Najmanje 13 američkih novinara bit će protjerano iz Kine

Urednici tri američke medijske kuće osudili su takav postupak koji se događa u trenutku nezapamćene globalne krize kada su najpotrebnije jasne i pouzdane informacije

Najmanje 13 američkih novinara bit će protjerano iz Kine
Foto: AJ

Najmanje 13 američkih novinara bit će protjerano iz Kine poslije novih ograničenja koje je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa uvela za kineske državne medije koji izvještavaju iz Sjedinjenih Američkih Država.

Kina je saopćila da će uskratiti akreditacije američkim novinarima, a izvjesno je da će novinari morati napustiti tu zemlju budući da su im vize izdate uz akreditacije.

Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da američki državljani koji rade za New York Times, Wall Street Journal i Washington Post s vizama koje ističu prije kraja godine moraju predati svoje pres akreditacije u roku od 10 dana.

Kineska vlada navela je da im neće biti dozvoljeno da nastave raditi kao novinari u kopnenoj Kini, Hongkongu ili Makau.

Kineski potez dolazi nakon što je Trumpova administracija označila pet kineskih medijskih kuća kao strane misije i ograničila broj Kineza koji bi mogli raditi za njih de facto protjerujući oko trećinu kineskog osoblja. To uključuje novinsku agenciju Xinhua i kinesku radioteleviziju CCTV.

Ocijenjeno je da uticaj takvog poteza SAD-a neće biti ograničen samo na područje medija, već će stvoriti negativne sveukupne efekte i nove neizvjesnosti u odnosima dvije zemlje.

Kina je opisala svoj potez kao nužan i kao protumjeru koju je primorana poduzeti kao odgovor na „nerazumno ugnjetavanje koje kineske medijske organizacije doživljavaju u SAD-u“.

Američki državni tajnik Mike Pompeo osporio je usporedbu između američkih i kineskih akcija kazavši novinarima u Washingtonu da oni uživaju slobodu medija kakva ne postoji u Kini.

Urednici sve tri američke medijske kuće osudili su takav postupak Kine, napominjući da se sve dešava u trenutku nezapamćene globalne krize, kada su jasne i pouzdane informacije o međunarodnom odgovoru na Covid-19 neophodne.

– Ograničavanje protoka tih podataka, čemu Kina sada doprinosi, samo pogoršava situaciju – smatra izvršni urednik Washington Posta Marty Baron.

Izvršni urednik New York Timesa Dean Baquet taj potez nazvao je “ozbiljnom greškom” za Kinu jer će se sodvojiti od nekih od najboljih svjetskih novinskih organizacija te je pozvao kinesku i američku vladu da brzo krenu u rješavanje spora.

Za glavnog urednika magazina Wall Street Journal Matta Murrayja radi se o neviđenom napadu na slobodu medija u vrijeme krize, ali je kazao da se nije promijenila posvećenost časopisa da izvještava o Kini.

Izvor: AP

About The Author