvo luta, MUP ne odstupa
Foto; Telegraf

Dvadeset sedam prekršajnih prijava podneseno je protiv Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića, koji je u centru Banjaluke svakog dana tokom devet mjeseci stajao tražeći da se pronađu ubice njegovog sina. Krajem decembra 2018. godine policija RS krenula je silom na sopstvene građane, da bi 30. decembra tokom policijskog lova nestao Davor Dragičević. Kasnije će se ispostaviti da je otišao kod Davidove majke Suzane Radanović u Austriju, jer se plaši za sopstveni život.

Kako piše Srpskainfo, pored Dragičevića je još 19 građana dobilo prekršajne prijave, koje ukupno iznose više hiljada maraka, a među njima je i kazna zatvora. Kako se navodi u tekstu ovog portala, u Policijskoj upravi Banjaluka naveli su im da su prijave podnesene po Zakonu o javnom redu i miru. Ipak, zanimljivo je da se prijave odnose na član 7. (svađa, vika, vriska i nepristojno ponašanje), član 24. (ometanje državnih organa u vršenju dužnosti) i član 31. (kada osoba s prikrivenim identitetom, odnosno pod maskom počini prekršaj iz člana 24., kazna se udvostručuje). Iz Policijske uprave nije objašnjeno ko je tačno bio maskiran.

Advokat porodice Dragičević Ifet Feraget ističe da ove prijave imaju jedan cilj – udaljavanje od istrage ubistva Davida Dragičevića.

Nagrada za snimak

Udruženje “Pravda za Davida i svu djecu BiH” iz Beča sredinom februara obećalo je nagradu za osobu koja im dostavi snimak Raiffeisen banke, čija kamera gleda na parking Metalske škole, gdje Davor tvrdi da je njegov sin pretučen.

“Udruženje ima saznanja iz pouzdanih izvora da ti video zapisi postoje i poziva sve koji imaju saznanja o tome, ili posjeduju video zapise, da ih dostave”, navedeno je u objavi na Facebooku.

Traži se komentator

Na portalu BN televizije komentator pod imenom Boki postavio je nekoliko komentara u kojima tvrdi da je lično gledao snimak s Raiffeisen banke i da će on uskoro biti objavljen. Boki u prepisci na BN portalu tvrdi da se na snimku vidi kako pretučenog Davida vuku po tlu i ubacuju u vozilo, u koje ulazi i jedan od inspektora. Na ove komentare reagovao je MUP RS, zahtjevom da se otkrije IP adresa s koje je komentar postavljen, kako bi se pronašla osoba koja ga je napisala. Takođe, istovremeno je objavljeno da u policija postoji službena zabilješka inspektora Uprave za organizovani i teški kriminalitet, u kojoj piše da je Davor Dragičević od nepoznatih osoba naručio montirani video za koji će im platiti 15.000 evra.

„Prema prikupljenim operativnim podacima, lice Davor Dragičević je, preko za sada nepoznatih lica, za novčani iznos od 15.000 evra naručio video materijal na kojem bi bio montiran snimak odnosno fotomontaža, na kojem se vidi kako policijski službenici MUP RS dave pokojnog Davida Dragičevića. Navedeni snimak je trebao biti pušten na Trgu Krajine, 5. oktobra 2018, prilikom održavanja skupa ‘Pravda za Davida’, ali lica koja su trebala napraviti fotomontažu snimka nisu završila isti, tako da snimak nije ni objavljen“, piše u zabilješci, a objavljuje Srpskainfo.

Ovim potezom MUP RS diskreditovao je potencijalno objavljivanje snimka prije samog objavljivanja. Uprkos tome, Davor Dragičević najavljuje da će snimak uskoro biti dostupan javnosti, što će izazvati haos.

Ustavni sud RS: Tužilaštvo luta!

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da Okružno javno tužilaštvo Banjaluka luta u slučaju ubistva Davida Dragičevića, te da nije bilo osnova odrediti dvomjesečni pritvor Alenu Kukiću. Da podsjetimo, Alen Kukić osumnjičen je da je brisao i montirao snimke sa video nadzora pored navodno opljačkane kuće Đorđa Rađena, zbog čega je MUP RS Davida Dragičevića proglasio provalnikom. Tužilaštvo je utvrdilo da su policijski inspektori tražili od samog vlasnika kuće, Đorđa Rađena, da izuzme sporne snimke, nakon čega ih je odnio Kukiću i tražio da se manipuliše njihovim sadržajem. Tužilaštvo je odlučilo da se bavi Kukićem, potpuno zanemarijući Rađena i same policijske inspektore.

Kako je utvrdio Ustavni sud, Kukiću su povrijeđena ljudska prava, dok nije postojala osnovana sumnja da je on uradio djelo za koje se tereti. Srpskainfo upozorava da će za ove propuste građani RS platiti 10.000 KM, koliko košta njegov dvomjesečni boravak u zatvoru, kao i dio primanja koja su mu uskraćena tokom tog perioda. Kukić po osnovu nematerijalne štete i duševne boli može tražiti do 5.000 KM nadoknade.

Osnovni sud je prije Ustavnog suda utvrdio da je Tužilaštvo bez dokaza osumnjičilo Kukića i nije ponudilo nijedan dokaz da je David Dragičević te večeri bio u kući Đorđa Rađena.

Transparency tuži MUP RS

Transparency International u Bosni i Hercegovini tužio je MUP RS jer im nisu dostavili izvještaje policijskih službenika o upotrebi sile nad građanima Banjaluke.

„Krajem prošle godine u javnost su dospjeli mnogobrojni snimci iz kojih se vidi kako policijski službenici primjenjuju silu prema građanima Banjaluke zbog čega je TI BiH već podnio krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci. MUP RS, u svojoj odluci kojom odbija pristupa informacijama, tvrdi da ne postoji javni interes kojim se može opravdati da javnost ima uvid u policijske izvještaje o upotrebi sile, iako su o kritičnim događajima kada je primjenjena sila izvještavali brojni domaći, regionalni i svjetski mediji“, saopšeno je iz ove organizacije.

Kako Transparency kaže, u interesu samog MUP-a RS je da se ovi izvještaji objave, jer od njih zavisi da li će protiv policajaca biti pokrenuti disciplinski postupci.

Ekshumacija tijela

Davidovo tijelo uskoro će biti prevezeno iz Banjaluke u Austriju, zbog čega porodica moli za finansijsku pomoć. Kako su naveli, za taj proces potrebno im je 15.000 evra, koje trenutno nemaju jer ne mogu pristupiti novcu koji su građani uplaćivali na Davorov račun tokom 2018. godine.

Paralelno sa svim ovim dešavanjima, okupljanja u dvorištu Hrama Hrista Spasitelja opstaju i dalje. Građani svake večeri u 18 časova pale svijeće za ubijenog Davida i stoje u znak podrške njegovoj porodici, dok na njih budno motre policijski službenici. Interes svjetskih medija za ovaj slučaj ne jenjava. Nedavno je danska nacionalna televizija objavila dokumentarac o Davidovom ubistvu, a u Banjaluci su proteklih dana boravile novinarke BBC-a i CNN-a iz Londona, istražujući smrt ovog mladića.


Tekstove s portala analiziraj.ba uz obavezno navođenje linka na izvorni tekst, dozvoljeno je prenositi tek 24 sata nakon objavljivanja

About The Author