Tužilaštvo Crne Gore: Istrage napada na novinare prioritet

Predsjednik Komisije za istragu napada na novinare tvrdi da niti jedan od ključnih napada nije rasvijetljen

Tužilaštvo Crne Gore: Istrage napada na novinare prioritet

Vršitelj dužnosti vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Ivica Stanković kazao je da su zaštita novinara i njihove imovine na vrhu popisa prioriteta u radu Državnog tužilaštva.

Skupštinski odbori za sigurnost, odbranu i ljudska prava održali su konzultativno saslušanje u vezi s postupanjem nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima.

Osim Stankovića, sjednici su prisustvovali i direktor Uprave policije Veselin Veljović i predsjednik Komisije za istragu napada na novinare Nikola Marković.

Stanković je istaknuo da Tužilaštvo radi sve da bi rasvijetlilo slučajeve napada na novinare iako, kako tvrdi, razumije nezadovoljstvo dijela javnosti.

– U prethodnom periodu značajan broj predmeta napada na novinare i njihovu imovinu je riješen, što znači da su izvršioci procesuirani i krivično gonjeni. Tome je, pored proaktivnog pristupa tužilaca, doprinijelo i moje konstantno ukazivanje da ovi predmeti treba da budu prioritet u radu Tužilaštva – kazao je Stanković.

Tužilaštvo je, tvrdi, pomoglo u radu Komisije za istragu napada na novinare blagovremenim dostavljanjem dokumentacije i informacijama o slučajevima kojima se to tijelo bavi, a kazao je i da od svih nadležnih očekuje saradnju.

– Ipak, moram da istaknem činjenicu da nastojanja da se u određenim slučajevima vode paralelne istrage s državnim organima nikome ne pomažu – dodao je.

Predsjednik te komisije i urednik dnevnog lista Dan Nikola Marković upozorio je da je od 2004. godine u Crnoj Gori zabilježeno 85 napada na novinare, od čega je prošle godine prijavljeno 11.

Marković je kazao da Komisija ima tehničku saradnju s Tužilaštvom i Upravom policije.

– Upravo na bazi dokumentacije koju smo dobili od Tužilaštva i policije registrirali smo brojne propuste nadležnih organa. Nijedan od ključnih napada na naše kolege nije rasvijetljen, a nadležni nisu uradili sve što treba – smatra Marković.

Kako je zaključio, nema odgovora od Tužilaštva ko je kriv za te propuste i zašto niko nije sankcioniran te je pozvao Vladu da pokrene inicijativu za utvrđivanje odgovornosti onih koji nisu radili svoj posao jer će se na taj način skinuti teret kolektivne odgovornosti sa institucija.

Izvor: Al Jazeera

About The Author