U Rusiji uhapšena novinarka i borac za ljudska prava Viktoria Ivleva

Ivleva je bila privedena i u maju 2020. godine tokom njenog protesta u znak podrške kolegi novinaru i aktivisti Ilji Azaru

U Rusiji uhapšena novinarka i borac za ljudska prava Viktoria Ivleva

Ruska novinarka i aktivistica za ljudska prava Viktoria Ivleva privedena jer je protestirala u znak podrške jednoj od najstarijih organizacija za ljudska prava u zemlji, Memorijal, kojoj prijeti moguće zatvaranje.

Ivleva je bila među najmanje sedam drugih aktivista koji su privedeni tokom vikenda na moskovskom Puškinovom trgu. Dok su drugi aktivisti pušteni nekoliko sati kasnije, 20. novembra, Ivleva ostaje u pritvoru.

Tačne optužbe protiv Ivleve ostaju nejasne. Očekuje se da će sudsko ročište o njenom pritvaranju biti održano danas.

Tužioci navode da je Memorijal prekršio uvjete koji su mu nametnuti nakon što je proglašen za organizaciju “stranog agenta”, Centar za ljudska prava 2014. godine i Međunarodni Memorijal 2016. godine i da njegove izjave sadrže navode “opravdavanja ekstremizma i terorizma”.

U danima nakon poteza tužilaca, aktivisti civilnog društva i organizacije, mnogi od njih i sami označeni kao “strani agenti” okupili su se da upozore da bi slučaj Memorijala mogao biti prekretnica u budućnosti da pozovu javnost da pokaže solidarnost sa organizacijom.

Memorijal je pokrenut neposredno prije raspada Sovjetskog Saveza, dijelom kako bi dokumentirao sovjetsku represiju. U decenijama od tada, objavljivao je karakteristične pokazatelje stanja prava u Rusiji i dokumentirao historijske i svakodnevne nepravde.

Ruski Zakon o stranim agentima usvojen je 2012. godine i nekoliko puta je mijenjan. Definira da se nevladine organizacije koje primaju stranu pomoć i za koje vlada smatra da se bave političkim aktivnostima registriraju, identificiraju se kao “strani agenti” i podvrgnu reviziji.

Potez za zatvaranje Memorijala izazvao je široku osudu u zemlji i inostranstvu.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author