Trump proglašen krivim za klevetanje novinarke

Carroll (80) tužila je Trumpa u novembru 2019. godine jer je pet mjeseci ranije poricao da ju je silovao sredinom 1990-ih

Trump proglašen krivim za klevetanje novinarke
Foto: NBC News

Savezna porota naložila je Donaldu Trumpu da plati 83,3 miliona dolara odštete E. Jean Carroll, koja je bivšeg američkog predsjednika optužila da joj je uništio ugled novinarke negirajući da ju je silovao prije gotovo tri desetljeća.

Carroll (80) tužila je Trumpa u novembru 2019. godine jer je pet mjeseci ranije poricao da ju je silovao sredinom 1990-ih u garderobi robne kuće Bergdorf Goodman na Manhattanu. Donald Trump je tvrdio da nikada nije čuo za Carroll te da je ona izmislila priču kako bi potaknula prodaju svojih memoara.

Njegovi advokati rekli su da je Carroll bila gladna slave i da je uživala u pažnji pristaša dok je govorila protiv svog neprijatelja.

Druga je porota prošlog maja naložila Trumpu da plati Carroll pet miliona dolara zbog sličnog poricanja iz oktobra 2022. godine, utvrdivši da je klevetao i seksualno zlostavljao novinarku. Trump se žalio na tu odluku.

Na sadašnjem suđenju, Carroll je tražila još najmanje 10 miliona dolara, rekavši da je Trump uništio njenu reputaciju cijenjene novinarke koja govori istinu. Također je tražila krivičnu odštetu, djelomično kako bi spriječila Trumpa da ponovi poricanje.

Trump je iskoristio ovaj slučaj i svoje druge pravne muke kako bi ojačao kampanju za ponovno preuzimanje Bijele kuće na izborima u novembru, u vjerovatnom obračunu s demokratom Joeom Bidenom, koji ga je pobijedio 2020. godine.

Trump se suočava s četiri krivične optužnice, uključujući dva slučaja u kojima ga se tereti da je pokušao nezakonito poništiti svoj izborni poraz 2020. godine. Izjasnio se nevinim u svim slučajevima, a sebe je prikazao kao žrtvu politički motiviranih laži i pravosudnog sistema.

Izvor: Al Jazeera

About The Author