Ruski tužitelji zatražili kaznu od 25 godina za kritičara Kremlja Kara-Murzu

Kara-Murza posljednji je u nizu opozicionih aktivista, novinara i drugih koji su uhapšeni i procesuirani u Rusiji

Ruski tužitelji zatražili kaznu od 25 godina za kritičara Kremlja Kara-Murzu
Foto: DomainTrip

Tužitelji su zatražili 25-godišnju zatvorsku kaznu za kritičara Kremlja Vladimira Kara-Murzu, potvrdila je njegova advokatica, dodajući da se slučaj protiv ruskog opozicionog aktiviste po nekoliko optužbi, uključujući izdaju zbog komentara koji kritiziraju rusku invaziju na Ukrajinu, odvija brzo.

Kara-Murza, koji je uhapšen u aprilu 2022. godine nakon povratka u Rusiju iz inostranstva, posljednji je u nizu opozicionih aktivista, novinara i drugih koji su uhapšeni i procesuirani usred rastućeg pritiska Kremlja na civilno društvo.

Njegova advokatica Maria Eismont rekla je novinarima da je zahtjev tužitelja za kaznu od 25 godina došao na zatvorenom ročištu 6. aprila.

Eismont je dodala da je 41-godišnji Kara-Murza, koji je dva puta zamalo umro nakon, kako kaže, namjernih napada trovanjem, izgubio 17 kilograma tokom pritvora.

Očekivalo se da će suđenje istaknutom aktivistu početi 16. marta, ali je odgođeno do 20. mart nakon što je njegova braniteljica rekla sudu da se njegovo zdravstveno stanje “značajno pogoršalo”.

Tužitelji su ga prvotno optužili za neposlušnost policajcu, ali su kasnije dodali novu optužbu za diskreditaciju ruske vojske, optužbu koja proizlazi iz ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine i nastojanja Kremlja da iskorijeni kritike ili neslaganja o toj temi.

Kasnije su dodane optužbe za državnu izdaju, a tužitelji su naveli njegove primjedbe u govorima izvan Rusije u kojima je kritizirao politiku Kremlja.

Deseci ruskih novinara i aktivista za ljudska prava pozvali su u ponedjeljak vlasti da oslobode Kara-Murzu. Njegovo suđenje novinari su uporedili s političkim terorom koji je provodio sovjetski vođa Josef Staljin 1930-ih godina.

Pismo za oslobađanje Kara-Murze potpisali su mnogi novinari koji su pobjegli iz zemlje. Pisalo je da je Kara-Murza samo kažnjen zbog svog protivljenja ratu.

– Tražimo da se ruske vlasti, službenici za provođenje zakona i suci vrate na stazu pravde. Progonite ubojice i zločince, a ne poštene i odgovorne građane koji se usuđuju misliti i govoriti istinu”, stoji u pismu u kojem se pozivaju da zaustave novo klizanje Rusije prema staljinizmu i totalitarnom sistemu.

Na pismo nije bilo odmah odgovora vlasti koje mnoge njegove potpisnike smatraju izdajicama koje žude za porazom vlastite zemlje na bojnom polju.

Izvor: RSE

About The Author