U zemljama Azije muškarci vladaju svijetom medija

Manje od 5 posto novinara u Pakistanu su žene

U zemljama Azije muškarci vladaju svijetom medija
Foto: New Internationalist

Prijetnje uvjetovane rodno zasnovanim nasiljem, uznemiravanje, negativni društveni stav prema novinarkama, gušenje napretka u daljoj karijeri i obrazovanju, velike razlike u plaćama u odnosu na muške kolege, samo su neki od izazova s kojim se susreću pakistanske žene u medijima.

Manje od 5 posto novinara u Pakistanu su žene. Seksualno uznemiravanje je jedan od velikih problema. Istraživanja iz 2017. godine pokazala su da jedna od vije novinarke u Pakistanu u toku svog rada doživi nasilje na temelju spola. Istraživanja su pokazala da uznemiravanje dolaze najčešće u njihovom vlastitom mediju, a svaki vid borbe za prava dovodi ih do pozicije da moraju tražiti novo zaposlenje.

Veliki broj žena iz medija u Pakistanu nema osiguran prijevoz na posao ili kada odlazi na teren. Nemaju porodiljsko odsustvo, te prilikom poroda dobivaju samo mjesečni dopust. Taj mjeseci im neće biti plaćen.

Iako ovi izazovi postoje, sve je veći broj novinarki u pakistanskim medijima. Detaljnije pogledajte i razgovor sa hrabrim pakistanskim novinarkama video.

Izvor: Glas Amerike

About The Author