BH novinari nadležnima: Formirajte medijski pool i zaštitite novinarske ekipe

U pismu traže da se nadležni obraćaju putem video konferencije, saopćenja, telefona ili Skypea u ovakvim situacijama

BH novinari nadležnima: Formirajte medijski pool i zaštitite novinarske ekipe
Foto: BH novinari

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je molbu nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini da se formira medijski pool i zaštite novinarske ekipe tokom trajanja vanredne situacije izazvane novim koronavirusom Covid-19.

Molbu su uputili članovima Predsjedništva BiH, Vijeću ministara BiH te Koordinacionom tijelu BiH za zaštitu i spašavanje, ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću, navodeći da bi nadležne institucije trebale osigurati formiranje medijskog poola u Sarajevu koji će biti mjesto održavanja svih zvaničnih press konferencija za prezentiranje najnovijih podataka i poduzetih mjera u vezi s koronavirusom.

Kako su naveli u saopćenju, formiranje medijskog poola podrazumijeva osiguranje velikog prostora u kojem će novinari sjediti na udaljenosti najmanje dva metra jedni od drugih, gdje će biti postavljena jedna ili najviše dvije kamere, gdje će fotografirati samo jedan fotoreporter i biti osiguran live prijenos cijelog toka konferencije putem YouTube ili nekog drugog kanala.

– Nakon događaja, svim medijima bi trebali biti podijeljeni snimci, fotografije i ključne informacije od značaja za javnost, a sve s ciljem izbjegavanja rizika zaraze medijskih profesionalaca koji, zbog obaveze posla, nemaju priliku za samozaštitu ili samoizolaciju -pozvali su.

Zatražili su od nadležnih i da organiziraju video konferencije ili obraćanja medijima putem saopćenja, telefona, Skypea ili drugih IT komunikacijskih kanala u situacijama kada je to opravdano, odnosno, kada nema velikih promjena u vezi sa širenjem koronavirusa.

Pored ovih mjera, također je neophodno, kažu, osigurati nabavku i podjelu neophodnih količina zaštitnih maski, rukavica i sredstava za dezinfekciju za sve novinare i medijske ekipe koje odlaze na teren, kao i medijske kuće širom BiH.

– Mnoge od njih nisu nabavile minimalni medical kit za svoje uposlenike, djelomično zato što ih nema kupiti na tržištu, a dijelom zbog toga što nemaju sredstava za njihovu kupovinu – istaknuli su.

Podsjetili su da medijske firme u okviru svojih ovlasti i u vrijeme vanredne situacije u BiH imaju mogućnosti da putem ministarstava zdravlja, epidemioloških i sanitarnih službi naredite nabavku medical kits-a za medije i novinare, posebno u manjim lokalnim zajednicama.

U skladu s ranije objavljenim preporukama Evropske federacije novinara (EFJ) i Evropske konfederacije sindikata (ETUC), kojima su se pridružili BH novinari, od nadležnih državnih organa i institucija zatražili su da aktivno uključe medijski sektor u programe prevencije širenja koronavirusa na jednak način kao i sve druge djelatnosti od javnog značaja.

Također, potrebno je, dodaju, osigurati finansijska, materijalno-tehnička i svaka druga podrška medijskim kućama (javnim i privatnim) koje su kapacitete usmjerile na blagovremeno i tačno informiranje građana u vezi s pandemijom.

– Potrebno je i planirati programe ekonomske podrške i oporavka medijskog sektora radi saniranja negativnih posljedica koje će izazvati poseban režim rada medija tokom trajanja vanrednog stanja, povezanog s pandemijom koronavirusa – stav je Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

Izvor: BH novinari

About The Author