U rukama uposlenika BHRT-a su kamere, mikrofoni, ali i predajnici bez kojih nema prozora u svijet

Pozivamo da u sva tri javna emitera uđu finansijske inspekcije i ustanove ko je radio protiv zakona, kažu u Sindikatu

U rukama uposlenika BHRT-a su kamere, mikrofoni, ali i predajnici bez kojih nema prozora u svijet

Sindikat uposlenika BHRT-a predstavio je na pres-konferenciji finansijski problem javnog RTV servisa u državi, navodeći da će ugasiti internet i mobilnu konekciju ukoliko ne dođe do rješenja.

Novinarka i voditeljica Neda Tadić je na početku specijalnog programa, kada je emitirano mišljenje različitih ljudi o njihovom problemu, kazala da BHRT-u slijedi gašenje ukoliko ne bude uspostavljen drugačiji način raspodjele zakonski propisane takse.

– Nemamo informacije o tome hoće li i kada ovo pitanje biti riješeno – poručila je, a zatim najavila TV prilog njihovog kolege o javnom servisu u kojem sagovornici navode da je BHRT važan stub države, a ne samo medij.

Predsjednica Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u Merima Kurtović Pašalić je kazala da oni ne žele učestvovati u prepucavanju javnih servisa između sebe, ali da žele upozoriti sve kako na ovaj način rad BHRT-a neće moći biti nastavljen.

– Pozivamo da u sva tri javna emitera uđu finansijske inspekcije i ustanove ko je radio protiv zakona. U martu smo protestovali, a danas upozoravamo političare, OHR i naše menadžmente – kazala je ona.

Naglasila je da je potrebno napraviti pravednu sistematizacija radnih mjesta, povećati plate, topli obrok, poboljšati uvjete rada, dodajući da su u njihovim rukama kamere, mikrofoni, ali i predajnici bez kojih nema prozora u svijet.

– Poštovani gledatelji i slušatelji, ako se oni ugase, gasi se i internet i mobilna telefonija i ostale komunikacijske usluge. Krajnje je vrijeme da nas ozbiljno shvatite, posebno političari – zaključila je.

Članica Upravnog odbora Sindikata Minja Erić istaknula je da je ugrožena egzistencija do 800 zaposlenih.

Nakon toga je pušten TV prilog o dopisništvima BHRT-a i katastrofalnim uslovima u kojima rade. Osim toga, videoporukama su se obratili i novinar Dragan Bursać te generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić kako bi pružili podršku kolegama iz ovog javnog servisa.

Videoporuke su poslali i predsjednici novinarskih sindikata iz Hrvatske i Crne Gore te predsjednica Evropske federacije novinara Maja Sever. Pročitana je i podrška bh. reditelja Dine Mustafića.

I dalje je upitno na koji način će se naplaćivati RTV taksa, ali ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Edin Forto izjavio je u emisiji Intervju BH radija 1 da ostaje pri stavu da se sredstva od RTV takse uplaćuju na račun BHRT-a.

– Ne mogu vam predvidjeti kada će Ugovor biti potpisan i na koji način. To rade Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Elektroprivreda. Ono što mogu potvrditi je da sam poslao instrukciju i tražio da ono što se u državnom Zakonu o javnom servisu pominje uplata na jedinstveni račun koji nikako ne može biti račun Federalne televizije već BHRT-a – poručio je.

Izvor: BHRT/Klix

About The Author