Bivša direktorica BH Radija 1 Pejka Medić napušta BHRT

Medić kaže da neće dati otkaz nego ‘zamrznuti radno mjesto’ te je pozvala Srbe u Sarajevu da učine isto

Bivša direktorica BH Radija 1 Pejka Medić napušta BHRT
Foto: BHR1

Nakon što je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik pozvao ‘Srbe da napuste državne institucije’, a ‘nagovara i Hrvate’, poslušala ga je bivša direktorica BH Radija 1 Pejka Medić. Na društvenim mrežama podijelila je Dodikov govor te kazala da će napustiti BHRT, ali neće dati otkaz.

– Mile je u pravu, treba napustiti “zajedničke” institucije. Bilo jednokratno ili trajno nisam sigurna. Ali znam da nisu ni zajedničke ni državne. Već vještačke kao Bosna i Hercegovina. I treba ih napustiti. Ja ću biti prva, odlazim iz BHRT-a u utorak. Pozivam sve Srbe u Sarajevu da to isto učine – napisala je Medić.

Na Twitteru je napisala da “nema otkaza, samo trenutno ‘zamrzavanje’ radnog mjesta. Poručila je i “još ćete vi nas gledati”.

Medić je nekoliko puta i ranije bila u centru skandala. Tako je, kako su pisali mediji 2022. godine, podigla disciplinsku prijavu protiv urednika dramskog i dokumentarnog programa BH Radija 1 Mirze Skenderagića i Miralema Ovčine jer su emitirali audio izvještaj kojeg je ustupio Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, a u kojem je izgovorena formulacija “srbo-četnički agresor”.

Također, iz emitiranja izbacila prilog o 30. godišnjici opsade Sarajeva, autora Amira Sužnja. Njeno zvanično objašnjenje je bilo da to čini zato što je morao biti emitiran prilog o 77 godina postojanja Radiotelevizije BiH.

Međutim, prema nezvaničnim informacijama, Medić je zamjerila autoru što u prilogu nije imao “dvije strane priče”. Praktično to bi značilo da su, prema njenoj viziji, u opsadi Sarajeva trebali govoriti i oni koji su pucali po gradu.

Dodik je, naime, poručio Sjedinjenim Američkim Državama da neće određivati kako će se ovdje stvari rješavati. Bosnu i Hercegovinu je nazvao kolonijom i sebe je predstavio kao vođom antikolonijalne pobune.

Bošnjake je pozvao da mu se pridruže u toj pobuni…. ili će početi povlačenje stranaca iz Bosne i Hercegovine ili će oni ovdje uvesti svoje trupe. Smatra da još postoji šansa za razgovor i da u tom dijalogu Sarajevo može, kako je naveo, nešto i da izvuče.

– Ako sami budemo donosili odluke, neće dobiti ništa. Nudimo razgovor bez stranaca, da vidimo šta je moguće. Ako neće dijalog, svjesno biraju neizvjesnost – izjavio je Dodik za srbijanski list Politika.

Izjavio je da pokušava uvjeriti Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije BiH i istakao da u trezoru RS postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasjedanja RS postane nezavisna država.

Izvor: Radio Sarajevo

About The Author