TRAJNA ILI PRIVREMENA DEBLOKADA: Šta će odlučiti Christian Schmidt?

Postoje ozbiljne sumnje u sposobnost visokog predstavnika da na politički savjestan način odgovori trenutnim izazovima

TRAJNA ILI PRIVREMENA DEBLOKADA: Šta će odlučiti Christian Schmidt?
Foto: OHR

Posljednjih dana brojni izvještači u promet su pustili sljedeću tvrdnju: više nije pitanje hoće li Christian Schmidt deblokirati proces formiranja vlasti, nego kada će to učiniti. Ako ovo i jeste tačno, ipak postoji dilema slične strukture. Ona glasi: nije pitanje hoće li Schmidt deblokirati formiranje vlasti, nego hoće li njegova odluka biti trajna ili privremena.

Evidentno je nekoliko činjenica. SDA blokira uspostavu Vlade FBiH i svih ostalih formi organiziranja u Federaciji. Pošto nema drugog načina, jedino rješenje je da to raščisti visoki predstavnik. Nermin Nikšić nedvosmisleno poručuje: on je zapetljao, nek on i raspetlja. A tu je skrivena i najveća zagonetka predstojeće odluke. Hoće li Schmidt biti politički konstruktivan i donijeti trajno rješenje, koje će za sva vremena otkloniti mogućnosti blokade, ili će spriječiti samo Stranku demokratske akcije da to radi, a Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH ostaviti u amanet sve buduće blokade? I do sada se HDZ isticao u blokiranju političkog života; ovo što posljednjih mjeseci radi SDA tek je nastavak  višegodišnje paralize istim sredstvima. Schmidt je već načinio nepovratnu štetu donoseći rješenja u korist HDZ-a i na štetu svih ostalih. Samohvala Andreja Plenkovića to je više puta potvrdila, nametnuta rješenja kreirana su u Zagrebu, ne na Vrbanji. Schmidt spada u donji dom visokih predstavnika, možda je i najgori među njima, jer mnogi su bili pasivni, što je također svojevrsno štetočinstvo, ali niko među njima nije se usudio donositi presudne konstitutivne odluke nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Bosna i Hercegovina je u višestrukoj blokadi. Najveće potiču od predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, koji je našao gotovo savršen recept za opstrukciju: budi bezobrazan i agresivan preko svake mjere, ne odustaj ni za milimetar, i niko ti ništa ne smije. Schmidt je bespogovorno prihvatio Dodikovu ocjenu da OHR nema šta tražiti u manjem entitetu, pa se svim svojim destruktivnim potencijalima bacio na veći. Postoji jaka struja međunarodnih zvaničnika i posmatrača koji javnost kontinuirano upozoravaju na štetnost i jednostranost Schmidtovih odluka, ali izgleda da njihova upozorenja nemaju nikakvog efekta. Različiti su i odgovori na pitanje ko je glavni pokretač Schmidtovog djelovanja. Postoji najmanje nekoliko verzija: Amerika, EU, Njemačka, Hrvatska i njen HDZ… Šta god da je posrijedi, najveća je odgovornost na njemu. Christian Schmidt ispisuje i historiju Bosne i Hercegovine i sopstvenu biografiju. Za njega ćemo lako, problem je što više od milion i po ljudi zavisi direktno od odluke koju se sprema donijeti. Da li smo sigurni da je čovjek svjestan kakva mu je odgovornost dodijeljena i da se umije nositi s istinskim političkim izazovima? I najvažnije od svega – da je dorastao takvom zadatku?

About The Author