FTV I BHT1: Koliko Dodika je previše?

Dodikizacija informativnog programa na obje televizije, ili prenošenje svih njegovih komentara i izjava, a da se pri tome ne ponude odgovori protivnika, narušava političku ravnotežu

FTV I BHT1: Koliko Dodika je previše?

 

FTV: Mediji ne trebaju slati političke poruke

  1. – 22. novembar 2021.

PORUKA DODIKU: Urednica Merima Adembegović uporedila je sve tvrdnje Milorada Dodika s odgovorima iz Ureda visokog predstavnika predočavajući TV publici kako je OHR činjenicama odgovarao na mnoge Dodikove interpretacije. Kako je osnovan VSTS? Da li su entiteti nosioci suvereniteta? Da li je Dejtonski mirovni sporazum preveden na domaće jezike? Solidan pregled činjenica kao odgovor na manipulacije lidera SNSD-a. Ipak, jedna stvar je bila suvišna. Prilog se završava konstatacijom da su raskrinkavanja OHR-a jasna poruka Dodiku da će svi njegovi pokušaji razgradnje dosad ostvarenog napretka završiti odgovorom onih jačih. Zadaća informativnog medija je da informiše građane, objasni događaj i okolnosti, pruži sliku šireg konteksta, pa i da da svoju interpretaciju uz oprezne formulacije, sve vodeći se principima neutralnosti i nepristrasnosti. Ali zadaća informativnog medija nije da se šalje poruka političarima ko je jači i kako će proći slabiji, jer na taj način se već zalazi u političke obračune i dnevnu politiku.

KULTURA OTKAZIVANJA: Pozorišni susreti u Brčkom odjeknuli su u regionu jer su se neke produkcije povukle iz takmičenja pošto je u žiriju glumac Branislav Lečić kojeg je glumica Danijela Štajnfeld optužila za silovanje. Beogradsko Tužilaštvo je odbacilo prijave protiv Lečića, ali mnogi pozorišni radnici, poput režisera Kokana Mladenovića, smatraju da njegovo ime nosi veliku moralnu hipoteku. Urednica Adembegović je pustila izjave troje umjetnika koji se protive angažmanu glumca koji je suočen s teškim optužbama, kao i dvije izjave njegovih kolega koji otprilike tvrde da se ne žele upuštati u, kako vele, dnevnopolitička moralisanja i nagađanja da li je neko zaista odgovoran. Priča je delikatna jer su organi gonjenja odbacili prijavu i zaključili slučaj, dok su optužbe žrtve i dalje aktuelne i  veoma teške. Kultura otkazivanja kao svojevrsni pritisak javnosti da se promijeni ponašanje ili stav prema nekom uticajnom članu društva svjetski je trend, a mediji i tu moraju voditi računa da poštuju pretpostavku nevinosti i da ne drže nikome stranu. U ovom konkretnom slučaju bilo je uputno upitati za izjavu i Branislava Lečića jer njegovo mišljenje o otkazivanju produkcija nismo čuli.

BEZ NEUGODNIH PITANJA: Amina Demić je vodila sedmominutni razgovor sa Elmedinom Konakovićem, predsjednikom Naroda i pravde, a kao i mnogo puta do sada, intervju je protekao u opuštenoj atmosferi u kojoj se političar koji kreira politike u najvećem kantonu nije morao brinuti zbog neugodnih pitanja. Razlog je jednostavan: njih nije ni bilo. Najteže je pitanje bilo hoćete li imati zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva sa ostalim članovima trojke. Ostala su bila kao da se vodio razgovor za novine ili newsletter Naroda i pravde. Jeste li zadovoljni do sada urađenim? Kakvi su vam planovi i ambicije?

OCJENA: 4

BHT1: Ekskluzivno bez ekskluziviteta sa mađarskim ministrom

  1. – 22. novembar 2021.

KAKO JE DODIK PRIZNAO DA TEŠKO ŽIVIMO: Blažica Krišto je posvetila Dejtonskom mirovnom sporazumu oko deset minuta, a BHT1 je napravio i TV anketu po većim gradovima. No, centralno mjesto je zauzelo mišljenje Milorada Dodika, koji opet, kako se u naslovu veli, optužuje međunarodnu zajednicu. Daje se njegova izjava da je BiH jedina kolonija u Evropi i mjesto koje nije dobro za život. Ne daju se izjave drugih političara ili aktera koji bi mogli odgovoriti članu Predsjedništva dok kritikuje stvaraoce postdejtonskog uređenja u kojem skoro sve vrijeme sudjeluje kao donosilac političkih odluka. Šteta što javne televizije njegovu izjavu da BiH nije dobra za život nisu iskoristile da provjere šta je to on učinio da popravi ili oteža život građana kao nosilac najviših izvršnih funkcija.

DA LI SE DODIK POVUKAO I ŠTA O TOME KAŽU NJEGOVI PROTIVNICI: Sredinom prošle sedmice udarna vijest je bila pismo američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, koji poziva na dijalog članove Predsjedništva. Urednica Azira Hrustemović tim povodom daje izjave Dragana Čovića i Milorada Dodika, koji sada kaže da ne postoji nikakav plan otcjepljenja u Republici Srpskoj. BHT1 to ocjenjuje kao spuštanje lopte, ali ovdje je bilo uputno dati i izjave Dodikovih političkih protivnika. Nema ni mjesec dana kako je predsjednik vladajuće stranke u Republici Srpskoj prijetio otcjepljenjem i tzv. povratom nadležnosti koliko sutra, pa nije u redu da samo on ostaje u fokusu pažnje sa svojim bombastičnim izjavama.

EKSKLUZIVNO BEZ EKSKLUZIVITETA: Urednik Milan Đurović prenosi da mediji javljaju da je Njemačka za sankcije domaćim političarima, ali da je najveći protivnik Mađarska. U nastavku se daju izjave iz tzv. ekskluzivnog razgovora s mađarskim šefom diplomatije Péterom Szijjártóm, koji, iako je intervju pompezno najavljen, nije rekao ništa novo i neočekivano. On tvrdi da nema još prijedloga da se uvedu sankcije. Mađarska se zapravo ničemu i ne protivi zvanično, jer prijedlog nije na stolu, ali generalno ne odobrava sankcije.

OCJENA: 3

KOMPARATIVNA ANALIZA: Pojedini političari poput Milorada Dodika zauzimaju centralno mjesto u Dnevniku 2 šta god da urade, pa su u udarnim vijestima i kada zaista daju oštre izjave i kada ih naprasno povlače (BHT1). Istovremeno, njihovi politički protivnici ne dobijaju isti ili sličan tretman, ili jednako dobru priliku da se oglase. Dodikizacija informativnog programa na obje televizije, ili prenošenje svih njegovih komentara i izjava, bez da se daju odgovori protivnika, narušava političku ravnotežu. Nije bitno da li je ton izvještavanja pozitivan ili negativan, ali urednici bi se trebali zapitati kako i koliko ograničiti vrijeme posvećeno jednom političaru. Je li previše da FTV veže dva priloga o Dodiku u subotu – prvi u kojem objašnjava njegov sukob sa OHR-om i drugi o tome da mu opozicija zadaje glavobolju (sve zajedno traje više od osam minuta)? Razočarava i to što se vodeći političari u intervjuima redovno tretiraju kao da su naučnici ili umjetnici s kojima se vodi razgovor o njihovim posljednjim uspjesima ili ostvarenjima, a ne kao da su donosioci odluka koji utiču na naše živote.

 

Plus sedmice

BHT1

Koronavirus se vratio u Dnevnik 2, kao i mišljenja i stavovi zdravstvenih stručnjaka.

FTV

Solidan nedjeljni prilog o tržišnim viškovima, rastu cijena i nevoljama s izvozom i plasmanom robe domaćih ratara. Privredne teme zaslužuju i veću pažnju.

 

Minus sedmice

BHT1

Dodik je u centru pažnje i kada daje bombastične izjave i kada ih povlači, a njegovi politički protivnici nemaju ni približno sličan tretman.

FTV

FTV donosi slobodnije i atraktivnije političke priloge, ali Dnevnik 2 ne smije postati mjesto političkih obračuna u kojima se zauzima strana.

 

About The Author